Innovatív kezdeményezés az Interface-nél – Net-Works program

Az újrahasznosítást egy új dimenzióba helyezte, miközben üzletileg stabil alapokra helyezte az újrahasznosított anyag felhasználását a modul szőnyeggyártásba. A Net-Works innovatív, ágazatokon átívelő kezdeményezés, amelynek célja a visszadobott halászháló növekvő környezeti problémájának kezelése a világ legszegényebb tengerparti közösségeiben, miközben támogatja az Interface Mission Zero céljait abban, hogy 100% újrahasznosított anyagből készüljenek a szőnyeglapok. A program közösségi […]

Az újrahasznosítást egy új dimenzióba helyezte, miközben üzletileg stabil alapokra helyezte az újrahasznosított anyag felhasználását a modul szőnyeggyártásba. A Net-Works innovatív, ágazatokon átívelő kezdeményezés, amelynek célja a visszadobott halászháló növekvő környezeti problémájának kezelése a világ legszegényebb tengerparti közösségeiben, miközben támogatja az Interface Mission Zero céljait abban, hogy 100% újrahasznosított anyagből készüljenek a szőnyeglapok.

A program közösségi alapú ellátási láncot hozott létre a halászhálók összegyűjtésére a Fülöp-szigetek part menti területein, beleértve a Danajon Bankot, a világ egyik legnagyobb korall zátonyát és a közeli Bantayan-szigeteket.

Milyen hatása lett a Net-Works kezdeményezésnek?

Az elmúlt években 80,387 kg (177,223 font) elhalt halászhálót gyűjtöttek össze a Fülöp-szigeteken, Danajon Bankon, Bantayan-szigeteken és Észak-Iloilon. Ha nem gyűjtik össze, akkor ezek a hálók évszázadokon keresztül megmaradnak a tenger fenekén, amelyek károsítják a környezetet és a tenger élővilágát.

Társadalmi-gazdasági hatás: A halászhálók összegyűjtésével a halászok és a közösségi tagok kiegészítő jövedelemre tehetnek szert. A Net-Works könnyedén integrálható olyan közösségi banki rendszerekkel, amelyek támogatják és erősítik a helyi, fejlődő gazdaságot és új pénzügyi lehetőségeket biztosít a lakosok számára.

Környezeti hatás: A Net-Works segít a helyi lakosoknak abban, hogy bevételi forrást biztosít számukra a halászhálók összegyűjtésével. Az Interface így nemcsak a buklés szőnyeg gyártását hanem a helyi lakosok plusz bevételi forrását is biztosítja. Ezáltal hozzájárul a part menti városok, falvak, strandok környezetének javításához.

Miben más még a Net-Works?

Az Interface a Net-Works program segítségével olyan projekt létrehozására törekedett, amely pozitív hatást gyakorol az emberekre, a környezetre, miközben kiváló üzleti modell is. A programot az Interface alapítója, Ray Anderson hozta létre, azzal a céllal, hogy a vállalat elinduljon egy olyan úton, ahol az újrahasznosítás és az üzleti érdek találkozik egymással.

A Net-Works partnerkapcsolatokra és együttműködés épül, amiben az Interface, a Londoni Zoológiai Társaság és a fonal szállító Aquafil vesznek részt.

Miriam Turner, a Net-Works társalapítója szerint “kicsit furcsának tűnhet, hogy egy kereskedelmi szőnyeggyártó cég távoli korall záronyokkal és halászati közösségekkel foglalkozik. De ebből is látszik, hogy a Net-works sokkal több, mint látványos szőnyegek gyártása, több, mint egy termék. Valójában különboző területek ragyogó együttműködése. A kulcs pedig az újrahasznosítás.”

Hogyan folytatódik a Net-Works program?

Az Interface és a Londoni Zoológiai Társaság további helyszínek felkutatásával szeretné bővíteni a Net-works program résztvevőinek számát, hogy minél több helyről begyűjthesse az óceánokban felhalmozott műanyagot és a halászhálókat.

Bedő Zsuzsanna

www.interfacehungary.com

SOCIAL BOX