Változást ígér a Zöld Építés Hete – interjú Baross Pállal

– A nemzetközi Zöld Építés Hetének idei mottója: „Change your perspective!”, vagyis Válts nézőpontot! Mit jelent pontosan ez az üzenet, és kikhez szólnak a magyarországi programok? – Az üzenet lényege, hogy ne kullogj az események után, hanem állj a változtatás élére. Globálisan a környezettudatos építészet mint tervezői tudás és mint üzleti modell már kitaposott út. […]

– A nemzetközi Zöld Építés Hetének idei mottója: „Change your perspective!”, vagyis Válts nézőpontot! Mit jelent pontosan ez az üzenet, és kikhez szólnak a magyarországi programok?

– Az üzenet lényege, hogy ne kullogj az események után, hanem állj a változtatás élére. Globálisan a környezettudatos építészet mint tervezői tudás és mint üzleti modell már kitaposott út. Véleményünk szerint az ösvény a hazai gyakorlatban is egyre szélesedik. Ugyanakkor a zöld építészet továbbra is innovatív folyamat, nem lehet egyszerűen csak „belefejlődni”. Talán egy régi Váci Mihály vers sorai a legtalálóbb felhívás az idei Zöld Építés Hetének mottójára: „Nem elég útra lelni, az úton menni kell!… Nem elég elindulni, de mást is hívni kell!” A zöld építészet paradigmaváltás azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan építünk ahhoz, hogy ne a saját társadalmunk sírját ássuk. Elsődleges célcsoportunk mindenki, aki ebben a szakmában sikeres akar lenni.

– Október 4-én a #BETTERBUILDGREEN konferencián várják az építészeket, ingatlanfejlesztőket, fenntartókat, üzemeltetőket, hatósági és zöldépítéssel foglalkozó szakembereket. A Válts nézőpontot! mottóhoz igazodva milyen témákat, előadásokat kínálnak? Hogyan tudják majd kamatoztatni a résztvevők az elhangzottakat?

– Az egynapos konferencia három fő tematika köré csoportosul. A környezettudatosságot érintő kérdéskör arról a „nagy hulláról” szól, amit a tudósok, a politikusok és szabályozási környezet generál a fenntartható építészet számára. A környezettudatos gyakorlat társadalmi szintjén több olyan projektet mutatnak be a felkért szakemberek, amelyek bizonyítják a fenntartható építészeti megoldásokat az adott gazdasági és intézményi környezetben. Végül a környezettudatos üzleti modellekről is szó esik a projektek gazdasági paraméterei és finanszírozhatósága tekintetében. A konferencia széles körűen fog meríteni a témákból, pontosan azzal a szándékkal, hogy a résztvevők lássák, ez a jövő. Bár még tele szakmai kihívásokkal, de az út alapjai már le vannak fektetve.

– Van-e olyan esemény, helyszín, előadás, amit kiemelne, és külön ajánlana nekünk a Zöld Építés Hetén?

– A konferencián kiemelném a harmadik témakört, a zöld építés üzleti és gazdasági szempontjait. Nagyon sok szereplő még mindig azon a szinten áll meg, hogy „Ki fogja mindezt finanszírozni?” Szerintem a konferencia egyértelmű választ ad majd erre a kérdésre is, és talán az ellenkezőjére is. A fejlesztők fognak-e kölcsönökhöz jutni, ha projektjeik nem tudják kielégíteni a fenntartható építés és üzemeltetés kritériumát? Emellett a már szinte szokásos „Green Walk” hatnapos programban a meglátogatható 20 zöldépület között 8 új helyszín jelenik meg. Talán a leglátványosabb a szeptemberben átadott Közép-európai Egyetem első üteme.

– A klímaváltozás nem egy távoli fenyegetés, már a küszöbön áll, vagy be is lépett. Mit gondol, hogyan tudja a Zöld Építés Hete felgyorsítani a perspektívaváltást az építészetben?

– Az innovációs gondolkodásnak három fázisa van: hallani róla, elhinni és megvalósítani. A klímaváltozás fenyegető hatásáról a mi szakmánkban már mindenki hallott, sokan már el is hiszik, hogy ez nem csak az Északi-sarkvidék jegesmedvéinek vagy a Szub-Szahara szegény nomádjainak a problémája. De még mindig kevesen tudnak megvalósítani környezettudatos fejlesztéseket. A Zöld Építés Hete segít a megvalósítás eszközrendszerének megismerésében.

A Zöld Építés Hete részletes programja itt olvasható. Jelentkezés ugyanitt.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX