Ez történt 2016-ban az ingatlanpiacon! Irodaházak, logisztikai parkok, fejlesztések

JANUÁR Hegyeshalmon épít logisztikai csarnokot a Prologis A Prologis megkezdte annak a 8000 m2-es BTS létesítménynek (DC2) a fejlesztését Hegyeshalmon, amelyet Európa egyik vezető logisztikai szolgáltató cége, a Fiege vesz majd birtokba. Eladták a hazai Praktiker áruházláncot A hazai Praktiker áruházlánc a Wallis Csoporthoz, az operatív cég pedig a Praktiker ügyvezetőjének irányítása alá került. FEBRUÁR […]

JANUÁR

Hegyeshalmon épít logisztikai csarnokot a Prologis

A Prologis megkezdte annak a 8000 m2-es BTS létesítménynek (DC2) a fejlesztését Hegyeshalmon, amelyet Európa egyik vezető logisztikai szolgáltató cége, a Fiege vesz majd birtokba.

Eladták a hazai Praktiker áruházláncot

A hazai Praktiker áruházlánc a Wallis Csoporthoz, az operatív cég pedig a Praktiker ügyvezetőjének irányítása alá került.

FEBRUÁR

Az IMMOFINANZ eladta logisztikai portfólióját

Az IMMOFINANZ eladta logisztikai portfólióját a Blackstone-nak, amely minden eszközét az európai logisztikai platformjába, a Logicorba integrálja.

Óbudán épül az MVM új irodaháza

11 milliárd forintba fog kerülni az MVM Csoport új budapesti, 21 ezer m2-es székháza, amely a Szentendrei úton épül fel.

Ők nyerték Az Év Irodája versenyt!

A VI. iroda.hu Díjátadó Gálán kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit. Az Év Irodája: Profession.hu, Az Év Irodája Nagyvállalat kategória: GE Global Operations, GE Healthcare, Az Év Design Irodája: DekoRatio Branding & Design Studio, Az Év Irodája Különdíj: Waberer’s vezérigazgatói irodák, Az Év Irodaháza Bérlői Díj: Váci Corner Offices, Az Év Új Ingatlanfejlesztése: Váci Greens ’C’ épület, Az Év Tervezett Projektje: CEU Campus Redevolopment Project 1. fázis, Az Év Legzöldebb Projektje: Hun-Office Irodaház Debrecen, Az Év Üzemeltető Cége: Future FM cégcsoport, Az Év Property Management Cége Különdíj: CBRE és az Az Év Ingatlanpiaci Személyisége: Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója.

MÁRCIUS

2019-re készül el az új Puskás Ferenc Stadion

Elkezdődtek a Puskás Ferenc Stadion bontási munkálatai. Az új aréna átadása 2019-ben várható, amely konferencia- és rendezvényközpont is lesz.

Átadták a Váci Greens újabb irodaházát

Átadták a Váci Greens irodapark “B” épületét, amely 24.500 m2-nyi irodaterületet kínál 6 szinten. Az új épületet már 60%-ban előszerződéssel bérbe vette a GE.

Szerveződhetnek az otthonteremtési közösségek

Az Országgyűlés lehetővé tette nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását: a tagok egy meghatározott összeget fizetnek be előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.

A Mercedes újabb üzemet épít Kecskeméten

A Mercedes-Benz 250 millió eurós beruházással új karosszériaüzemet épít kecskeméti gyárában.

Újabb szállodát adtak át az Andrássy úton

Átadták az elmúlt évek egyik legnagyobb hotelberuházása keretében épített Hotel Moments-et az Andrássy út 8. szám alatt. A műemlék épületben található négycsillagos hotel 99 szobával rendelkezik.

Épülhet az Agora Budapest a Váci úton

Az Árpád-híd pesti oldalán mintegy 3 hektáros területen 136 ezer m2-es irodaparkot és szolgáltató egységeket épít a HB Reavis Agora Budapest néven. Az első épületek várhatóan 2018 végére készülnek el.

Eladták a Váci Corner Offices irodaházat

A HB Reavis Csoport és a Zeus Capital Management sikeresen lezárta a 21 ezer m2-es Váci Corner Offices adásvételét.

ÁPRILIS

A Prologis logisztikai központot épít Budapesten

A Prologis megkezdte egy 21 ezer m2-es spekulatív ingatlan fejlesztését a Prologis Park Budapest-Sziget területén. Ez lesz az első spekulatív ipari épület a magyar piacon 2008 óta.

Egyesülni fog az IMMOFINANZ és a CA Immo

Az IMMOFINANZ AG 25.690.163 darab CA Immo törzsrészvényt vásárol a ciprusi O1 Group Limited és Terim Limited cégektől.

