Ez a gigaprojekt Manhattan és Amerika legnagyobb ingatlanfejlesztése

  A projekt városrendezési célja, hogy a manhattani üzleti negyedet kibővítse nyugati irányban a Hudson folyó felé lakóépületekkel, irodatornyokkal, kiskereskedelmi komplexummal, csúcskategóriás éttermekkel, múzeummal és egy több mint 200 szobás luxusszállodával. A fejlesztés második fázisa pedig a 11. sugárúttól nyugatra további lakóépületeket, zöldterületet és egy köziskolát foglal magában. A fejlesztők szlogenje szerint a Hudson Yards […]

 

A projekt városrendezési célja, hogy a manhattani üzleti negyedet kibővítse nyugati irányban a Hudson folyó felé lakóépületekkel, irodatornyokkal, kiskereskedelmi komplexummal, csúcskategóriás éttermekkel, múzeummal és egy több mint 200 szobás luxusszállodával. A fejlesztés második fázisa pedig a 11. sugárúttól nyugatra további lakóépületeket, zöldterületet és egy köziskolát foglal magában.

A fejlesztők szlogenje szerint a Hudson Yards a kultúra, a kereskedelem és a gasztronómia győzelmét hirdeti, egy olyan technológiai csoda, amely fenntarthatósággal, valamint a közterületek és a zöld parkok harmóniájával párosul. Manhattan nyugati részét olyan építészirodák segítségével formálják újjá, mint a KPF, a DS+R, a Foster+Partners és a Heatherwick. 

Számos épület kivitelezése gőzerővel zajlik, 2018-ra már szinte kész is lesz az új városnegyed. A 30. utca és a 11. sugárút északkeleti sarkában található 15 Hudson Yard lesz az első lakóépület, amelyet a gigafejlesztés keretében átadnak. A 2018-ban megnyíló, csaknem 100 ezer négyzetméteres épületet a DS+R tervezte a Rockwell Grouppal együttműködve, és az ún. High Line mentén épül. A torony több mint 900 méter magas lesz és 391 lakást kínál majd megvételre vagy bérletre.

 

A lakóházban csaknem 4 ezer négyzetméteren találhatók majd azok a szolgáltatások, amelyeket a lakók igénybe vehetnek. Az 50. emeleten alakítják ki a wellness központot, ahol aquaközpont és fitneszcentrum várja az érdeklődőket, plusz lesz itt szépségszalon és gyermekek számára játszóterem. Az 51 emeletes épület saját étkezővel, borkóstolóval, klubszobával is rendelkezik majd – utóbbiban biliárdasztalok, kártyaasztalok várják a játékosokat, de lesz itt egy golfklub is. A torony tetején a város legmagasabban fekvő lakossági szabadtéri terét alakítják ki.

A Shed névre keresztelt kulturális központ is a megvalósítás felé halad, már áll az acélszerkezete, és várhatóan 2019-ben adják át. Itt fog a Hudson Yards és a High Line találkozni. Ellenben a 10 Hudson Yards épületet már át is adták a 10. sugárút vonalán. A 275 méter magas épület olyan cégeknek ad otthont, mint a L’oreal USA, vagy éppen az SAP.

 

A fejlesztés legmagasabb épülete a 30 Hudson Yards irodatorony lesz, amely mintegy 395 méternyi magasságba nyúlik majd. A felhőkarcoló lekörözi az Empire State Buildinget, és a város legmagasabban elhelyezkedő szabadtéri kilátóját is itt alakítják ki. Az épületet összekötik a föld alatt a legközelebbi metrómegállóval.

Az 55 Hudson Yards névre hallgató irodaház mintegy 100 ezer m2-nyi területet kínál majd 2018-tól, és a Hudson Park dél-nyugati részén épül fel. A 238 méteres torony 10. emeletén a külső teraszról pazar kilátás nyílik majd a parkra. Az ingatlan homlokzata New York egyes ikonikus épületeinek stílusára hajaz, mintegy történelmi miliőbe ágyazva a fejlesztést, így a Sohóban található öntöttvas homlokzatok és a korai modernizmus is megjelenik az épületen.

 

A teljesség igénye nélkül érdemes még megemlíteni az ún. Vesselt, amely a hajóformája miatt kapta a nevét. Ez egy interaktív struktúra, amelyre fel lehet mászni és 2500 lépcsővel megspékelve egy mérföldnyi útvonalat kínál egy nyilvános kert felett. Valójában egy installáció, ahol különleges élményekre tehet szert a használója, a közterületek és a kertek furcsa egyvelege.

Persze a kiskereskedelem sem hiányozhat a beruházásból, hiszen egy 100 ezer négyzetméteres plázát is felhúznak a Hudson Yards 10-30 között, ahol divatüzletekben és éttermekben tölthetik az idejüket az ide látogatók. Több mint 100 luxusbolt fog megnyílni, és a bevásárlóközpontot összekötik a High Line-nal és a metróval is.

 

Érdemes még megemlékezni a gigafejlesztés mellett haladó High Line-ról, amely a régi magasvasút nyomvonalán kialakított közpark, és egy igazi urbanisztikai csoda. A High Line első szakaszát 2009-ben, míg a harmadikat 2014-ben adták át. Az áruszállítást szolgáló vasútvonal 1934-től 1980-ig üzemelt, utána sorsára hagyták, és a tetejét benőtte a növényzet. Az ezredfordulóig bontásra szánták, de akkor két helyi lakos lobbizni kezdett a megmentéséért. Addigra a környék egy része felkapott lakónegyed lett. Létrehoztak egy 2,3 km hosszú parksávot, amely a magasban kígyózik Manhattan felhőkarcolói között, és friss levegőt, csendet, sportolási lehetőséget kínál, miközben alul dübörög az autóforgalom.

 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX