Gigantikus fitneszközpontok épülnek. A budapesti irodaházakban is hódít a WELL

A zöld minősítő rendszerek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az irodaházakban dolgozók jóllétére, ezért a pontozás során a well-being fontos tényezővé nőtte ki magát. Sőt, a WELL Building Standard (WELL) már egy olyan holisztikus minősítési rendszer, ahol az épületek tervezése során a legfontosabb az emberek egészsége és jólléte. A WELL 7 faktoron keresztül vizsgálja az épített […]

A zöld minősítő rendszerek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az irodaházakban dolgozók jóllétére, ezért a pontozás során a well-being fontos tényezővé nőtte ki magát. Sőt, a WELL Building Standard (WELL) már egy olyan holisztikus minősítési rendszer, ahol az épületek tervezése során a legfontosabb az emberek egészsége és jólléte.

A WELL 7 faktoron keresztül vizsgálja az épített környezetet: levegő, víz, egészséges táplálkozás, természetes fény, fitnesz, kényelem és szellemi frissesség. A minősített helyszínek és beruházások optimalizálják a bérlők vagy lakók táplálkozási és alvási szokásait, hangulatát és fittségét. A minősítő rendszert az International WELL Building Institute (IWBI) kezeli, amelyet a Delos alapított 2013-ban.

A tanúsítvány megtartásához az ellenőrzéseket háromévente kell elvégezni. A WELL minősítésű épületekben különböző megoldásokkal találkozhatunk, így például légszűrőkkel, fokozott szellőzéssel jobb minőségű a beltéri levegő, a lépcsők és folyosók hangsúlyos kialakításával a dolgozók teret kapnak a napközbeni mozgásra. A szomszédságban található termelői piacok és egészséges ételeket forgalmazó vendéglátóipari egységek támogatják a megfelelő életmódot, az épület körül kialakított bicikliutak és járdák pedig a fizikai aktivitásra ösztönöznek.

Futureal-csoport

Magyarországon a válság egyik pozitív hozadéka volt, hogy már csak fenntartható épületek születnek, az irodaházak mindegyike rendelkezik valamilyen zöld minősítéssel. Idén pedig a WELL is elindul hódító útjára, hiszen az irodaházakat fejlesztők sorra jelentik be, hogy ennek a minősítésnek a megszerzésére törekednek. Magyarországon a Futureal-csoport épülete lehet az első fecske: a Váci úton épülő 12 ezer m2-es Advance Tower irodaház előminősítési folyamata már elkezdődött, de a Corvin 5 és a Budapest ONE Business Park is ennek szellemében épül majd meg.

A Váci úti Advance Towerben nagy üvegfelületek biztosítják, hogy a belső terekben bőven legyen természetes fény. Az intelligens épületmenedzsment részeként automatizált árnyékolástechnika optimalizálja majd a benapozottságot. Emellett decentralizált melegvíz-ellátás, intelligens öntözőrendszerrel szerelt tetőpark, illetve alacsony kibocsátású hűtő-fűtőrendszer is kialakításra kerül.

A 27 ezer négyzetméteres Corvin 5 a Corvin sétány utolsó irodaprojektjeként épül két fázisban, az első ütemét várhatóan 2018 végéig adják át. Itt a WELL minősítés érdekében a földszinten belső kert kap helyet, amely egy nagyméretű tetőterasszal fog kiegészülni. Az irodaház előtt kialakított városi tér pedig szoborral, szökőkúttal, valamint pihenőfelületekkel várja a járókelőket.

„A Futureal elkötelezett a fenntarthatóság iránt, ezért a környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontok mellett a dolgozók egészségét, közérzetét javító tulajdonságok is meghatározó szempontot jelentenek irodaépületeink kialakításakor. Célunk, hogy olyan munkakörnyezetet hozzunk létre, amely a kényelem mellett az egészségre is jó hatással van” – mondta korábban Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója.

HB Reavis

A HB Reavis első körben külföldi projektjei esetében törekszik a WELL-re, így Pozsonyban és Prágában tettek ez ügyben lépéseket. De a cégcsoport a varsói és budapesti irodafejlesztéseinél is tervezi a minősítés megszerzését, így a Váci úti irodafolyosón található Agora Budapest projekt esetében is. Az Árpád híd pesti hídfőjénél az összesen 136 ezer m2-nyi bérbeadható területtel rendelkező projektben hangsúlyos szerepet kapnak a zöld területek, így egy szellős, nagyvonalú, élhető urbánus környezet fog kialakulni. Három teret is kialakítanak: az egyik az AGORA centruma lesz, a másik kettő pedig a metró és a Duna-part felöli részen létesül.

2018-2023 között 5 irodaház készül el, amelyek alsó két szintjén mintegy 11 ezer m2-nyi kiskereskedelmi terület is létrejön. Az óriásprojekt első eleme  a 34.500 m2-es AGORA HUB, amely várhatóan 2018 végére készül el. A fenntarthatóság és a well-being jegyében a projektet BREEAM Outstanding és WELL Platinum minősítésre tervezik. A második irodaház, az AGORA Tower pedig várhatóan idén nyáron kapja meg az építési engedélyt.

„A hagyományos környezettudatos megközelítést mind inkább kiegészítik az olyan irodafejlesztések, amelyek középpontjában az úgynevezett „well-being” élmény áll. A folyamat mozgatórugója egyértelműen a tehetséges munkaerő megtartásáért és bevonzásáért folytatott harc. A vezetők mind szélesebb köre ismeri fel, hogy az emberközpontú munkakörnyezet egy olyan befektetés, amely javítja a dolgozói lojalitást, és tartósan csökkenti a fluktuációt” – nyilatkozta korábban Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi ügyvezetője az Ingatlan Évkönyvben.

Skanska

A Skanska fejlesztésében a varsói Spark lesz az első közép-európai épület, amely a WELL minősítésre pályázik. „Most, hogy a LEED már teljesen bevett szabvánnyá vált, további lépést teszünk, és újabb fenntarthatósági trend mellett kötelezzük el magunkat. A WELL olyan innovatív eszköz a kelet- és közép-európai piacon, amely lehetővé teszi számunkra, hogy még nagyobb figyelmet szenteljünk a kellemes és egészséges munkahelyek létrehozásának” – mondta el Katarzyna Zawodna, a Skanska Commercial Development Europe elnöke.

A cégcsoport korábban úttörő szerepet vállalt a régióban a fenntartható irodaépületek fejlesztésében. Magyarországon is tervezik a tanúsítvány bevezetését a jövőbeni beruházásaiknál. Jelenleg a Mill Park irodaház építési munkálatai zajlanak a Duna-part közelében a Soroksári úton, ahol a LEED Gold minősítés megszerzése folyamatban van. A tervek szerint az innovatív épület-komplexum egy nyüzsgő, élettel teli találkozási pontot teremt majd, ahol a munkatársak közérzete és kényelme kerül a fókuszba.

A 36 ezer m2-es Mill Parkban számos közösségi teret hoznak létre. Ezek egyike maga a kert lesz, amely egyrészt kellemes alternatívát kínál a munkavégzésre, másrészt közös programok és kiállítások színhelyeként is szolgál majd. Az ingatlanegyüttes átadására két lépésben, 2018 második, illetve harmadik negyedévében kerülhet sor. Az IT Hungary ide helyezi majd át a hazai székhelyét, ahol 17 ezer m2-nyi területet fog bérelni.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX