Ikonikus irodaházak Európában

Tour Montparnasse – Párizs Az 59 emeletes, 210 méteres felhőkarcolót még 1973-ban építették, és 2011-ig ez a toronyház volt Párizs legmagasabb épülete, amikor átadták a Tour First irodaházat (231 méter). Az 56. emeleten működik egy étterem és egy kilátóterasz, ahonnan pazar látvány nyílik a városra. Átadásakor annyira felháborodtak a párizsiak, hogy a francia fővárosban 42 […]

Tour Montparnasse – Párizs

Az 59 emeletes, 210 méteres felhőkarcolót még 1973-ban építették, és 2011-ig ez a toronyház volt Párizs legmagasabb épülete, amikor átadták a Tour First irodaházat (231 méter). Az 56. emeleten működik egy étterem és egy kilátóterasz, ahonnan pazar látvány nyílik a városra. Átadásakor annyira felháborodtak a párizsiak, hogy a francia fővárosban 42 évig felhőkarcoló-építési moratórium volt érvényben, ugyanis szörnyen rondának vélték a fekete épületet, mintha a pokol költözött volna Párizs szívébe. Ne felejtsük el, hogy az Eiffel Torony is sokáig megfeküdte a helyiek gyomrát, amíg végül megbarátkoztak az acélmonstrummal. 2016-ban nemzetközi pályázatot hirdettek meg, hogy Párizs ikonikus irodaházát megújítsák a kor követelményeinek megfelelően. A győztesek zöld irodaházzá varázsolják a fekete tornyot.

Cannon Place – London

Bár Londonban számos felhőkarcoló világhírű, elég ha csak a Szilánkra vagy a The Walkie-Talkie-ra gondolunk, most lássunk egy hozzájuk képest törpét. A londoni Cityben található 37 ezer m2-es Cannon Place-t mindössze 2011-ben adták át, és máris az ikonikus épületek rangjára emelkedett a Cannon Street metrómegálló fölött működő irodaház. A felső emeletekről látványos kilátás nyílik a városra és a Szent Pál-székesegyházra is. A teljes belmagasságú átriumban 12 belső panorámalift szállítja az utasokat, és az üvegpalota homlokzatát egy különleges acélformáció ékesíti, amelynek a díjnyertes ingatlan a landmark jelzőjét is köszönheti.

Schicklerhaus – Berlin

A neoklasszikus Schicklerhaus-t 1910-ben adták át a Spree folyó északi részén Berlin történelmi negyedében, amely a német metropolisz egyik legdinamikusabban növekvő iroda alpiaca.  Kiváló helyszínen fekszik, így például az Alexanderplatz is mindössze néhány száz méterre található. A második világháború végén 1945-ben jelentős károk érték a 13 ezer m2-es épületet, majd 1997-99 között jelentős felújításon esett át. A hat emeletes épület homlokzata természetes kőburkolatú, jellegzetessége pedig az a különálló kétemeletes üvegtorony, amely az ingatlan sarokrészén található. A nagyméretű előcsarnokot hatalmas üvegmennyezet díszíti.

Porta Fira Towers – Barcelona

A Barcelona elővárosában található Porta Fira Towers toronyházak vörösben pompáznak. Az összesen 80 ezer négyzetméteres vegyes funkciójú épületekben 35 ezer m2 a hotelfunkció, míg 45 ezer m2-en irodákat alakítottak ki. A projekt célja az volt, hogy egyfajta bejárati kapuként funkcionáljon Barcelona számára, ha valaki az El Prat Nemzetközi Repülőtérről érkezik a metropoliszba. A 2006-2009 között felépült komplexum két különálló toronyból áll, amelyek különleges dialógusban állnak egymással. A 25 emeletes vörös hotel organikus formát jelenít meg, mintha állandó mozgásban lenne, így ha valaki körbejárja, akkor újabb és újabb arcát ismeri meg a szállodának. A 22 emeletes irodaház függőleges tengellyel rendelkezik, és mintegy kiegészíti a hotel állandó mozgásban lévő csavart formáját.

