Lehet izgulni! Holnap érkeznek a hitelminősítők!

Magyarország tavaly mindhárom globális hitelminősítőnél visszanyerte a befektetési ajánlású adósosztályzatot. A besorolások kilátása stabil, ami elvileg arra utal – bár ez nem szabály -, hogy a három cég jelenleg nem készül a magyar szuverén osztályzat módosítására.  Az idén a Standard & Poor’s kezdi a magyar szuverén besorolások vizsgálatát. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját péntekre […]

Magyarország tavaly mindhárom globális hitelminősítőnél visszanyerte a befektetési ajánlású adósosztályzatot. A besorolások kilátása stabil, ami elvileg arra utal – bár ez nem szabály -, hogy a három cég jelenleg nem készül a magyar szuverén osztályzat módosítására.  Az idén a Standard & Poor’s kezdi a magyar szuverén besorolások vizsgálatát. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját péntekre tűzte ki, ezután augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings szintén két dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.     A Moody’s Investors Service az általa bevett gyakorlat alapján három időpontot jelölt ki: 2017-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án – vagyis jövő pénteken -, utána július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás szerint – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a három cég mindig pénteki napokra tűzi ki a felülvizsgálatok időpontját, és ha hoznak érdemi döntést, azt rendszerint a kijelölt pénteki napon jelentik be Londonban. A Moody’s és Fitch rendszerint megvárja a New York-i tőzsdezárást, és európai idő szerint éjszaka teszi közzé felülvizsgálati eredményeit. 

A Standard & Poor’s általában ennél hamarabb, a londoni zárás után ismerteti döntését az adott pénteki napra kijelölt államadósok osztályzatáról. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos “BBB mínusz/Baa3” osztályzattal. A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor’s szeptemberben, a Moody’s Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolást.

A Standard & Poor’s és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody’s hasonló novemberi döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Magyarország államadós-osztályzatának kilátása jelenleg mindhárom cégnél stabil. A kilátás pozitívra javítása azonban nem megkövetelt előfeltétele a felminősítésnek. A Standard & Poor’s például a legutóbbi két alkalommal úgy emelte a magyar államadós-osztályzatot, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX