Ezek a legzöldebb irodák Budapesten

Avis Budget BSC – Green House Az Avis Budget Group a Green House irodaházban alakította ki szolgáltató központját 2013-ban, és Az Év Irodája versenyen 2014-ben el is nyerték a névadó kategória díját. A cégvezetés számára az irodaház kiválasztásánál jelentős tényező volt a zöld gondolat, hiszen a Green House LEED Platinum minősítéssel rendelkezik Többek között szürkevizet […]

Avis Budget BSC – Green House

Az Avis Budget Group a Green House irodaházban alakította ki szolgáltató központját 2013-ban, és Az Év Irodája versenyen 2014-ben el is nyerték a névadó kategória díját. A cégvezetés számára az irodaház kiválasztásánál jelentős tényező volt a zöld gondolat, hiszen a Green House LEED Platinum minősítéssel rendelkezik

Többek között szürkevizet hasznosítanak a vizesblokkokban, a nagy üvegfelületek miatt kevesebb a mesterséges fény használata, az egyes épületgépészeti blokkok megengedik, hogy kisebb terekben elkülönülten lehessen fűteni-hűteni, vagy a külső árnyékolókat használni, valamint megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés is. A vállalat a nyomtatás során felhasznált papírmennyiséget is próbálja minimálisra csökkenteni, emellett irodaszer automatákat állítottak üzembe, ahol a munkatársak mágneskártyával vételezhetnek limitált mennyiséget havonta.

Colliers – MOM Tornyok

A Colliers nemzetközi ingatlan tanácsadó 2016-ban szerezte meg a LEED minősítést, amely a cég első európai zöld irodája volt. A megújult munkahelyen áttértek a víztakarékos berendezések, valamint a környezetbarát tisztítószerek alkalmazására, a világítás kiépítését korszerű fénycsövekkel és LED világítótestekkel oldották meg, valamint a gipszkarton- és üvegfalak, az ajtók és a szőnyeg egyaránt magas újrahasznosított anyagtartalommal bírnak.

Számos felhasznált anyag hazai gyártású, amely csökkenti a szállítás okozta környezetterhelést. Az átlagnál magasabb az egy főre jutó friss levegő mennyisége. Az iroda sikeres minősítéséhez hozzájárult, hogy annak idején jó lokációt választott a Colliers, hiszen a MOM Tornyok kiváló tömegközlekedéssel rendelkeznek, a szomszédos bevásárlóközpontban számos szolgáltatás elérhető, amihez nem kell utazni, vagy például a zöld tető is egy pozitív szempont volt, amivel az épületek rendelkeznek.

Bloomberg – Roosevelt irodaház

A Bloomberg budapesti irodája 2014-ben érdemelte ki a LEED minősítést, amely a Duna-part mentén, az újjávarázsolt Roosevelt irodaházban található. A nemzetközi hírügynökség amúgy is elkötelezett a környezettudatos munkahelyek iránt, hiszen az első minősítést még 2008-ban kapta meg a San Franciscói irodájuk, és jelenleg a munkatársaik fele dolgozik LEED-irodában, amelyek száma 2017-ben már 32. Csak a mosdókban globálisan 37%-kal csökkentették a vízfelhasználást, a világítási költségeket negyedével mérsékelték, miközben ösztönzik a dolgozóikat arra, hogy az otthonukban is törekedjenek az újrahasznosításra, vagy éppen a komposztálásra.

CitiBank – Arena Corner

A CitiBank budapesti Arena Cornerben található globális szolgáltató központja lett az első Citi iroda az EMEA régióban, amely megszerezte a LEED minősítést még 2012-ben. Az épület környezetében számos hasznos szolgáltatás elérhető, emellett kivételesen jó tömegközlekedési lehetőségekkel rendelkezik. Mindezek a biciklitárolókkal, zuhanyzókkal és öltözőhelyekkel együtt jelentősen csökkentik az autós bejárás szükségességét.

A világítási teljesítmény 55%-kal lett kedvezőbb, mint a hasonló méretű irodaterületek esetében. A LED világítási rendszer mozgásérzékelő szenzorokkal és nappali fényerő érzékelőkkel üzemel, amely automatikusan állítja a fényerőt. A bútorok jelentős részét a régi munkahelyükről szállították ide, miközben markáns az újrahasznosított alapanyagok aránya. A munkatársak egészségének megőrzése szintén fontos szempont volt az egyéb anyagok (ragasztók, festékek, szőnyegek) kiválasztásánál. A rendszeresen használt területek 95%-ának közvetlen kilátása van a külső környezetre.

Skanska – Green House

A Skanksa a céges szokás szerint mindig a legújabb irodaépületébe teszi át a helyi központját. Mi most az előző Green House irodaházban található LEED-minősített irodájukat említjük meg, ahol a tér belső kialakítása a vállalat szellemiségét közvetíti, azaz a természetközeliség, az emberközpontúság és a munkahatékonyság hármasát. A kialakítás lehetővé teszi, hogy a természetes fényt maximálisan kihasználhassák, az íróasztalokat az ablakok közelében helyezték el

A zöld minősítés odaítélésénél fontos volt a kiváló lokáció, a város szövetébe való integráltság, a tömegközlekedéssel és kerékpárral való könnyű megközelíthetőség, a jelentősen csökkentett vízfelhasználás és az egyedülálló energiahatékonyság. Továbbá lényeges szempont a régióból származó, illetve újrahasznosított anyagok felhasználása, valamint a régi bútoraik új környezetbe való beillesztése.

DVM group – Váci 1

A DVM group 2016-ban vette birtokba új irodáját Budapest szívében, a Váci 1 műemlék épületében, ahol 1400 négyzetméteren alakították ki a reprezentatív, nagyvonalú és igényes munkahelyüket. A tervezés vezérelvei a funkcionalitás, a tevékenységalapú munkakörnyezet megteremtése, és a rugalmasan alkalmazkodó térszervezés voltak. A kialakításnál a fenntarthatósági, zöld szempontokat is figyelembe vették, amit a LEED minősítés is igazol.

A minősítés megszerzéséhez is hozzájárult a kiváló lokáció, valamint az energiahatékony és víztakarékos berendezések, és a környezettudatos, káros összetevőktől mentes építőanyagok használata. A kivitelezés során olyan belsőépítészeti elemekkel és anyagokkal dolgoztak, amelyekkel a munkatársak nap mint nap találkoznak: ez indokolja a nyers betonhatású anyagokat és üvegfelületeket, valamint az álmennyezet hiányát, hiszen a falakon szabadon futnak a gépészeti csövek.

Hamarosan ismét rajtol Az Év Irodája verseny, már érdemes a pályázatokat készíteni.

SOCIAL BOX