Hatalmas üzleti negyed épül a Váci úton. Űrpályára állhat Angyalföld

Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, a Pallas Athéné Alapítványok a jelentős állampapír-állomány mellett egyre nagyobb arányban vásároltak fel ingatlanokat is, így a magyar kereskedelemi ingatlanpiac egyik új szereplőjeként jelentek meg. Több épületet is megvettek, ezek közül kétségtelenül a legismertebb a Postapalota a Széll Kálmán téren, amely Buda Palota néven újul meg, és […]

Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, a Pallas Athéné Alapítványok a jelentős állampapír-állomány mellett egyre nagyobb arányban vásároltak fel ingatlanokat is, így a magyar kereskedelemi ingatlanpiac egyik új szereplőjeként jelentek meg. Több épületet is megvettek, ezek közül kétségtelenül a legismertebb a Postapalota a Széll Kálmán téren, amely Buda Palota néven újul meg, és irodafunkcióval várja majd a bérlőket.

Nagyjából egy éve azonban léptéket váltottak, hiszen az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. megvásárolta a Váci út 160-168. szám alatt található, három telekből álló ingatlanegyüttest. Az Optima Befektetési  Zrt. a 7 és fél hektáros telken hatalmas üzleti negyedet tervez, a közelgő Brexit miatt arra is számít részben, hogy a Nagy-Britanniából az európai szárazföldre települő cégközpontokból sikerülhet Budapestre csábítani néhányat.

Maga a terület a Váci úthoz hasonlóan nagy karriert futhat be, hiszen régebben a csavargyár működött itt, majd a Reno Udvar posztszocialista hangulatú kiskereskedelmi parkja várta a vásárlókat. Most pedig egy vadonatúj kereskedelmi negyedként születhet újjá a Rákos-patak, a Váci út, a Csavargyár utca és a Cserhalom utca közötti terület. Ha elkészül a fejlesztés, akkor valóban a number one iroda alpiacnak számító Váci út szimbóluma lehet.

Ha rápillantunk a térképre, akkor láthatjuk, hogy fantasztikus helyszínről van szó, hiszen mögötte a Duna mellett épült ki a Marina Part a szomszédos jachtkikötővel együtt. Nem messze innen található a Duna Aréna a megújult Dagály stranddal, vagyis ha egyszer kész lesz a gigaberuházás, akkor a XIII. kerület valóban szinte űrpályára áll, már ami a városfejlesztést illeti.

Felgyorsultak az események

Pár napja újabb hírek érkeztek a gigaberuházásról, hiszen a City 2020 új üzleti negyedre vonatkozóan a befektetők kezdeményezték a mostani szabályozástól eltérő magasságú épület engedélyezését. A XIII. kerület Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottsága pedig támogatja egy 90 méteres magasságú épület megépítését, a labda most a Fővárosi Önkormányzat térfelén pattog, hiszen az ő illetékességükbe tartozik az ügy.

Úgy tűnik, hogy az évtizedes vita arról, hogy legyen-e magasház vagy ne legyen, most az előbbi javára dőlhet el, hiszen a BudaParton épül a MOL új székháza, és most itt is egy az átlagosnál magasabb épület születhet, amelynek pontos magasságát még nem tudjuk. Ami egyáltalán nem tűnik rossz ötletnek, hiszen a Váci út külső részének épületállománya egy-két kivételtől eltekintve azért nem képez különösebben történelmi értéket, nem árt egy kis vérfrissítés.

Még csak körvonalazódik a projekt

Megkérdeztük a részletekről az Optima Befektetési Zrt.-t, de – akár csak a Nyugati Pályaudvar mellett épülő városnegyed esetében – még csak a tervezési fázisban tart a projekt. „Jelenleg a beruházás tervezési előkészítési fázisa zajlik, a projekt ütemezése a végleges tervek elfogadása után válik ismertté.  Az előkészítés folyamata során folyamatosan zajlanak a piaci igények.”

„A Váci út 160-168. szám alatt található, közel 7 és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren építhető iroda, kereskedelmi terület, valamint lakások. Itt a város egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektje valósul meg a következő években. Az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda várja majd az érdeklődőket, de üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is lesznek majd, ahogy az egy új központhoz illik.”

Jó lenne tudni persze, hogy a 2018-2020 között robbanó irodapiacra hogyan hatnak majd az itteni fejlesztések, mekkora kereslet lesz még az új irodák és lakások iránt, hogyan alakul majd az üresedési ráta, az építőiparban jól ismert kapacitáshiányt hogyan lehet orvosolni, és egyáltalán lesznek-e olyan épületek, amelyek kiemelkednek a magyar átlagból. De a válaszra még várni kell.

SOCIAL BOX