MÁJUS

Eladták a Zala Park bevásárlóközpontot

Közel hárommilliárd forintért a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapja vásárolta meg a zalaegerszegi, 14 ezer m2-es Zala Park bevásárlóközpontot.

Újabb fejlesztés az Airport City Logisztikai Parkban

Megkezdődött a CPI Hungary 7000 négyzetméteres legújabb fejlesztése az Airport City Logisztikai Parkban.

Megnyílt a H&M zászlóshajó üzlete Budapesten

Megnyílt a H&M legnagyobb magyarországi üzlete a Váci utca elején, a Váci1-ben.

Bővül a Goodman logisztikai központja

22 ezer négyzetméterrel bővíti a Gyál Logisztikai Központot a Goodman.

Épül az új Ikea áruház Soroksáron

Az IKEA harmadik hazai áruházának alapkövét Soroksáron helyezték el. Az áruház 2017 első felében nyílik meg.

JÚNIUS

White House néven új irodaház épül

A Váci úton GTC White House néven egy 22 ezer m2-es irodaház építését kezdik meg, a bérlők 2017 végén foglalhatják el az új irodákat. A csaknem százéves Felvonógyár loftos épületét egyesítik egy ultramodern irodaházzal. A GTC emellett idén megújította Budapest legmagasabb irodaházát, a Duna Towert.

Eladták az Eiffel Tér irodaházat

A német KGAL GmbH & Co. KG („KGAL”) alapkezelő vette meg az Eiffel Tér irodaházat.

A Posta Palotát is megvették a Széll Kálmán téren

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. megvásárolta a Millenáris Classic és Avantgarde irodaházakat, a Posta Palotát, valamint a Debreceni Innovációs Tudásparkban működő irodakomplexumot.

Logisztikai központot vásárolt az OTP Ingatlanalap

Két logisztikai ingatlannal bővült az OTP Ingatlanbefektetési Alap portfóliója: a 30 ezer m2-es győri raktárbázis után egy 35 ezer m2-es gyáli ingatlant vásároltak.

Megvették a Park Center hálózatot

A Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap 10 strip mall típusú kiskereskedelmi központot vett.

Szegeden új fejlesztőközpontot épít a Futureal

Az SZGD Kft. a Futurealt kérte fel az SZGD Innovation Incubator irodaház fejlesztésének projekt management feladatainak ellátására. A 18 ezer m2-es irodaház-együttes a szegedi Tisza-parton 3 ütemben épül.

JÚLIUS

Az EPAM Systems új irodaházat épít

Az amerikai szoftverfejlesztő cég 3,6 milliárd forintért új irodaházat épít Szegeden, debreceni irodaházát pedig bővíti.

Újabb gigantikus autógyár épül Kecskeméten

Új autógyárat épít az évtized végéig a Mercedes a kecskeméti üzem mellé 1 milliárd euróért, ahol évi 150 ezer autó készül majd.

AUGUSZTUS

Logisztikai központot épít Tatabányán a Coloplast

A gyógyászati segédeszközöket gyártó Coloplast megkezdte magyarországi logisztikai központjának építését a tatabányai ipari parkban. A 25 ezer négyzetmétert meghaladó létesítmény 2017 nyarán kezdi meg működését.

Épül a Buda Palota irodaház

Modern irodaházként újul meg 25 millió eurós beruházással a Buda Palota, a posta egykori székháza, az épület tornya a tervek szerint turisztikai attrakció lesz. A 18.500 négyzetméter alapterületű, műemléki védettséget élvező épület átadása a tervek szerint 2018 végén lesz.

Építik a Hungária Center irodaházat

Hungária Center néven 5900 m2-es irodaházat építenek a Puskás Ferenc Stadion metróállomással szemben, a több éve befejezetlenül álló épületszerkezetből. A beruházó az OTP Ingatlanbefektetési Alap.

Új logisztikai központot épít a Budapest Airport a DHL-nek

Mintegy 13 ezer négyzetméteres logisztikai központot épít a Budapest Airport, amelyet a DHL Express használ majd.

Újabb gyárcsarnokot avatott a Coloplast Tatabányán

Negyedik gyárcsarnokát avatta fel a Coloplast Tatabányán, a 6 milliárd forintos beruházásból a 20.000 négyzetméter alapterületű új csarnokban a vállalat legújabb termékcsaládját gyártják majd.

A Samsung gyárat épít Gödön

Az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, a százmilliárd forintos beruházás keretében 2018-ra tervezik elérni a teljes gyártókapacitást, amikor 50 ezer elektromos vezérlésű gépjárművet szolgálnak majd ki.

SZEPTEMBER

Gigantikus pénzügyi központ épül a Váci úton

Az Optima Befektetési Zrt. megvásárolta a Váci út 160-168. szám alatt található, három telekből álló területet, 55,2 millió euróért. Az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda mellett üzletek, lakások, revitalizált közterek és parkok is helyet kapnak majd. A fejlesztési projektnek köszönhetően Budapest is vonzó pénzügyi központtá válhat.

