Idén öt éves Magyarország első LEED Platinum minősítésű irodaháza

A Green House tervezése Pintér Tamás építész csapata (Dpi Design Kft.) mellett a svéd  Asa Haremst és Anders Svennington (White Arkitekter AB) építészek nevéhez fűződik, a fejlesztő pedig a nemzetközileg ismert Skanska volt.  A kivitelezés során számos zöld megoldást valósítottak meg,  az épület fél-automata időjárás-állomással rendelkezik, ez vezérli az árnyékolást, a melegvíz-felhasználást az épület tetején […]

A Green House tervezése Pintér Tamás építész csapata (Dpi Design Kft.) mellett a svéd  Asa Haremst és Anders Svennington (White Arkitekter AB) építészek nevéhez fűződik, a fejlesztő pedig a nemzetközileg ismert Skanska volt.  A kivitelezés során számos zöld megoldást valósítottak meg,  az épület fél-automata időjárás-állomással rendelkezik, ez vezérli az árnyékolást, a melegvíz-felhasználást az épület tetején elhelyezett 23 napkollektor-táblából nyert energia támogatja. A víztakarékosságot a szürkevíz hasznosítása és a csapadékvíz gyűjtése segíti elő, ehhez egy 70 köbméteres tároló áll rendelkezésre. A vákuumcsöves kollektor-rendszer a kézmosók kevertvíz rendszeréhez lett beépítve. A résfalas előhűtés és előfűtés, a dupla forgódobos hővisszanyerők 85-95% hatásfokkal működnek.

Az irodaház egyik unikális eleme a 3000 négyzetméteres, hangulatos belső kert, mely üzemeltetési szempontból is fontos, hiszen ez a munkavállalóknak kikapcsolódási lehetőséget biztosít a mindennapok során. A belső tereket 120 négyzetméteren díszíti zöld fal, amely az esztétikum mellett jelentősen javítja az iroda levegő minőségét is. A következő 1 év tervei között szerepel, hogy a gépészet fejlesztések mellett, olyan a bérlői igényekhez igazodó, energiahatékony és  progresszív rendszereket vezetnek be, mint például a szürkevíz alapú adiabatikus hűtés. A Green House a Diófa Alapkezelő Zrt. irányítása alá tartozó, zártkörű Torony Ingatlan Befektetési Alap tulajdona 2014 óta.

„A bérlői igények folyamatosan változnak, a kiválasztási szempontok is eltolódnak, és egyre fontosabbá válik a megfelelő munkakörnyezet kialakítása. A zöld irodák minősítésénél a munkakörnyezetre is jelentős szabályozások vonatkoznak, ezáltal bizonyos formában garancia a bérlő részére, hogy megfelelő irodát választ vállalata számára. A technológiai fejlődés folyamatos, és ingatlan üzemeltetőként fontos számunkra, hogy megfelelő beruházásokkal fejlesszük az épületek adottságait. A Green House irodaház esetében több jelentős beruházást tervezünk a következő évekre, és örömünkre szolgál, hogy mind a bérlők, mind a befektetők látják ennek értékteremtő hatását.” – nyilatkozta Várnai Máriusz, a Diófa Ingatlankezelő Kft. ügyvezető igazgatója

A sikeres koncepciót mi sem tükrözheti jobban, mint a töretlen bérbeadási siker. Már az építkezés alatt, tervasztalról bérbe adták az irodaterület 60%-át, amely 2012-ben – a válság által okozott piaci mélyponton – kiemelkedőnek számított. Az irodaház 2013 közepére már közel 100%-os bérbeadottsággal működött. A siker pedig azóta is töretlen, a kevés megüresedett területre jelenleg várólista van, melyeket a házon belüli bővülések el is visznek majd.

A high-tech technológiák gondos üzemelltetést igényelnek, amely a megfelelő karbantartás mellett fejlesztéseket is tartalmaz. Ezen beruházások az átlagosnál költségesebbek, mindezek ellenére a bérlőkre háruló üzemeltetési költség így is piaci átlag alatt,  négyzetméterenként 3 euró körül mozog.

A LEED az egyik legnívósabb nemzetközi minősítőrendszer, amely az épületek környezettudatossági szintjét méri. A Kassák Lajos utcában található épület 93 pontot szerzett a LEED kritérium rendszerben korszerű és környezettudatos megoldásainak köszönhetően. Az irodaház továbbá elnyerte a neves FIABCI World Prix d’Excellence Awards 2014 World Gold Winner díját, valamint a CEE Green Building elismerését is. A nemzetközi kitüntetések mellett az Európai Unió minősítési rendszerének Green Building, illetve a hazai A+ energiahatékonysági besorolásával is rendelkezik.

SOCIAL BOX