Minden ingatlantípusnál népszerű a zöld minősítés

A 2017-es évben tapasztalt pozitív tendenciák közé tartozik, hogy az irodaterületek és irodaházak mellett egyre több kiskereskedelmi ingatlan kerül minősítésre: tavaly az Árkád Pécs bevásárlóközpont DGNB In-Use minősítést szerzett, átadták a BREEAM minősítés megszerzését megcélzó soroksári IKEA-t, valamint a szintén soroksári Auchan bővítés design szintű minősítést szerzett. Jelentősen nőtt a minősített ipari ingatlanok száma is: […]

A 2017-es évben tapasztalt pozitív tendenciák közé tartozik, hogy az irodaterületek és irodaházak mellett egyre több kiskereskedelmi ingatlan kerül minősítésre: tavaly az Árkád Pécs bevásárlóközpont DGNB In-Use minősítést szerzett, átadták a BREEAM minősítés megszerzését megcélzó soroksári IKEA-t, valamint a szintén soroksári Auchan bővítés design szintű minősítést szerzett.

Jelentősen nőtt a minősített ipari ingatlanok száma is: a ProLogis Park Sziget további épületei BREEAM, a tatabányai Becton Dickinson új üzeme pedig LEED újépítésű minősítést kapott. Emellett a szállodapiacon is találunk már minősített ingatlant, a kecskeméti Four Points by Sheraton az első hotel, amely LEED újépítésű minősítést szerzett.

„A 2018-as kilátásokat tekintve jelentősnek mondható a mintegy 350,000 m2 fejlesztés alatt álló irodaterület, melyek mind zöld minősítésre aspirálnak, kb. 50-50%-os megosztásban a LEED és BREEAM rendszerek között. Jó hír, hogy az irodafejlesztések kisebb hányadát adó, Budapesten kívüli projektek is környezettudatosságra törekszenek. A legnagyobb vidéki irodafejlesztés, a debreceni Forest Offices példálul a Gold minősítés megszerzését tűzte ki célul a megújult és szigorúbb LEED v4 rendszerben. 2018 folyamán, várakozásunk szerint megszülethet az első WELL minősített irodaház is Magyarországon, mely minősítő rendszer kifejezetten az épülethasználók jólétére koncentrál.” – mondta Szircsák Norbert, a Colliers International zöld minősítési üzletágának vezető tanácsadója.

A Colliers legújabb, zöld minősítésekkel foglalkozó piaci jelentése letölthető az alábbi linkre kattintva. 

SOCIAL BOX