Elkészült a Buda Loft

Elkészült a Buda Loft: a Lajos utcában található épület korábban a Goldberger textilgyárnak adott otthont.

Bontják Budapest legrondább irodaházát a Kossuth téren

Megkezdődött a budapesti Kossuth téren az egykori MTESZ-székház bontása, amely 2017 márciusában fejeződik be. A helyszínen a Kossuth tér arculatába illeszkedő, korszerű irodaház várhatóan 2018 második felében készül el.

Gigantikus logisztikai csarnok épül Nyíregyházán

50 ezer négyzetméteres logisztikai központ épül Nyíregyházán. A Révész Holding tulajdonában levő új raktárbázis nyolcmilliárd forintból épül fel  jövő májusra.

Újabb hatalmas autóipari beruházás indul Győrött

Az amerikai Dana vállalatcsoport 15 milliárd forintos új beruházást indít 2017 elején Győrött.

Megkezdődött a Balance Loft fejlesztése a Váci úton

A CPI Hungary folytatja felújítási programját a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő Balance Office Parkban. Most a régi gyárépületet alakítják át exkluzív, loft típusú irodaházzá, ahol 6500 négyzetméternyi bérelhető terület lesz. 

Világszínvonalú egyetemi kampusz épült

A Közép-európai Egyetem (CEU) campus-újjáépítési projektje keretében két épületet adtak át. A BREEAM nagy jó minősítésnek köszönhetően a kampusz jelenleg Európa legzöldebb egyeteme.

Bővül a Budapest Dokk

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) a tavaly végrehajtott fejlesztéseket követően az idén további 2,5 milliárd forint értékű raktárfejlesztési programot indított el. A beruházások tervezett átadási ideje 2017 márciusa.

A CA Immo megvette a Millennium Towers irodaházakat

Lezárult a magyar irodapiac egyik legjelentősebb tranzakciója: a CA Immo 175 millió euró értékben megvásárolta a 70.400 m2 területű Millennium Towers irodakomplexumot.

Épül az Ericsson új székháza Budapesten

Letették az Ericsson új budapesti irodaházának alapkövét. A Wing által fejlesztett Ericsson Házba költözik a cég kutatás-fejlesztési egysége, az értékesítés és a szolgáltatási üzletág.

A BP új szolgáltató központot nyit Szegeden

A BP (British Petrol) 8 milliárd forint befektetéssel Szegeden fejleszti magyarországi szolgáltatói tevékenységét.

Eladták a Park Atrium irodaházat

Eladták a Park Atrium irodaházat, amely a Deloitte, ING és Roche magyarországi központjaként szolgál. A vevő a német befektetéskezelő Corpus Sireo által kezelt alap, míg az eladó a GLL Real Estate Partners által menedzselt Accession Fund volt.

OKTÓBER

A CPI átadta az Airport City új épületét

Elkészült a CPI Airport City logisztikai parkjának „G” épülete. A 6700 négyzetméteres BTS komplexum egy nemzetközi futárszolgáltatást nyújtó cégcsoport számára épült.

Terjeszkedik a Praktiker

Megnyitotta huszadik, egyben legnagyobb, 12 ezer m2-es magyarországi áruházát a Praktiker Újpesten, egy korábbi barkácsáruház helyén.

Elektromos buszgyár épül Komáromban

A kínai BYD 6,2 milliárd forintos beruházással hozza létre első európai elektromos buszgyárát Komáromban. A termelés várhatóan a jövő év elején beindul.

Az SAP új irodaháza a Graphisoft Parkban

A Graphisoft Parkban egy új 5500 m2-es irodaház épült az SAP számára.

Épül az Advance Tower a Váci úton

Letetették a Futureal fejlesztésében épülő Advance Tower irodaház alapkövét. Az épület 12 ezer m2-nyi irodateret kínál majd a bérlőknek, de már a második – csaknem 8000 m2-es – fázis előkészítése is célegyenesbe ért.

Épül a Promenade Gardens is

A Promenade Gardens irodaház alapkőletételére is sor került, a 25 ezer négyzetméteres épület a belső Váci úton épül, amely a fejlesztő Horizon Development tervei szerint 2017 végére már el is készül, míg a bérlők 2018 elején költözhetnek be.

Elkészült a A66 irodaház

Átadták a Wing különleges irodafejlesztését, a 3.000 négyzetméteres A66 irodaházat, amely egy műemléki védettséget élvező, klasszikus stílusú Andrássy úti palota.

Bővül a National Instruments Debrecenben

Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és kutatás-fejlesztési hátterét a National Instruments (NI) Debrecenben, miközben a szolgáltató központ is bővül.

