Újabb trendi hely Budapesten! Elkészült a Buda Loft Offices

A megújított Buda Loft Offices irodái az indusztriális hangulat és a hat méteres belmagasság miatt különösen alkalmasak reklám, média és kreatív IT cégek számára, ahogyan az Nyugaton is divatos. Elég csak körülnézni Amszterdamban, Rotterdamban, Koppenhágában, New Yorkban vagy éppen Liverpoolban. A Lajos utcában található épület korábban a Goldberger textilgyárnak adott otthont, ahol a mostani megújulás után […]

A megújított Buda Loft Offices irodái az indusztriális hangulat és a hat méteres belmagasság miatt különösen alkalmasak reklám, média és kreatív IT cégek számára, ahogyan az Nyugaton is divatos. Elég csak körülnézni Amszterdamban, Rotterdamban, Koppenhágában, New Yorkban vagy éppen Liverpoolban. A Lajos utcában található épület korábban a Goldberger textilgyárnak adott otthont, ahol a mostani megújulás után az irodák 4 szintet foglalnak el. Az irodaház kizárólagos bérbeadását a Colliers International végzi. 

A rendszerváltás után Budapesten is divatba jött az ipari épületek átalakítása, de sajnos a kreatív iparágak – pl. reklámszakma, média – mifelénk még kevés piaci igényt generálnak. A fővárosban a régi malom- és gyárépületek azok az ingatlanok, amelyek a leglátványosabb átalakulást követően 21. századi loftérzést csempészhetnek a falak közé. A fokozatosan elsorvadó műemlék jellegű malmok némelyike szerencsére nem vált az enyészetté, hanem ingatlanfejlesztők elképzelései alapján metamorfózison mentek keresztül. Legkézenfekvőbb megoldásnak bizonyult az ipari épületekben nívós lakások, irodák kialakítása.

Eredetileg a loftlakások a 19. század Párizsának tetőtéri lakásait jelentették. Később az 1930-as években Amerika nagyvárosaiban bukkant fel ismét a fogalom, amikor a világgazdasági válság miatt az elhagyatott üzemcsarnokokat művészek és lakásfoglalók vették birtokba. A loftkultusz az 1970-es években Angliában is felvirágzott, amikor a nagy iparvárosokban – így például Liverpoolban és Manchesterben – a gazdasági szerkezetváltások következtében megüresedő gyár- és raktárépületben irodákat és lakásokat alakítottak ki. Manapság pedig Amerikában, Dániában vagy épp Angliában már vadonatúj projektek keretében direkt ipari fílinggel megáldott lakásokat építenek.

Hazánkban jelenleg százas nagyságrendben beszélhetünk ilyen típusú ingatlanokról, amelyek a barnamezős revitalizáció igazi úttörői. Ezekre a projektekre az a jellemző, hogy az adott gyártelep egy érdekes épületét részlegesen vagy teljesen felújították, míg a zóna más épületeit ledózerolták, és helyükre vadonatúj lakóházakat és köztereket terveztek.

A Mill Lofts a legendás Gizella Gőzmalomban jött létre, amelyet 1880-ban építettek, és komolyabb sérülések nélkül vészelte át a második világháború bombázásait. Az államosítás után nemzeti vállalatként működött tovább, 1963-ban zárták be, és egészen a közelmúltig raktárként működött. A védettség alatt álló épületet 2000-ben kezdték bontani, hogy irodaházzá, szállodává és lakóházzá alakítsák. 2007 táján a díszletszerűen meghagyott külső falak mögött egy új épület formálódott. A Mill Lofts 2005-2008-as fejlesztése során a régi malomban összesen 104 loftlakást alakítottak ki mindössze 200 méterre a Dunától. A másik izgalmas projekt a Jazz Loft lakópark Óbudán, amely a Hévízi-Vörösvári út és a Hunor utca között 1895 és 1908 között épült Óbudai Malom épületének egy részét új lakószárnyakkal egészítette ki. Azonban sajnos a válság közbeszólt, így még nem készült el teljes egészében a projekt.

Óbudán a Goldberger gyár ipari műemlékké nyilvánított területén a Sun Palace lakóparkban 10-15 loftlakás is helyet kapott. Itt a régit és újat elegánsan párosították össze, hiszen a régi textilgyárat lebontották, azonban a homlokzatot megtartották. A belső szerkezet persze a kor igényeinek megfelelően átalakult, ellenben a nagy belmagasság lehetővé tette néhány loft kialakítását. A Népfürdő utcánál 2007-ben átadott RiverLoftban pedig a lakások mellett irodákat is kialakítottak. A RiverLoft két fő épületből áll: egy felújított loftból és egy vadonatúj épületből. A loft szintén 2 szárnnyal rendelkezik: a keleti részében irodák találhatók, a másik részében pedig 27 loft apartmant alakítottak ki.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

SOCIAL BOX