GKI: az építőipar húzza idén a gazdaságot

2017 első két hónapjában az építőipar kiugróan gyorsan, több mint 15 százalékkal bővült. A vártnál gyorsabban, 7,5 százalékkal nőtt az ipar az első negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékos növekedése viszont alulmúlta a 6 százalékos előrejelzést. A GKI továbbra is 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2017-re, mindenekelőtt az uniós támogatások újraindulásának köszönhetően. A zrt. prognózisa […]

2017 első két hónapjában az építőipar kiugróan gyorsan, több mint 15 százalékkal bővült. A vártnál gyorsabban, 7,5 százalékkal nőtt az ipar az első negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékos növekedése viszont alulmúlta a 6 százalékos előrejelzést.

A GKI továbbra is 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2017-re, mindenekelőtt az uniós támogatások újraindulásának köszönhetően. A zrt. prognózisa szerint a beruházások a tavalyi 20 százalékos visszaesés után 8 százalékkal bővülnek, a fogyasztás növekedési üteme 4,2 százalékról 5 százalékra emelkedik.

Az infláció várhatóan 1 százalékponttal meghaladja a kormány által prognosztizált 1,6 százalékot, ami az év végén visszamenőleges nyugdíjemelést tesz szükségessé. A GKI nem számít arra, hogy teljesülnének a “nyugdíjprémium” kritériumai, azaz a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés (GDP – bruttó hazai termék) és a 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási egyenleg.

A gazdaságkutató a kormány által tervezett 2,4 százaléknál valamivel magasabb, 2,5-3 százalék közötti államháztartási deficitre számít, mivel egy választás előtti évben különösen erőteljes a nyomás a kiadások növelésére. A prognózis szerint a hosszabb távú fejlődés fő tényezőiben – az intézmények működésében, a piaci megoldások háttérbe szorításában, a szerkezeti reformok elkezdésében – nem várható érdemi javulás.

A jelentés szerint a külkereskedelemben az import 1,2 százalékponttal gyorsabban bővült az exportnál, a cserearányok 1,2 százalékkal romlottak, és kissé csökkent – de továbbra is magas – az aktívum. A vállalati és lakossági hitelállomány az első két hónapban a 2016 végi szinthez képest kissé nőtt, de még így is kisebb volt az egy évvel korábbinál. A munkanélküliségi ráta 2017 első negyedévében 4,5 százalék volt, 1,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, viszont minimálisan, de magasabb a 2016 utolsó negyedévinél. A valódi munkanélküliség továbbra is 7 százalék körüli.

SOCIAL BOX