Átadták a V17 irodaházat. Beköltözött az E.ON

Átadták a 13 ezer m2-es V17 irodaházat a Váci úton, amely a Wing fejlesztésében készült el. A hétemeletes épületben az E.ON alakította ki hazai központját. A V17 még 2015 októberében került a Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Torony Ingatlan Befektetési Alap tulajdonába, a beruházás összértéke 10 milliárd forint.

NOVEMBER

Logisztikai központot épít a Penny Market Veszprémben

Mintegy 7,7 milliárd forintból valósul meg a Penny Market harmadik magyarországi logisztikai központja Veszprémben. A tízhektáros területen 7,7 milliárd forintból épülő 26,5 ezer négyzetméter összterületű veszprémi központ a régióban közel 60 üzletet lát majd el.

Épül a Telekom-székház

Letették a Wing beruházásában megvalósuló Magyar Telekom székház alapkövét a Groupama Aréna mellett. Az ország legnagyobb egy épülettömbben megvalósuló 58 ezer m2-es irodaháza a „jövő munkahelye” lesz számtalan különleges megoldással, zöld parkkal, futópályával és fitneszközponttal.

Átadták a Goodman új logisztikai csarnokát Gyálon

Átadták a Gyáli Logisztikai Központban a 22 ezer m2-es új csarnokot, így a teljes bérbe adható terület 44.735 négyzetméterre bővült.

A Horizon Development eladta a Váci 1-et

A GLL vásárolta meg a Vörösmarty tér sarkán álló, többfunkciós, 13.750 m2-es műemléki épületet. Az UNESCO Világörökség listáján szereplő, nemrégiben megújult prémium ingatlant a fejlesztő Horizon Development kínálta megvételre.

Hatalmas beruházással bővít Tatabányán a Becton Dickinson

Az amerikai Becton Dickinson orvostechnológiai vállalat 34 milliárd forintos beruházással bővíti tatabányai üzemét. A megvalósítás várhatóan 3 évet vesz igénybe.

Nemzetközi logisztikai bázist épít a Kühne+Nagel Pátyon

Lerakták a Kühne + Nagel Kft. regionális autóalkatrész-elosztó központjának alapkövét a pátyi ipari parkban, az ötmilliárd forintos beruházással elindult a nemzeti ipari parki program. A 23 ezer négyzetméteres központ a tervek szerint 2017 júliusára készül el.

Szálloda lesz a Vásárcsarnok mellett

Magyarországon épít hotelt a fiatal utazókra specializálódott MEININGER szállodalánc a Corvinus egyetem mögötti Csarnok téren. A 184 szobás, közel 700 ágyas szálloda várhatóan 2018 közepén nyílik meg.

DECEMBER

Átadták és eladták a Nordic Light irodaházat

Átadták a Váci úti irodafolyosón a 26 ezer m2-es Nordic Light irodaházat a Skanska fejlesztésében, majd villámgyorsan el is adták az Erste Alapkezelőnek.

A CTP megvásárolta a Westlog DC biatorbágyi központját

A CTP összesen 82.000 m2 alapterülettel megvásárolta az Industrial Securities-től a Westlog DC biatorbágyi logisztikai központot és egy szombathelyi gyártóüzemet. Ezzel a tranzakcióval 220 000 m2-re nőtt a CTP ingatlan portfóliója Magyarországon.

Megépül Budapest első mini felhőkarcolója

Megépülhet a 120 méteres toronyház a Kopaszi-gát mellett, miután a Fővárosi Közgyűlés módosította Budapest településszerkezeti tervét és rendezési szabályzatát. A BudaPart a főváros egyik legnagyobb szabású fejlesztési projektje, amelynek során a Kopaszi-gát mellett lakóházak és kereskedelmi ingatlanok egyaránt épülnek.

Új gazdára talált a CIB régi székháza

A 6.800 négyzetméteres ikonikus épület a Szabadság téren helyezkedik el, amely a CIB Bank egyik központjaként funkcionált 2013-ig.

Csehek vették meg a Váci Greens egyik irodaházát

Az Atenor értékesítette a Váci Greens irodapark „C” Épületét a cseh befektetési alapnak, a ZFP Realitní Fond-nak (amely a ZFP Investments irányítása alatt áll). A 18.500 m2-es irodaház 2015 júniusában készült el, és teljes egészében a General Electric bérli.

A FLE megvásárolta az Office Garden I irodaházat

A FLE GmbH, a LFPI group tagja megvásárolta az első Kelet-Közép-Európai ingatlanát, a budapesti 16.000 négyzetméteres Office Garden I irodaházat. Az ingatlan 2008-ban épült a dél-budai alpiacon, ahol folyamatosan Budapest legalacsonyabb üresedési rátáját mérik.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX