Körülnéztünk a Magyar Telekom új székházában

A három hektáros terület mintegy kétharmada kerül beépítésre a WING fejlesztésében, mégsem tűnik robosztusnak az ingatlanegyüttes, mert különböző építészeti elemekkel kisebb egységekre tagolható. Az épület bruttó alapterülete 100 ezer négyzetméter, amelybe az irodák mellett beletartoznak a mélygarázsok is. A méreteket jól jelzi, hogy utóbbi a föld alatt mintegy 200 méternyi hosszúságú, ahol a kerékpártárolók mellett 50 […]

A három hektáros terület mintegy kétharmada kerül beépítésre a WING fejlesztésében, mégsem tűnik robosztusnak az ingatlanegyüttes, mert különböző építészeti elemekkel kisebb egységekre tagolható. Az épület bruttó alapterülete 100 ezer négyzetméter, amelybe az irodák mellett beletartoznak a mélygarázsok is. A méreteket jól jelzi, hogy utóbbi a föld alatt mintegy 200 méternyi hosszúságú, ahol a kerékpártárolók mellett 50 elektromos autótöltőt is igénybe vehetnek az ide érkezők. Még egy évig tartanak a munkálatok, hogy azután a Magyar Telekom munkatársai birtokba vehessék az épületet, amelyet 15 évre bérelt ki a cégcsoport.

A vasbetonszerkezetet elemes homlokzat fedi, amely egyedülálló technológia Magyarországon, vagyis a homlokzati elemeket kész panelekként helyezték a végleges helyükre. A székház teljes beüvegezést kapott, amelyet belső árnyékoló rendszerrel egészítenek ki. Négy liftmagot alakítottak ki, a lépcsőházakat építették be először, ezért a kivitelezés korai fázisában még csupán ezek a kéményszerű szerkezetek látszottak. A nyolcemeletes épület tetején alakítják majd ki a futópályát, miközben három belső udvar osztja a hatalmas komplexumot. A középső belső udvaron lesz a fedett átrium, amely a székház szíve lesz látványos üvegfelülettel. Ide telepítik a kávézót és a hatalmas éttermet – jó idő esetén a dolgozók ki is ülhetnek majd a belső kertbe.

Az Üllői út mellett már jól látható a fogadó tér, amely egy különleges pillérkombináció. A hét pillér egyenként huszonhárom méter magas, és ezek tartják a fölöttük található irodaszinteket, ahol még négy hídtartó szerkezetet is beépítettek. Ezek később is láthatók maradnak az itteni irodákban, mintegy spéci indusztriális hatást keltve. Ez a tartószerkezet nagy statikai-mérnöki szaktudást igényelt, de az akadályt a kivitelezők sikerrel vették. A főbejárat előtt egy járókelők számára is elérhető közteret alakítanak ki, és ide helyezték a kétszintes konferenciaközpontot, amely külső vendégek számára is elérhető lesz.

A komplexumot nem csak a fogadó tér grandiózussága, a fedett átrium és a három belső park tagolja, hanem a hatalmas homlokzati felületen úgynevezett bemarásokat terveztek, amelyek hatalmas, több szintes beugrók, így a dolgozó kollégák szinte egy látványirodában érezhetik magukat, hiszen az utcai járókelők bepillantást nyerhetnek a Magyar Telekom mindennapi életébe.

A székház jó megközelíthetőségének, energiatakarékos berendezéseinek és az egészséges környezetet biztosító megoldásainak köszönhetően az ország egyik leginnovatívabb irodaháza lesz. A belső terek pedig úgy lesznek kialakítva, hogy azok elősegítsék a hatékony működést, egyúttal emberléptékű, elegáns, rugalmas és kreatív munkakörnyezet teremtsenek.

 „A jelenlegi és a jövőbeli beruházásaink esetén is fontosnak tartjuk, hogy a szó szoros és átvitt értelmében is minőségi munkahelyeket teremtsünk. Egy volumenében és technológiájában ilyen szintű épület megvalósítása azonban olyan kihívásokkal jár, amire kevesen képesek a jelenlegi magyar ingatlanpiacon. Vállalatunk közel húsz éves működése során bizonyította piaci szakértelmét, tisztességes partneri hozzáállását és hogy stabil pénzügyi hátteret tud biztosítani akár komplex nagyberuházások esetén is, mint amilyen az ország legnagyobb irodaháza, a most mérföldkőhöz érkezett Telekom székház” – mondta a bokrétaünnepséghez kapcsolódó bejáráson Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Az új épület megtestesíti, hogy tekintünk magunkra, mik a Telekom alkotóelemei: a hálózat és az együttműködésen alapuló közös tudás. Az új székházunkban több mint 4000 Telekomos és T-Systems-es munkatárs fog együtt dolgozni azon, hogy elhozzuk a jelenbe a jövő ígéreteit. Ez nagy feladat, úgyhogy mindent megteszünk azért, hogy inspiráló környezetet biztosítsunk” – tette hozzá Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A székház 2018 második félévében készül el, amelynek építészeti terveit a TIBA Építész Stúdió készítette, a kivitelezési munkákat a Market Építő végzi. Végezetül még néhány érdekes adat: az épület önmagában a budapesti irodapiac majd 2%-a, közel 4 ezer munkahely lesz, a konferenciaközpont kapacitása 300 fő lesz, a két étterem (350 + 150 fő befogadóképesség) 2.600 adagos konyhával fog rendelkezni, 700 m2-es fitnesz központ és futópálya épül, 2.000 m2-es belső kert, valamint 300 m2 felületű belső tó szolgálja a dolgozókat, az 1350 autó befogadására alkalmas mélygarázst 3 lehajtón lehet elérni, ahol 15 öltöző-zuhanyzót is építenek.

SOCIAL BOX