Újabb csodaépület! Egy aknavetőben dolgoznak a kikötő munkatársai

Átadták az antwerpeni kikötő új székházát, amely egy elhanyagolt állapotú tűzoltó épület felújításával és kiegészítésével jött létre. Előzetesen a flamand kormány a várossal és a kikötői hatósággal együtt építészeti tervpályázatot írt ki, amelynek győztese a Zaha Hadid építésziroda lett. Majd 2012 szeptemberében kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok a Kattendijk kikötőben. A belga nagyváros egyébként Európa […]

Átadták az antwerpeni kikötő új székházát, amely egy elhanyagolt állapotú tűzoltó épület felújításával és kiegészítésével jött létre. Előzetesen a flamand kormány a várossal és a kikötői hatósággal együtt építészeti tervpályázatot írt ki, amelynek győztese a Zaha Hadid építésziroda lett. Majd 2012 szeptemberében kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok a Kattendijk kikötőben.

A belga nagyváros egyébként Európa második legnagyobb kikötője Rotterdam után, így aztán ügyfelekből és látogatókból nincs hiány, ami igazolja, hogy miért is gondolkodtak egy különleges épületben. Egyébként a Lonely Planet korábban a világ tíz legérdekesebb városa közé sorolta Antwerpent, amely méltatlanul szorul a többi világhírű németalföldi város mögé, így többek között monumentális katedrálisa is megér egy misét. Mindenesetre a városnak nem tett jól az iparosítás, amely megváltoztatta a város karakterét, de azért még most is van bőven látnivaló a félmilliós nagyvárosban.

Az új, 12.800 négyzetméteres székházban elfér a kikötői adminisztráció mintegy 500 munkatársa, akik korábban több épületben elszórva dolgoztak. A projekt különlegessége, hogy az eredeti épület fölé került egy új ingatlanrész, amely úgy tűnik a szemlélődő számára, mintha az a régi ház fölött úszna. Üvegezett felületén pedig a város sziluettje tükröződik, így egy izgalmas miliőt teremt a kikötőben. Az építészek érdekes megoldást választottak, hiszen ahelyett, hogy az eredeti homlokzatot elrejtve hozzátoldottak volna egy új épületrészt, megőrizték a régmúlt építészeti jegyeket, és felfelé bővítették az összesen 46 méter magas ingatlant. Ez is egyfajta tisztelgés a múlt előtt, hiszen korábban egy toronyban gondolkodtak, mikor felhúzták a tűzoltóság épületét.

Az új épületrész háromszög alakú homlokzati elemeinek legnagyobb része transzparens, míg egy részük nem átlátszó, így lehet az épületbe érkező napfény mennyiségét kontrollálni, miközben minimalizálják a szükséges mesterséges fényt. Az újjávarázsolt ingatlanegyüttes Antwerpen hírnevét is újraértelmezi, hiszen a gyémántok városának is hívják a belga nagyvárost, és a bővítmény üvegfelületei pedig egy gigantikus gyémántra emlékeztetnek bennünket. A vízparti teleknek köszönhetően az építkezésekhez szükséges építőanyagokat környezetkímélő módon a vízen keresztül tudták a helyszínre szállítani, ami a kikötő ökológiai céljaival is megegyezik, amúgy is fenntartható technológiákat alkalmaztak a hűtés-fűtés biztosítása érdekében.

A központi udvar üvegtetővel van fedve, az új épületet pedig panorámaliftekkel lehet megközelíteni azon a hídszerkezeten keresztül, amely a régi és az új részeket összeköti. Az utazás közben persze fantasztikus kilátás nyílik a városra és a kikötőre is. A munkatársak és a látogatók először a központi átriumba érkeznek meg, ahonnan az ügyfélszolgálat, az irodák és a tárgyalók a régi épületben közvetlenül megközelíthetők. További irodák, tárgyalók, az előadóterem, és egy panorámás étterem pedig a bővítményben kaptak helyet. A két földalatti szinten parkolók és biciklitárolók vannak kialakítva. Az új épületrész asszimetrikusan helyezkedik el a központi udvar fölött, amelyet hatalmas betonpillérek kötnek a tűzoltóság régi épületéhez.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX