GKI: 3,8 százalékkal nőhet idén a GDP

A gazdaságkutató közleményében emlékeztet: 2017-ben a magyar gazdaság a vártnál kissé gyorsabban, 4 százalékkal bővült, ez lényegesen gyorsabb az EU átlagánál, de a régióban közepes ütem. Idei 3,8 százalékos növekedési előrejelzésén nem változtatott a gazdaságkutató, úgy véli azonban, az ennél magasabb ütemnek valamivel nagyobb az esélye, mint az alacsonyabbnak. Az ágazatok közül az építőipar szárnyalása […]

A gazdaságkutató közleményében emlékeztet: 2017-ben a magyar gazdaság a vártnál kissé gyorsabban, 4 százalékkal bővült, ez lényegesen gyorsabb az EU átlagánál, de a régióban közepes ütem. Idei 3,8 százalékos növekedési előrejelzésén nem változtatott a gazdaságkutató, úgy véli azonban, az ennél magasabb ütemnek valamivel nagyobb az esélye, mint az alacsonyabbnak.

Az ágazatok közül az építőipar szárnyalása a magas bázis miatt lassul, de továbbra is ez az ágazat növekszik a leggyorsabban, a GKI várakozásai szerint 10 százalékkal, a tavalyi mintegy 30 százalék után. Az ipar a tavalyihoz hasonlóan 5 százalékkal bővül. A mezőgazdaság 2017. évi visszaesését az idén várhatóan növekedés követi. 2017-ben a mezőgazdaság GDP termelése 9 százalékkal, a bruttó kibocsátás volumene 5 százalékkal csökkent, idén átlagos időjárás esetén 5 százalék körüli agrár-GDP növekedés várható a gazdaságkutató szerint. 

A szolgáltatási GDP 2017-ben 3,3 százalékkal, a nemzetgazdasági átlagnál alacsonyabb ütemben bővült, mértéke azonban szinte megegyezett a 2016. évivel és az idén várhatóval. 2018-ban növekedés ismét csak az üzleti szolgáltatásoknál várható, a közösségi szolgáltatásoknál a tavalyi 1,3 százalékos visszaesés után stagnálás valószínű. A kiskereskedelmi forgalom 2017-ben 4,9 százalékkal bővült, az idén 4,5 százalék körüli növekedés várható. 

A foglalkoztatás bővülése a tavalyi 1,6 százalékról az idén 1 százalék körülire lassul, a növekedés egyik fő akadálya a munkaerőhiány. A munkanélküliségi ráta éves átlagban a tavalyi 4,2 százalék után 2018-ban 3,7 százalékra, esetleg az alá mérséklődik, miközben a közfoglalkoztatás tovább csökken. 

A 2017. évi GDP-arányos deficit 1,9 százalék, az előirányzott 2,4 százaléknál lényegesen alacsonyabb lett, ugyanakkor az EU-támogatások széleskörű hazai megelőlegezése következtében tavaly a központi alrendszer pénzforgalmi deficitje csaknem 70 százalékkal meghaladta az előirányzottat, 2018 első két hónapjában pedig megközelítette az éves előirányzat 40 százalékát.

A GDP-arányos államadósság tavaly 1,8 százalékponttal, a tervezettnél valamivel kisebb mértékben csökkent. Az Eximbank beszámításával az adósságráta 74 százalék volt. A GKI szerint idén 2,5 százalék körüli deficit és 72-73 százalékra csökkenő GDP-arányos államadósság valószínű. A GKI 2018-ban az alapkamat változatlanságára (0,9 százalék), és éves átlagban 312 forintos euróra számít. 

SOCIAL BOX