A magyar ingatlanbefektetési piac tovább robog

Július és szeptember között csupán egy kiskereskedelmi ingatlan adásvétel jött létre, mégis, a befektetési volumen legnagyobb részét ez az ingatlan típus generálta 54%-kal, melyet az irodai (38%) és logisztikai tranzakciók (4%) követtek, miközben a fennmaradó részt fejlesztési célú ingatlan beruházások tették ki. A legnagyobb értékű adás-vétel a 66,000 m2 -es Aréna Plaza bevásárlóközpont értékesítése volt, […]

Július és szeptember között csupán egy kiskereskedelmi ingatlan adásvétel jött létre, mégis, a befektetési volumen legnagyobb részét ez az ingatlan típus generálta 54%-kal, melyet az irodai (38%) és logisztikai tranzakciók (4%) követtek, miközben a fennmaradó részt fejlesztési célú ingatlan beruházások tették ki. A legnagyobb értékű adás-vétel a 66,000 m2 -es Aréna Plaza bevásárlóközpont értékesítése volt, melyet egy új piaci belépő, a NEPI Rockcastle vásárolt meg 275 millió euró értékben.

A dél-afrikai befektető egy jól ismert piaci szereplő a közép-kelet-európai régióban, aki már vezető kiskereskedelmi portfólióval rendelkezik Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban. A NEPI Rockcastle megvásárolta az Aréna Plaza melletti 2,2 hektáros fejlesztési területet is, feltehetően a területben rejlő fejlesztési potenciálra való tekintettel.

A harmadik negyedév során további jelentős tranzakció volt még a műemlékvédelem alatt álló Eiffel Palace irodaház értékesítése is, melyet a Magyar Nemzeti Bank a német központú Corpus Sireo vagyonkezelőnek adott el. A befektető első magyarországi akvizíciója 2016 során a Park Átrium Irodaház megvásárlása volt.

A JLL legfrissebb piackutatása alapján az irodapiaci hozamok 6,00%-on állnak (50 bázispontos csökkenés az előző negyedévhez képest), a bevásárlóközpontok estében szintén 6,00% a hozam (változatlan az előző negyedévhez képest), míg a logisztikai szektor hozama 7,50% (25 bázispontos csökkenés az előző negyedévhez képest).

Benjamin Perez-Ellischewitz, Regionális Igazgató és a JLL Hungary tőkepiaci részlegének vezetője elmondta: “2016 egy nagyon aktív év volt a magyarországi ingatlanbefektetési piacon. Több mint 100 épület adásvételét rögzítettük és az éves befektetési volumen elérte a közel 1,7 milliárd eurót. 2017 hasonlóan alakul a tavalyi évhez, de az látjuk, hogy bár kevesebb tranzakció történik, az átlagos tranzakció méret megemelkedett. Annak ellenére, hogy a kiemelkedő paraméterekkel bíró ingatlanokat preferáló német befektetők, mint a Corpus Sireo vagy a KGAL, aktívan keresik az akvizíciós lehetőségeket és bővítik a portfóliójukat, a magyar vásárlók maradtak az elsődleges befektetők, ahogy azt az I. és III. negyedévek közötti 41%-os piaci részesedésük is mutatja.”

Rita Tuza, Társigazgató hozzátette: “Előrejelzéseink szerint a 2017 éves befektetési volumen hasonló lesz a 2016-os szinthez, de egy enyhe emelkedés is elképzelhető, amennyiben a jelenleg tárgyalás alatt álló adásvételi tranzakciók nem húzódnak el. Az év végéig várható egy nagyobb ipari portfólió, egy vezető 5 csillagos szálloda és számos irodaépület eladása is, de további hozamcsökkenésre már nem számítunk év végéig.” 

SOCIAL BOX