A Cushman & Wakefield vadonatúj irodájában jártunk a Váci 1-ben

A vállalat Budapest belvárosában, az egyik legpatinásabb épületbe, a nemzetközi díjnyertes Váci 1-be költözött. A műemlék ingatlan múltja is ragyogó, de úgy tűnik, hogy a Horizon Development által újjávarázsolt palota jelene is jól alakul. A H&M belvárosi zászlóshajó üzlete mellett igényes bérlői kör biztosítja az épület presztízsét. A Cushman & Wakefield a közeli Deák Palotából […]

A vállalat Budapest belvárosában, az egyik legpatinásabb épületbe, a nemzetközi díjnyertes Váci 1-be költözött. A műemlék ingatlan múltja is ragyogó, de úgy tűnik, hogy a Horizon Development által újjávarázsolt palota jelene is jól alakul. A H&M belvárosi zászlóshajó üzlete mellett igényes bérlői kör biztosítja az épület presztízsét. A Cushman & Wakefield a közeli Deák Palotából érkezett, vagyis továbbra is a pesti belváros nívós környezetében maradtak, csak éppen nagyobb területet, mintegy 750 négyzetméternyi irodát béreltek hetven fős csapatuknak.

Már messziről megérint minket a csodálatos palota történelmi miliője, amely a belső terekben a modern építészeti elemekkel ötvözve igazi remekmű. Az 1915-ben Alpár Ignác tervei alapján elkészült ingatlan a dualizmus és a századfordulós építészet egyik méltó reprezentánsa, és a reményteli legújabb aranykornak immár a Cushman & Wakefield is részese.

A vállalat hosszas keresés után választotta ezt a fantasztikus lokációt, hiszen a belváros közepén vagyunk, ahová tömegközlekedéssel és autóval egyaránt könnyen el lehet jutni. A költözés oka egyrészt, hogy a cég 2015-ben egyesült a DTZ-vel, így újabb munkatársak érkezése miatt csökkentek a közösségi területek, másrészt a korábbi bérleményben a természetes fényviszonyok tekintetében is különböző minőségű munkaállomások álltak rendelkezésre, vagyis némileg sérült az egységes irodakoncepció, harmadrészt pedig lejárt a bérleti szerződésük.

Mielőtt belépünk a palota legfelső szintjén lévő irodába, máris rabul ejt minket az épület belső tereinek átláthatósága, olyan légies minden, hogy szinte úgy érezzük magunkat, mintha egy relaxációs központba érkeztünk volna. Elég, ha csak lenézünk a zen kertre, máris feltöltődhetünk energiával. Mindig kardinális kérdés a műemlék épületek felújítása során, hogy mit lehet kezdeni a belső udvarral, hogyan lehet fénnyel és élettel megtölteni. Itt teljes a siker e tekintetben, és a transzparencia folytatódik a Cushman & Wakefield új hazai központjában is.

Az iroda nagyjából téglalap alakú, amelynek kis nyúlványa az étkező és a közösségi tér. A terveket a DVM Group munkatársai, azaz Nietsch Márta és Kiss Ida készítette el, a kivitelezés szintén a cégük érdeme. Három zónára oszlik a munkahely, a recepció után az ügyfélzónába érkezünk, ahol a budapesti hidakról elnevezett három tárgyaló és a kávézó található. A nagytárgyalóban betonból készült az asztal, amely ráerősít a szabadon hagyott pillérek és a félig nyitott mennyezet által megjelenő indusztriális hatásra. A tárgyalók üvegfelületén a tagolt dizájn nagyszerűen kiegészíti a tárgyalók falain található hidak nagyméretű képeit. Az ügyfelek, alighogy helyet foglalnak egy-egy megbeszélés alkalmával, rögtön meglátják a perspektívát, hiszen ha kinézünk az ablakon, akkor a Vörösmarty tér az ország szívét jelképezi.

A munkahely második zónája a munkaállomásokat megjelenítő két open space, amelyeket középen telefonfülkék, tárgyalók választanak ketté. Itt abszolút a letisztult dizájn jelenik meg, az asztalokat az ablakok mellett találhatók, hogy minél több természetes fényben dolgozhassanak a kollégák. A harmadik zóna pedig az iroda végében található étkező, amely egy közösségi térrel egészül ki, itt egyébként telefonon meetingelni is lehet, hiszen talán ez az iroda legcsendesebb része.

Összességében az épületet jellemző elegancia és a nagyvonalúság a Cushman & Wakefield irodájában is nyomon követhető, miközben a mérnöki precizitás és tudatosság minden egyes részletben, bútorban, dizájnelemben visszaköszön. Az indusztriális elemek a modern irodatechnológiákkal (pl. nincs vezetékes telefon, Skype-on zajlik a kommunikáció) ötvözve a múltat és a jelent kapcsolják össze úgy, hogy nem zárják ki a jövő innovációját sem. Időtlen minőség egy műemlék épületben. Ennél jobbat egyetlen cégnek sem kívánhatunk.

Közreműködők:

Projekt menedzsment: C&W

Belsőépítész & tervező: DVM design

Kivitelező: DVM

Burkolatok: DecorFloor

Üvegfalak: GMB (Deko)

Egyedi lámpatestek: Solinfo

Asztalosmunka: Lemontree

Dekoráció: Bepro

Irodabútor: Blue és IBC Orbán és Hannabi (kanapé)

Vizuáltechnika: AV Spring

 

SOCIAL BOX