Átadták a Bloomberg új európai központját, amely egy gigantikus művészeti kiállítás

Az ingatlanegyüttes egy teljes városi blokkot foglal el London olyan ikonikus épületei közelében, mint a Bank of England vagy éppen a Szent Pál Katedrális, vagyis igazán illusztris társaságba keveredett az üzleti hírügynökség új európai központja. A Bloomberg jelentőségére utal, hogy az 1981-ben alapított cégnél 19 ezer munkatárs dolgozik 176 városban, és naponta ötezer hírt tesznek közzé […]

Az ingatlanegyüttes egy teljes városi blokkot foglal el London olyan ikonikus épületei közelében, mint a Bank of England vagy éppen a Szent Pál Katedrális, vagyis igazán illusztris társaságba keveredett az üzleti hírügynökség új európai központja. A Bloomberg jelentőségére utal, hogy az 1981-ben alapított cégnél 19 ezer munkatárs dolgozik 176 városban, és naponta ötezer hírt tesznek közzé a média számára.

A tervezők Michael R. Bloomberg nyomdokain haladtak a projekt során, hiszen a hírügynökség alapítója a művészetek igazi mecénása. A megvalósítás során az épületek teljes egészében integrálták a művészeti alkotásokat. A két tömböt egy híddal kötötték össze, miközben az épületek között húzódó passzázs tiszteleg az ősi római út előtt is, amely valaha itt haladt át. Több közösségi teret is kialakítottak az ingatlanok körül, sőt, az árkádok alatt vendéglátóipari egységek is találhatók.

„A művészetek segítenek a városok fejlődésében, ezért támogatjuk a művészetet a világ minden táján. Az új európai székhelyünk művészete izgalmasabbá és inspirálóbbá teszi a munkahelyünket, és segít kapcsolatot teremteni a környező közösséggel” – mondta Bloomberg. A művészeti darabok a szerkezet részét képezik, mintegy holisztikusan átszövik az egész komplexumot, ahol a munkavállalók és a látogatók kölcsönhatásba léphetnek az installációkkal.

Az ingatlan kiérdemelte a BREEAM minősítést is, de nem csak a környezettudatos technológiák emelik ki, hanem a helyszín történetét is jelzik a tervezési megoldások. Így például Cristina Iglesias egy három részből álló vizes installációt hozott létre „Elfelejtett folyó” címmel, amely valaha ezen a telken haladt keresztül. Ugyanígy az ókorban itt található római templom maradványainak is emléket állítottak.

Az épület homlokzatán a ferde bronz elemek olyan paneleket tartalmaznak, amelyek ha megnyílnak, akkor friss levegő jut a belső terekbe, miközben az akusztikai bélések zajcsillapítóként is funkcionálnak. A belső terek is lenyűgöző megoldásokat mutatnak, így a bronzborítású rámpa a tér teljes magasságában áramlik, szinte szárnyal a levegőben. Ez a különleges belső sétány találkozóhelyként is működik, ahol az emberek kapcsolatot teremthetnek és spontán beszélgetésekre is sor kerülhet.

“Azt szerettük volna elérni, hogy az épület az integritást és a folytonosságot képviselje kívül és belül, miközben egy inspiráló, innovatív, dinamikus és együttműködő munkahelyet teremtünk a Bloomberg számára, amely megtestesíti a vállalat alapvető értékeit. Közös meggyőződésünk volt a megbízóval, hogy a fenntarthatóság és a jóllét legmagasabb sztenderdjeit kell biztosítanunk a munkatársak számára, valamint új nyilvános tereket kell teremtenünk, és a londoni City mindennapjaihoz is egy különleges épületegyüttessel szerettünk volna hozzájárulni” – tette hozzá Foster.

SOCIAL BOX