Tűzoltóállomásból irodaház

Mostanában csak úgy hemzsegnek a különleges átalakításoktól az irodák. A cementgyár, a ruházati raktár és a kastély után most egy régi tűzoltóállomásból varázsoltak irodaházat. A Zaha Hadid Architects Antwerpenben egy régi tűzoltó állomást épített át a kikötői irodák számára. A régi épületrész fölé emelt új szintek háromszög alakú panelekkel vannak burkolva, melyek tükröződései és fénytörései […]

Mostanában csak úgy hemzsegnek a különleges átalakításoktól az irodák. A cementgyár, a ruházati raktár és a kastély után most egy régi tűzoltóállomásból varázsoltak irodaházat.

A Zaha Hadid Architects Antwerpenben egy régi tűzoltó állomást épített át a kikötői irodák számára. A régi épületrész fölé emelt új szintek háromszög alakú panelekkel vannak burkolva, melyek tükröződései és fénytörései a víz és az ég váltakozó színeivel ruházzák fel a hajó alakzatra emlékeztető irodaházat. A háromszög metszetek egy része teljesen átlátszó, ablakként funkcionálnak – nemcsak sok napfényt engednek az épületbe, hanem szabályozzák a napenergiafelhasználást is. Az üvegdarabokat a régi tűzoltóállomás udvarának új tetejére is felhasználták, mely épületrész a legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel. Az energiahatékonyság, a hűtött mennyezetek, az épületautomatizálás és a vízmentes mosdószerelvények mind hozzájárulnak az irodaház fenntartható működéséért.

Az innovatív dizájn keveredik a történelmi hagyományokkal és a reneszánsz építészettel, de nemcsak emiatt kiváló az épület: idén BREEAM kategóriában elnyerte a “nagyon jó” környezetvédelmi minősítést. Az antwerpeni Port House egy “fenntartható és jövőképes munkahely”, amely az 1990-es évek ben épült városi irodákat váltotta fel, így most egy helyen lehet mind az 500 kikötői alkalmazott. Antwerpen Európa második legnagyobb hajózási központja, amely több mint 200 millió tonna árut szállít az óceánjáró hajókon keresztül, és több mint 60 000 ember számára biztosít munkát. Az elhagyatott tűzoltóállomásra nem véletlenül esett a választás: egyrészt szimbolikus jelentőségű a kikötő közelsége miatt, másrészt az építkezés jelentős fenntartható előnyökkel járt, mivel az építőanyagok a vízen keresztül is szállíthatók.

Forrás: Office Snapshots

 

 

SOCIAL BOX