Chilehaus – Hamburg

Kontorhaus kerületben mintegy 5 hektárnyi területen található hat nagy irodakomplexum, amelyek 1920-1940 között épültek, hogy a hajózáshoz és a tengeri logisztikához köthető vállalkozások itt dolgozhassanak. Az ingatlanok jól példázzák a nemzetközi kereskedelem gyors növekedését a késő 19. század és a kora 20. század közötti történelmi időszakban, amelyet a szomszédos Speicherstadt is jól érzékeltet – az utóbbi raktárvárost nemrég felvették az UNESCO világörökségi listájára is. Az irodaépületek alkotta terület az első ilyen típusú fejlesztési zóna a kontinentális Európában, vagyis a mai irodanegyedek és üzleti centrumok őse. A Kontorhaus ékköve a modernista Chilehaus irodaház, amely a műemlék-együttes legismertebb tagja.

Grúz Nemzeti Bank – Tbiliszi

Grúzia fővárosában, Tbilisziben 1975-ben adták át ezt a tizennyolc szintes, meglehetősen szokatlan formavilággal megáldott épületet. A grúzok egyébként meglehetősen élen járnak a különleges építészeti megoldásokban, elég ha csak Batumiba, az új tengerparti paradicsomukba látogatunk. A szovjet időszakban a Szállítmányozási és Közúti Minisztérium működött a falai között, majd 2007-ben a Grúz Nemzeti Bank vásárolta meg az ingatlant, amelyet akkor műemlékké is nyilvánítottak.  2010-11-ben új főbejárat és földalatti előcsarnok épült, belső terét pedig teljesen felújították. A különleges épület Tbiliszi peremén fekszik a Kura folyónál.

Táncoló Ház – Prága

A folyóparti telken eredetileg egy 19. századból származó neoreneszánsz épület állt, amely a második világháború végén, 1945-ben pusztult el, amikor Prágát az amerikaiak tévedésből bombázni kezdték. A romokat csak 1960-ban takarították el, és azután a telek üresen maradt. Majd jóval később Frank Gehry az ING számára egy igazi ikonikus épületet álmodott ide. Az épület végül 1994-1996 között készült el. Az építkezés során 99 egyedileg kiöntött betonelemet készítettek el. A kilencemeletes épület a digitális kor terméke, számítógépes tervezés nélkül lehetetlen lett volna megvalósítani a minden irányba csavarodó formákat. Az épület a dekonstruktivista építészet egyik remekműve. A Táncoló ház nevet a két, egymással ölelkező üveg és beton toronyról kapta. A két torony a tervezés során a Ginger és Fred nevet kapta.

Saxo Bank – Koppenhága

A Saxo Bank a villámgyors fejlődésének köszönhetően 2008-ban új díjnyertes irodaházba költözött. Nem csak homlokzata és szerkezeti kialakítása miatt különleges épület, hanem a belső terek és dizájnelemek szempontjából sem egy tucat objektum. Ugyanis a belső tereket különleges művészeti tárgyak uralják, amelyek az úgynevezett Saxo Gyűjtemény részei. Ez a kollekció minden évben azzal párhuzamosan gyarapszik, hogy a cég világszerte terjeszkedik, így egyre több munkateret alakítanak ki, amelyeket új képzőművészeti tárgyakkal népesítenek be. Dinoszaurusz, fürdőző gyermek, művészeti installációk és mindenféle őrület, amit elképzelni sem tudunk.

Statoil – Osló

A festői oslói fjordok mentén épült meg a Statoil norvég olajóriás 117 ezer m2-es cégközpontja, amelyet 2012-ben adtak át. Az ikonikus épület tervezésének kulcseleme volt, hogy az épület mérete és építészeti megjelenése a környezetével harmonikus viszonyt ápoljon, az idilli partvonalat ne bolygassa meg, miközben új impulzusokat adva életre kelti a területet. A helyszín jelentős részén közparkot és sétányt alakítottak ki, utóbbi a fjord mentén halad végig. A komplexum öt szárnyból áll, amelyek egymásra épülve mintha egy különleges legyezőt formálnának, így csökkentették az épület ökológiai lábnyomát és így nagyobb terület maradt a park számára. Minden egyes épületszárny háromemeletes, amelyek különböző irányba orientálódnak, hogy optimalizálhassák a természetes fény használatát és a fjordok felé minél fantasztikusabb kilátás nyílhasson. A földszinten egy átriumot alakítottak ki, amely számos közösségi funkciót befogadva egyfajta városi térként működik.

SOCIAL BOX