Így néz ki a Nokia Skypark belülről!

A Nokia mindig sokat fektetett a K+F-be, az egyik legfontosabb központja a magyarországi létesítmény. Külön dicséret ez a bizalom, hiszen a vállalat világszerte 102 ezer embernek ad munkát – ebből 2100-an dolgoznak a magyarországi kirendeltségnél – és a cég folyamatosan bővül és növekedik. A Futureal fejlesztésében megépült nyolcemeletes komplexum több mint 25 ezer négyzetméteren várja […]

A Nokia mindig sokat fektetett a K+F-be, az egyik legfontosabb központja a magyarországi létesítmény. Külön dicséret ez a bizalom, hiszen a vállalat világszerte 102 ezer embernek ad munkát – ebből 2100-an dolgoznak a magyarországi kirendeltségnél – és a cég folyamatosan bővül és növekedik. A Futureal fejlesztésében megépült nyolcemeletes komplexum több mint 25 ezer négyzetméteren várja a Nokia munkatársait. A projekt mindössze két év alatt készült el, és sikerült egy olyan BREEAM-minősítésű, innovatív épületet létrehozniuk, mely egyszerre dolgozó- és környezetbarát. A Very Good minősítést szerzett irodaházban maximális bevilágítottságot biztosító, motorizált külsőárnyékoló-rendszer, elektromosautó-töltő, zöld tető, kerékpártároló, öltöző, zuhanyzó, illetve energiatakarékos gépészeti rendszer lett kialakítva. A kétszintes mélygarázsban és a bérlők számára elkülönített parkolóban több mint 460 gépjármű helyezhető el.

Az épület megjelenésében a finnországi HQ példáját követi, letisztult, minimalista skandináv dizájn jellemzi. A Skypark lekerekített formavilággal hódít – kívül és belül is –, mely a Zoboki-Demeter és Társai építésziroda munkáját dicséri. A komplexum három szárnyból áll, mindegyikben más szín az uralkodó: az A-ban kék, a B-ben piros, a C-ben zöld; ezekre épül az egyes épületszárnyak dizájnja. A színek egyrészt a nagyobb városokban lévő Nokia központokat jelölik (pl. kék: görög, piros: magyar stb.), másrészt pedig a világot felépítő őselemeket jelenítik meg (piros: tűz, zöld: föld stb.). A szárnyakat összekötő köztes részben találhatóak a közösségi élet meghatározó helyiségei, mint a konyha, a társalgó, a relax-szoba, melyek a rögtönzött meetingeknek és brainstormingoknak adnak otthont.

A lobbiba belépve – mely nem egy, hanem két szinten fogadja a látogatókat – már rögtön elfogja az embert a Nokia-életérzés. A hosszú, lépcsősorral egybefolyó pultba épített kék LED-fények az emelet felé irányítják a vendégeket. De aki inkább lifttel menne, az is megteheti: intelligens lift repíti fel és le a kollégákat a nyolc emelet között, a liftben található kijelzőkön pedig céges aktualitásokat lehet olvasni. A folyosókon tárolók, kis szekrények és különféle ülőalkalmatosságok gondolkodnak a dolgozók kényelméről, akik alapvetően open space-ekben dolgoznak, de a tervezésnek köszönhetően kisebb-nagyobb csoportok leválaszthatóak a térből. A jó hangszigetelés érdekében mindenhová hangelnyelő paneleket és padlószőnyeget helyeztek. A munkatársak különböző méretű meeting termek közül válogathatnak, vannak egyszemélyes Quiet room-ok vagy skype-szobák, 3-4 fős kisebb tárgyalószobák és nagyobb konferenciatermek is. A legnagyobb, erre a célra kialakított helyiség egy 150 férőhelyes, leválasztható konferenciaterem.

 

De a Nokiánál nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is gondolnak. A számos szolgáltatás mellett óvodát is biztosítanak a dolgozók gyermekeinek, akik különféle fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt.

 

SOCIAL BOX