Mennyire zöldek a magyar irodaházak? Van még hová fejlődni!

Ma már minden új zöld is egyben A legismertebb környezettudatos épületminősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó BREEAM és az amerikai LEED, közülük az előbbi a népszerűbb Magyarországon. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) egy hazánkban egyedülálló listát készített „Minősített Magyar Épületek Adatbázis” néven, amelyet 2013 óta vezet. Itt a legfontosabb minősítő rendszerek alapján szortírozták az […]

Ma már minden új zöld is egyben

A legismertebb környezettudatos épületminősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó BREEAM és az amerikai LEED, közülük az előbbi a népszerűbb Magyarországon. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) egy hazánkban egyedülálló listát készített „Minősített Magyar Épületek Adatbázis” néven, amelyet 2013 óta vezet. Itt a legfontosabb minősítő rendszerek alapján szortírozták az épületeket, alapvetően két nagy csoportról beszélhetünk: az újakról és a már meglévő ingatlanokról. Az adatbázisban szereplő ingatlanok túlnyomó többsége irodaház vagy iroda, kisebb részben bevásárlóközpont, hotel vagy logisztikai központ.

A trendek alapján 2008 óta szignifikánsan növekszik a hazai minősített épületek száma. Ma már minden negyedik irodaház rendelkezik BREEAM vagy LEED minősítéssel, ami Budapest esetében azt jelenti, hogy 56 épület mintegy 830 ezer négyzetméternyi irodaterülete fenntartható munkakörnyezetet biztosít az alkalmazottaknak a CBRE 2016-os statisztikái szerint. Azóta ez a szám csak növekedett. Az új irodaházak esetében már magától értetődik, hogy környezettudatos építészeti és üzemeltetési megoldásokkal várják a bérlőiket, de a tulajdonosok a régebbi épületeket is egyre nagyobb számban minősíttetik, hogy versenyképesek maradjanak a dinamikusan bővülő piacon.

Egyre több régit minősítenek

A CA Immo még tavaly közzétett egy nagyon érdekes elemzést: a 2000-es évek előtt épült irodaházak csupán 30%-a „A” kategóriás. Ellenben a 2006 és 2010 között épült ingatlanok közül már  87% éri el az „A” kategóriás színvonalat, míg ez az arány az évek múlásával fokozatosan javult, és 2011-2015 közötti időszakban 96%-ra ugrott. Vagyis ma már egyre több tulajdonos ismeri fel, hogy a versenyképesség érdekében olyan felújításokat kell eszközölnie, amelyek költséghatékonyak és növelik a dolgozói jóllétet, ezeket a törekvéseket pedig a piac felé minősítéssel tudják igazolni – ami persze meglátszik a statisztikákon is.

Mivel az új épületek mindegyike a „korszellemnek” megfelelően már eleve környezettudatos ingatlan, ezért számunkra a régebben épült – vagyis a már meglévő – ingatlanok az érdekesek. Tavaly 19 rendelkezett BREEAM In-Use kategóriában minősítéssel, vagy éppen 2016-ban szerezte meg. A LEED esetében 12 irodaház rendelkezik minősítéssel a már meglévő épületek kategóriában. Persze hozzá kell tennünk, hogy a BREEAM In-Use minősítés ellentétben az új épületek minősítésével évente megújítandó. A BREEAM esetében az üzemeltetést is lehet minősíteni, sokszor az épülettel együtt kérnek értékelést, az üzemeltetés kategóriában 15 épülettel találkozhatunk az adatbázisban.

Az újak

A BREEAM esetében az új építésű irodaházak végleges minősítései kategóriában megtalálhatók az elmúlt egy-két év új fejlesztései, mint például a V17 vagy a Váci Corner, a LEED esetében például a Green House vagy a Nordic Light, és mindkét rendszer értékelte az Eiffel Palace-t. A BREEAM-nél kiváló minősítést kapott a Váci Corner, míg a LEED-nél a Green House Platinumot ért el. A BREEAM-nél az új épületek tervezési szintű minősítése is szerepel: itt az Akadémia Officium irodaház, a Váci Greens irodaházai és a Vision Towers déli épülete érdemelte ki a kiváló minősítést. Persze elég sokan megkapták a nagyon jó minősítést is. A BREEAM két kategóriájában 19, a LEED-nél 7 hazai irodaházat minősítettek. A német nyelvterületen ismertebb DGNB rendszer pedig egyelőre a Residence Irodaházakat és a Rumbach Centert minősítette Platinum eredménnyel. Összességében nem rosszak az arányok minden adatok figyelembe véve, de annyira nem is vagyunk jók, hiszen csak az iroda.hu adatbázisában 230 irodaház szerepel.

Mi a különbség?

Felmerül a kérdés, hogy a valóságban miben különbözik egy hagyományos épület a környezettudatos ingatlantól.  Többek között a fenntartható épületek vízfelhasználása, energiafelhasználása alacsonyabb, és kevesebb hulladék keletkezik az üzemeltetésük során. Emellett ezekben a házakban nagy gondot fordítanak a felhasznált anyagokra, ezek származására és összetételére, ezáltal az épületben tartózkodók számára egészségesebb környezetet biztosítanak. Például már az is jó pontot ér a minősítés során, ha újrahasznosított anyagokat alkalmazunk a kivitelezés során. Már meglévő épületeknél gyakori a szelektív hulladékkezelés bevezetése, a víztakarékos berendezések telepítése, az energiatakarékos megoldások egyik eleme pedig a LED izzók használata, vagy éppen környezetbarát takarítószereket használnak. 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX