Lassult a felzárkózás Közép-Európában

Christine Lagarde, az IMF vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy egy országban növekedésnek induljon a gazdaság, jól kell kormányozni, harcolni kell a korrupció ellen. “Szükség van az átláthatóságra, a hatalom egyensúlyára és az intézmények teljesítőképességére”. Az intézményeknek mélyen be kell ágyazódniuk a társadalomba és a gazdaságba, mert ezen alapszik a jó kormányzás. Azok az […]

Christine Lagarde, az IMF vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy egy országban növekedésnek induljon a gazdaság, jól kell kormányozni, harcolni kell a korrupció ellen. “Szükség van az átláthatóságra, a hatalom egyensúlyára és az intézmények teljesítőképességére”. Az intézményeknek mélyen be kell ágyazódniuk a társadalomba és a gazdaságba, mert ezen alapszik a jó kormányzás. Azok az országok, akik túlvannak a felzárkózáson, meg kell erősítsék intézményrendszereiket.

Lagarde kiemelte, hogy egyes országok kapacitása attól függ, hogy mennyire áll ellen a közvélemény. “Amennyiben véghez akarjuk vinni a reformokat, arról tájékoztatni kell az embereket” – mondta, majd hozzáfűzte: ha az emberek megértik, miért jók számukra a reformok, támogatni fogják azokat.

Poul Thomsen, az IMF európai ügyekben illetékes igazgatója kijelentette: a feltörekvő Európának számos gazdasági feszültséggel kellett szembenéznie, ami fenyegetést jelent az elmúlt évtizedben elért politikai eredményekre. Közép- és Kelet-Európában a gazdaság teljesítőképessége a felére csökkent az elmúlt tíz évben a szakképzett munkaerő kiáramlása miatt.

A régióban vannak olyan országok, amelyek még mindig megkérdőjelezik az európai integráció előnyeit – jelentette ki. Európa egy évtizede küzd a válsággal, miközben a felzárkózás a nyugati országok és a keleti periféria között lassult vagy megállt. Ezért merül fel egyes országokban a kérdés a fájdalmas gazdasági és politikai reformok érvényességét illetően. A tanácskozáson harminc ország jegybankelnöke és pénzügyminisztere, valamint az IMF számos munkatársa vett részt.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX