A Google extravagáns székházat épít Londonban

  A Google szerte a nagyvilágban extradizájnos irodaházakkal vonzza magához a legjobb szakembereket. A Szilícium-völgyi Mountain View-ban már javában zajlanak az új főhadiszállásuk kivitelezési munkálatai, miután idén tavasszal a helyi hatóság is rábólintott a tervekre. Az 55 ezer négyzetméteres négyzet alakú székház tetejét sátorszerű ponyva fogja borítani. A tervezett átadás időpontja 2019. A terveket közösen […]

 

A Google szerte a nagyvilágban extradizájnos irodaházakkal vonzza magához a legjobb szakembereket. A Szilícium-völgyi Mountain View-ban már javában zajlanak az új főhadiszállásuk kivitelezési munkálatai, miután idén tavasszal a helyi hatóság is rábólintott a tervekre. Az 55 ezer négyzetméteres négyzet alakú székház tetejét sátorszerű ponyva fogja borítani. A tervezett átadás időpontja 2019.

A terveket közösen jegyző Heatherwick Studio és a Bjarke Ingels Group munkája azonban annyira megtetszett a Google vezetőinek, hogy az új londoni székházukat is rájuk bízták. A 11 emeletes ingatlan csaknem 100 ezer négyzetméternyi irodatérrel fog rendelkezni, amelynek 65%-át a Google saját munkatársai fogják birtokba venni. Ellenben a cég európai központja marad Dublinban.

 

A Google London Camden kerületének Kings Cross városnegyedében alakítja ki brit központi  kampuszát, ahol az új épület a Google jelenlegi Pancras Square-en található ingatlanjához csatlakozik, így összesen mintegy 7 ezer Googler dolgozhat itt. Ez lesz a technológiai óriás első saját épülete az USA-n kívül, a kivitelezés 2018-ban kezdődhet, ha a terveket jóváhagyja az önkormányzat.

A londoni Citytől némileg északra fekvő negyedben található több vasútállomás (Kings Cross és a  St Pancras pályaudvar), a British Library, a közelben fut a metró is, vagyis egy igazi belvárosi helyszínen formálódik a technológiai óriás munkahelyi kampusza. Külön érdekesség, hogy a Harry Potter-sorozatban is szerepel a Kings Cross pályaudvar, ugyanis a roxforti diákok innen, a 9. és 10. vágány között, a 9 és ¾-ik vágányról indultak az iskolába.

 

A negyed a különböző stílusú épületek és terek lenyűgöző találkozásáról szól, amelyet vasútállomások, utak, csatornák és egyéb épületek keveréke tesz különlegesen izgalmassá. Ezért az új irodaházat is úgy terveztük, hogy az a sokszínű környezetéhez tökéletesen passzoljon, vagyis különböző elemekből épül az új kampusz, amely később is rugalmas kialakítási lehetőséget kínál, mondta Thomas Heatherwick a Kings Crossról.

A szomszédos épületek karaktere határozza meg az új Google irodaház homlokzati elemeit, miközben az épület tagolt szerkezete számos variációs lehetőséget biztosít. A földszint megnyitása és a tetőkert aktív bevonása által a világos és levegős munkakörnyezetet a tetőteraszok és a földszinti terek keretezik majd. A természetesség jegyében az anyaghasználat is az egészséges munkakörnyezet kialakítását tűzte ki célul. A komplexumban kialakítanak egy kosárlabdapályát és egy uszodát is. Mindezt pedig megkoronázza a már említett tetőkert, ahol számos szabadidős tevékenységet lehet majd végezni.

 

Nagy izgalommal várjuk, hogy a Google összes londoni munkatársát egyetlen kampuszban helyezzük el, amely egy saját fejlesztésű ingatlannal fog bővülni. Az irodáink és a létesítményeink kulcsszerepet játszanak a Google kultúra alakításában, amely az egyik oka annak, hogy a munkahelyeinket a legjobb irodák között tartják számon a világon, tette hozzá Joe Borrett, a Google ingatlangazdálkodási és kivitelezési igazgatója.

A projekt egyébként az ún. Knowledge Quarter program része, amely a Kings Crosst egy igazi tudásközponttá formálja. Néhány száz méternyi távolságra ugyanis a legkülönbözőbb tudásalapú tevékenységek férnek meg itt egymás mellett: így az itteni könyvtárban találkozhatunk a világ legrégebbi könyveivel és kézirataival, miközben a negyedben innovatív egészségügyi kutatóállomások is találhatók.

 

Vagyis a tudásközpontban dolgoznak diákok, kutatók, fejlesztők, hogy nap mint nap élettel töltsék meg London egyik dinamikusan fejlődő városnegyedét. 75 kisebb-nagyobb egyetemi, kutatási, tudományos és médiaszervezet dolgozik egy viszonylag kis lokációban, többek között itt található a British Library, a University of the Arts London, a School of Life és az Aga Khan University.

 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX