Rekordévet zárt a Market. Nagyon megy nekik

2016-ban végre az egész hazai magasépítő-ipar erős évet zárhatott. A piacvezető Market Zrt. is jól teljesített, összesen 86 milliárd forintos forgalmat ért el. A vállalat 2016-ban összesen  51 nagy projekten dolgozott, egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát párhuzamosan.  Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a […]

2016-ban végre az egész hazai magasépítő-ipar erős évet zárhatott. A piacvezető Market Zrt. is jól teljesített, összesen 86 milliárd forintos forgalmat ért el. A vállalat 2016-ban összesen  51 nagy projekten dolgozott, egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát párhuzamosan.  Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy immár a közbeszerzések nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak.

Az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítő-ipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, de 2016-ban már több volt az oktatási, vagy sportcélú közösségi fejlesztés. Ezért ahogy a piac más szereplőinél, úgy a Market Csoport életében is meghatározóbbá váltak a közbeszerzéseken elnyert közösségi munkák. Mindez továbbra is csak a forgalom egyharmadát jelenti, az elmúlt 21 évben, a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya.

Kiemelkedő eredmények

A kiemelkedő eredményeket hozó üzleti évet Scheer Sándor vezérigazgató így értékelte: „Büszke vagyok minden munkatársamra, mert egész évben határidőre és magas minőségben tudtuk elvégezni az általunk elvállalt feladatokat. A magas forgalom és a sok sikeresen befejezett projekt mellett ez az üzleti év is azt bizonyította, hogy az építőiparban könnyű év nincsen. 2016-ban elsősorban a fizikai munkások körében jelentkező munkaerőhiány jelentett számunkra kihívást. Ennek fényében különösen örömteli, hogy a projektjeinken sikerült az ütemezéseket tartanunk, és többek között olyan nagy nemzetközi sikereket hozó projekteken is eredményesen dolgozhattunk, mint a CEU új, ultramodern kampusza, vagy az MCS Vágóhíd Mohácson. De említhetném még a V17 irodaházat, az Apollo gumigyárat vagy a Nestlé új állateledel-gyárát is.” – mondta a vezérigazgató.

A versenyszférában

A tavalyi év versenypiaci munkái közül kiemelkedett, a Scheer Sándor által is említett MCS Vágóhíd Mohácson, ahol már tesztelik is, az összesen 20 milliárd forintos beruházással elkészült hipermodern vágóhidat, amely Csányi Sándor élelmiszer-ipari érdekeltségébe tartozik. A vágóhíd kapacitásai akár egymillió sertés feldolgozására is alkalmasak. A Market építi a Magyar Telekom új székházát is, éppen a szintén a társaságcsoport nevéhez fűződő Groupama Aréna mellett.

A termelőkapacitások fejlesztései közül kiemelhető az Audi autógyár, az Apollo gumiabroncsgyár, illetve a Nestlé gyártóüzemének építése, ahogyan a 2016-os év nagyobb projektjei közé tartozott a BILK L2 raktárépülete, a DHL logisztikai központja, illetve a kazincbarcikai Ongropack gyár beruházásának elindítása. A Magyarországon újra életre kapó iroda- és szállodafejlesztésekből is kivette a Market a részét, amit a Váci Greens irodaház, a Hotel Moments, a Párizsi Udvar Hotel, illetve a Clark Hotel fejlesztése is bizonyít.

Közösségi projektek

A közösségi projektek közül meghatározó volt a Dagály Úszóaréna. A 2017-es FINA vizes világbajnokság fő helyszíne már az eredeti vállalási határidő előtt elkészül. Közleményünk megjelenésének idején gyakorlatilag már csak a befejezés, az átadás-átvétel zajlik a helyszínen! Óriási munkáról van szó, ahol csúcsidőben közel ezren dolgoztak egyszerre a helyszínen. Nem véletlen, hogy a Market Csoport összesített létszáma tavaly 720 főre nőtt,  86 új munkavállaló csatlakozott a vállalathoz. A tavalyi évre szintén jellemző volt a sok oktatási projekt, így a CEU Nádor utcai épülete (ez a belvárosi kampusz az UNESCO világörökségi területen található), a Brit Nemzetközi Iskola, illetve a MOME új épülete.

Piaci helyzet, jövőkép

A magasépítő-ipar legtöbb szegmense 2016-ban „beindult”. Az építőiparban jelentkező munkaerőhiány miatt ugyan megváltozott a szektor költségszerkezete, felértékelődött a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, a határidők betartása. A Market Csoport e trendben egyértelműen haszonélvező, mert a magasépítő-ipar minden részében aktív, és mind forgalmát, mind az elvégzett feladatok specialitását, komplexitását, illetve minőségét tekintve is évek óta piacvezető.

A 2017-es esztendőre előretekintve Scheer Sándor derűlátó. Az optimista vállalatvezető szerint sok a pozitívum, amelyről így vélekedett: „2017-ben a magasépítő-ipar továbbra is növekedhet. A fejlesztéseket uniós források is segítik, fővárosunk feljövőben van, folytatódhat a lakásállomány – éveken át elmaradt – megújítása. Bízom abban, hogy 2017-ben, ha szerény mértékben is, de társaság-csoportunk is ismét növelni tudja a forgalmát és hatékonyságát.”

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX