Bemutatjuk Donald Trumpot, az ingatlangurut

A világ egyik legismertebb ingatlanbefektetője az 1946-ban született Donald Trump, akinek a munkásságáról írt könyvet George H. Ross “Trump ingatlanstratégiái – Milliárdos leckék kisbefektetőknek” címmel, amely igazi kincsesbánya azoknak, akik pénzt akarnak csinálni az ingatlanbizniszből. A könyvből megismerhetjük Trump üzleti stratégiáját, vagyis hogyan lehet képes egy átlagos ingatlanbefektető kreatív technikákat használni ahhoz, hogy jelentősen megnövelje […]

A világ egyik legismertebb ingatlanbefektetője az 1946-ban született Donald Trump, akinek a munkásságáról írt könyvet George H. Ross “Trump ingatlanstratégiái – Milliárdos leckék kisbefektetőknek” címmel, amely igazi kincsesbánya azoknak, akik pénzt akarnak csinálni az ingatlanbizniszből. A könyvből megismerhetjük Trump üzleti stratégiáját, vagyis hogyan lehet képes egy átlagos ingatlanbefektető kreatív technikákat használni ahhoz, hogy jelentősen megnövelje a profitját – legyen szó egyszerű felújításokról vagy családi házakról. Még filmet is forgattak az életéről 2005-ben, amelynek a címe: Donald Trump: az ingatlanmogul és médiakirály.

Az idén hetvenéves elnök, ingatlanfejlesztő és botrányhős végigjárta a ranglétrát annyi finomítással, hogy nem a semmiből kezdte, hiszen az apja ingatlanos cégénél tanulta ki a szakma fortélyait. Még a hatvanas évek elején egy csődbement lakóparkot virágoztatott fel, amelyen végül jelentős hasznot realizált. Az apjától 1971-ben vette át a bizniszt, majd létrehozva a Trump Organizationt megkezdte áldásos tevékenységét. Tovább fejlesztve az üzletet a külvárosi bérlakások mellett belvárosi luxusingatlanokkal kezdett el bizniszelni New Yorkban. 1984-ben már az év vállalkozója címet is elnyerte az USA-ban.

Számos épület fűződik a nevéhez, több közülük kiérdemelte az ikonikus jelzőt is New Yorkban. Egyik híres épülete a 391 szobás Soho Trump Hotel, amely fantasztikus látványt nyújt. A szobákban Fendi bútorok szolgálják a vendégek kényelmét, miközben csodás kilátás nyílik a Hudson folyóra és a Szabadság szoborra. De az amerikai metropoliszban a legemblematikusabb épülete az 58 emeletes Trump Tower az 5. sugárúton, ahol az újdonsült elnök irodái is találhatók, illetve itt volt a választási kampány központi helyszíne.

Az 1983-ban átadott felhőkarcoló ikonikus jellegét a cikkcakkos homlokzatának köszönheti, amely megkülönbözteti a környezetétől. De az épület arról is híres, hogy itt lakik Trump is, aki a családjával a legfelső három emeleten egy luxus penthouse-ban tengeti az életét. Innen egyébként lazán belátni a Central Parkot, perspektívából egyébként sincs hiány. A lakosztály enteriőrje a francia forradalom előtti Bourbon-ház királyi hangulatát idézi, hiszen Angelo Donghia tervező XIV. Lajos stílusában rendezte be az életterüket.

Többek között lakóházakban, irodákban, bevásárlóközpontokban, golfklubokban és hotelekben gondolkodott, befektetései tehát az ingatlanpiac számos szegmensére kiterjedtek. Sikerének titka a befektetési stratégiája: jelentős hitelaránnyal hajt végre beruházásokat, majd az elkészült ingatlan egy részét értékesíti, amiből kifizeti a bankot, a maradék tulajdonrészeket pedig méregdrága bérleti díjért adja ki. 1994-ben megvásárolta az Empire State Building 50%-át is, amely New York egyik legismertebb felhőkarcolója.

De Trumpot is megkörnyékezte a végzet, hiszen kétszer is csődközelbe került. A nyolcvanas évek végén egy kaszinófejlesztést nagyon bebukott, végül megegyezett a hitelezőivel, számos érdekeltségétől megvált, miközben a hatályos adójogszabályoknak köszönhetően 900 millió dollárt is leírt az adójából. A kilencvenes évek válsága csaknem leharmadolta Trump vagyonát. De Dubajban is csak egy hajszál választotta el a bukástól, hiszen a válság kellős közepén a kétezres évek végén le kellett állítania egy toronyház-beruházást, mivel még csaknem 150 milliárd forintot be kellett volna tolnia a projektbe.

Azóta ismét felemelkedett a csillaga, kilépett a világpiacra is, a Föld számos pontján magasodnak Trump-tornyok, többek között Isztambulban, Panamában, Las Vegasban, Chicagóban, Manilában húzott fel felhőkarcolókat, amelyek a nevét is viselik, hiszen a fejlesztő az évtizedek alatt igazi márkanévvé vált, amely vonzza a bérlőket. Vagyonát 4 milliárd dollárra becsülik az egyes források, nyilatkozata szerint most az elnöki funkció miatt kiszáll az ingatlanbizniszből.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX