Ez az irodaház úgy néz ki, mint egy karavánszeráj a selyemúton

A tervezők referenciája különleges módon egy karavánszeráj volt, egy útszéli fogadó, amely a selyemút mentén helyezkedett el, hogy az utazók megpihenhessenek egy kicsit. A belső terekben kialakított irodák az épületet körbeölelő gyalogjárón keresztül kapcsolódnak egymáshoz, amely lépcsősorokban kígyózik a külső falakon. Ezek a különös útvonalak mind a belső udvaron, mind az épület tetején kisebb-nagyobb teraszokba […]

A tervezők referenciája különleges módon egy karavánszeráj volt, egy útszéli fogadó, amely a selyemút mentén helyezkedett el, hogy az utazók megpihenhessenek egy kicsit. A belső terekben kialakított irodák az épületet körbeölelő gyalogjárón keresztül kapcsolódnak egymáshoz, amely lépcsősorokban kígyózik a külső falakon.

Ezek a különös útvonalak mind a belső udvaron, mind az épület tetején kisebb-nagyobb teraszokba torkolnak. Az ingatlanhoz csatlakozó lépcsők folyamatos pulzálásban tartják az irodaházat, mintha egy élő organizmus lenne, a cirkuláció pedig mintha az épület vérkeringését jelenítené meg.

A rugalmas térszerkezet rengeteg variációs lehetőségek biztosít a cégek számára, hogy szabadon formálják az irodáikat, ráadásul ezek a lépcsőrendszerek még több szabadságot nyújtanak a kialakításra. Az épület különleges paraméterei miatt a bérlők fantáziáján múlik, hogy a munkaterekben mennyi fényt igényelnek, vagy éppen hol legyenek a tárgyalók.

Az egyes szinteket alapesetben 30-50 négyzetméteres szobákra osztották fel. Az épület homlokzati elemeinek kialakítását pedig a fényviszonyokhoz igazították, vagyis a tervezés során az volt az alapvető cél, hogy maximalizálják a természetes fény elérhetőségét az irodákban, miközben a túlzott napfény negatív hatását is kerülni szerették volna.

A fény és árnyék kölcsönhatása egyfajta kinetikus hatást gyakorol az irodaház homlokzatára, vagyis mintha az épület folyton változtatná a formáját, ez pedig folyamatosan inspirációt biztosít az itt dolgozók számára. Ahogy napközben alakulnak a látási viszonyok, ugyanúgy az irodaház külső megjelenése, vagyis a szemlélő általi észlelése is folyamatosan változik. Az ingatlan mintás burkolati elemei pedig már csak hab a tortán.

SOCIAL BOX