Ezért épül a Lágymányosi-öbölben a MOL ikonikus székháza! Kampuszok, télikertek, fitneszközpont és kilátóterasz

Egy regionális multinak szuper székház kell Magyarországon a válság óta sorra épülnek a nagy nemzetközi vállalatok új hazai székhelyei, fejlesztő központjai, vagy egy teljes épületet vagy egy épületszárnyat vesznek birtokba. Elég ha csak a Nokia, az Ericsson vagy éppen a Magyar Telekom gigantikus új irodaházaira gondolunk. Már szinte várta a piac, hogy mikor bukkan fel […]

Egy regionális multinak szuper székház kell

Magyarországon a válság óta sorra épülnek a nagy nemzetközi vállalatok új hazai székhelyei, fejlesztő központjai, vagy egy teljes épületet vagy egy épületszárnyat vesznek birtokba. Elég ha csak a Nokia, az Ericsson vagy éppen a Magyar Telekom gigantikus új irodaházaira gondolunk. Már szinte várta a piac, hogy mikor bukkan fel a MOL neve is, hiszen mégiscsak ez a legnagyobb magyar központtal rendelkező vállalat, amely regionális multiként működik. Legutóbb szeptemberben a Platts nemzetközi energetikai vállalatokat rangsoroló 2017-es listáján a tavalyi 215. helyről idén a 65. helyre került a Top 250 rangsorban.

Mindannyian jól ismerjük a székházukat Dél-Budán az Allee közelében, amelyen – egy közhellyel szólva – nyomott hagyott az idő. A szocialista időkben modern épület mára elavult, még ha itt-ott ráncfelvarrást is eszközöltek. Így például a Budafoki úti irodaházban a földszinti területek teljesen megújultak 2015-ben, ahol a cég logójának szín- és formavilága, valamint a cég vállalati értékei köszönnek vissza. De természetesen az újjávarázsolt lobby tér még nem képes a 21. század munkakultúráját megjeleníteni minden emeleten és irodában.

Magasak az elvárások

Vagyis éppen ideje volt belépni az új évezredbe e tekintetben is. A MOL-nál évről évre felmerült az új székház gondolata. A 2016 őszén bejelentett új, hosszú távú stratégiának megfelelően pedig újra előtérbe került a kérdés, hiszen egy lehetséges új székház külső és belső megjelenésében, fenntarthatósággal kapcsolatos megoldásaival, és modern, innovatív elemeivel tökéletesen kifejezheti a vállalat magyarországi és regionális szerepét. Ezt szem előtt tartva kezdték el felmérni a lehetőségeket. Ekkor minden budapesti fejlesztés belekerült a MOL vizsgálatába, amely szigorú, átfogó kritériumrendszer alapján történt. Látva a kritériumokat egyértelmű volt számukra, hogy ekkora létszám befogadására nem lett volna alkalmas épület sem méretben, sem pedig minőségi elvárásban.

„A telket 2016-ban egy független, nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég segítségével választotta ki a szakértői csapatunk. Az első perctől kezdve világos volt, hogy a helyszín Budapest lesz, hiszen itthon vagyunk otthon. Alapvetően a dél-budai városrészben gondolkodtunk, amely a legközelebb található a MOL telephelyeihez és leányvállalatainak központjához (mint pl. Százhalombatta, Tiszaújváros, Pozsony és Zágráb), valamint az ahhoz vezető autópályákhoz (M1, M7, M6 repülőtér stb.) Ezért is döntöttünk úgy, hogy a MOL-csoport új székháza a Kopaszi-gát mellett születő új városnegyedben, a BudaParton fog épülni” – mondták el a realista.hu kérdésére a MOL sajtóosztályán.

A jövőnek építenek

Az új székházak, irodák egyik hatalmas értéke, hogy abszolút a 21. század igényeihez és technológiai megoldásaihoz igazíthatók a terek és a munkafolyamatok, sok esetben a régi munkahelyeket csupán toldozgatni-foltozgatni lehet, igazán jelentős előrelépéshez új helyszínek szükségesek.

„A MOL Campus-t nem a mának, hanem a jövőnek építjük. A 2030-as stratégiánk megvalósításában a jövő generációja fog oroszlánrészt vállalni. A fiatal tehetségek megszerzésében pedig óriási verseny folyik jelenleg a munkaerőpiacon. Mi a MOL-nál élen járunk a tehetségek felkutatásában és támogatásában, ezért kiemelt helyen kezeljük a munkakörnyezetet is, az új székházzal pedig Közép-Európa legjobb irodakörnyezetét hozzuk létre. Így például a munkavállalók 15%-a számára elegendő kerékpáros infrastruktúrát is kialakítunk az épületben, vagyis lesznek kerékpárolók, öltőzők stb.” – osztotta meg velünk a MOL a konkrét terveket.

Közösségi terek és kertek minden mennyiségben

A MOL Campus teljes bruttó szintterülete (garázsszintekkel együtt) megközelítőleg 83 ezer négyzetméter lesz. Az épületben az irodákon és a tárgyalókon kívül különböző közösségi terek segítik majd a dolgozók közötti kollaborációt és a feltöltődést. A toronyrészt háromszintes egységekre, ún. campusokra osztják, és mindegyik campus részét képezi majd egy télikert. Többek között a MOL Campus szerves részét képezi majd egy edzőterem, egy több száz fő befogadására alkalmas konferenciaterem, illetve a pódiumépületben található átrium üzletekkel, kávézóval.

Az irodaépület belső tereinek kialakítása jelenleg még tervezés alatt van, így a további részleteket majd később ismerhetjük meg. Az új székhely ikonikus eleme a közönség számára is nyitott kilátóterasz, amely a 120 méter magas épületének tetején lesz, és ahonnan pazar panoráma nyílik majd a Dunára és egész Budapestre. A vállalatnál úgy gondolják, hogy az épület hozzátesz majd Budapest épített környezetéhez, és a világörökségi védettség alatt álló városmag látványát sem befolyásolja semmilyen módon, ezért az épület úgy jelent majd új színfoltot Budapesten, hogy nem fogja veszélyeztetni a világörökségi védettséget sem.