GKI: az egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul idén

Magyarországon az első negyedévi, vártnál gyorsabb növekedést áprilisban némi fékeződés, majd májusban élénkülés követte. A gazdaságkutató előrejelzése szerint az év egészében a tavalyi 2 százalékról 3,5 százalék körülire gyorsul a növekedés, mindenekelőtt a tavalyi visszaesésből emelkedésre váltó beruházások következtében. Az állóeszköz-felhalmozás 2016-ban az EU-források visszaesése miatt több mint 15 százalékkal zuhant, az idén az újra […]

Magyarországon az első negyedévi, vártnál gyorsabb növekedést áprilisban némi fékeződés, majd májusban élénkülés követte. A gazdaságkutató előrejelzése szerint az év egészében a tavalyi 2 százalékról 3,5 százalék körülire gyorsul a növekedés, mindenekelőtt a tavalyi visszaesésből emelkedésre váltó beruházások következtében. Az állóeszköz-felhalmozás 2016-ban az EU-források visszaesése miatt több mint 15 százalékkal zuhant, az idén az újra induló EU beruházási ciklus miatt 12 százalékos bővülés várható.

A beruházási ráta 2016-ban 17,8 százalék volt, ami egy közepesen fejlett ország esetében alacsony arány, 2017-ben 19 százalékos ráta valószínű. A 2014-ben indult új európai uniós költségvetési periódus pályázatait meghirdették, de a döntéshozatal az ígért 1 hónap helyett jellemzően 6-9 hónap, vagy még hosszabb. A GKI szerint ezt célozza az is, hogy 2017-re minden pályázatot meg akarnak hirdetni. Ugyanakkor az előző ciklushoz képest nincs valós gyorsulás.

A megítélt támogatás ugyan több mint 5000 milliárd forint, a 2014-2020-as ciklus forrásaiból való eddigi költés azonban ennek csak fele. A kifizetések jelentős része előleg, mivel a nagy projekteket előre vették, hogy a számláló pörögjön, így a tényleges beruházási folyamat áthúzódik a következő évekre, akár 2023-ig.

Az államháztartás hiánya júniusban kiugróan magas, 700 milliárd forint volt, miközben az első öt hónapé együttesen is alig több 200 milliárd forintnál. Ennek fő oka, hogy megugrott az uniós pályázatok megelőlegezése. A költségvetésbe beérkezett uniós bevételek nagyságrendje az idén eddig lényegesen elmaradt a kifizetésektől. Ez elszámolási ok, ami a GKI szerint nem veszélyeztetik a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt, de tartós fennmaradása korlátozná a GDP-arányos államadósság csökkentését.

SOCIAL BOX