Mi a proptech? A szakértők válaszolnak

Mit gondolnak, Magyarországon jelenleg hol tart a proptech? Kiss Ida: A PropTech széleskörű palettájáról Magyarországon egyelőre kevés technológia került átültetésre, de a globális folyamatoknak köszönhetően és az információtechnológiában élen járó nagyvállalatok és startup-ok helyi jelenlétével várható, hogy az integráció gyorsan megtörténik, és a következő 5-10 év ingatlanfejlesztési projektjeiben már Magyarországon is meghatározó lesz a legújabb […]

Mit gondolnak, Magyarországon jelenleg hol tart a proptech?

Kiss Ida: A PropTech széleskörű palettájáról Magyarországon egyelőre kevés technológia került átültetésre, de a globális folyamatoknak köszönhetően és az információtechnológiában élen járó nagyvállalatok és startup-ok helyi jelenlétével várható, hogy az integráció gyorsan megtörténik, és a következő 5-10 év ingatlanfejlesztési projektjeiben már Magyarországon is meghatározó lesz a legújabb technológiák jelenléte. Az intelligens épületfelügyeleti és vezérlő rendszerek már régóta jelen vannak épületeinkben. Az IoT (Internet of Things) koncepciójának gyakorlatba történő átültetéséra nagyon izgalmas modell-projektek, ún. LivingLab-ek valósultak már meg Európában is több helyen. Az új technológiák segítik az épületek felhasználói igényekhez való alkalmazkodását, segítik a tervezési és kivitelezési folyamatokat – Magyarországon is elérhetőek, és várható további elterjedésük.

Rézsó István: A proptech jelenleg az ingatlanpiac megkerülhetetlen fejlődési iránya. Magyarországon még kezdeti stádiumban tart, a kiaknázási lehetőségeiben azonban óriási fejlődési potenciált látunk. A 2000-es évek elején berobbant környezetvédelmi tudatossághoz tudnám hasonlítani, amely akkor újdonságként hatott – kezdetben marketing célt szolgálva –  ma pedig már elengedhetetlen, hogy egy új ingatlan ne rendelkezzen már a fejlesztési fázisban is előminősítéssel. Ehhez hasonlóan a jövő irodaházait már a proptech jegyében fogják tervezni, kivitelezni és üzemeltetni. A kihívást jelenleg abban látjuk, hogy a meglévő ingatlanokon milyen fejlesztések hajthatóak végre anélkül, hogy nagy mértékű költségnöveléssel járjon, illetve a különböző rendszerek hogyan tudnak majd egymásra épülni hatékonyságban és kezelhetőségben.

Az ön vállalatuk hogyan kapcsolódik ehhez a forradalomhoz?

Kiss Ida: Projektjeinkben a legmagasabb szintű szolgáltatást igyekszünk nyújtani ügyfeleinknek, amihez elengedhetetlen, hogy tervezőink ismerjék a legújabb technológiákat. A tervezési folyamatban igyekszünk a legújabb prezentációs és kommunikációs eszközöket használni. A BIM (Building Information Modelling) alapú tervezés segítségével nemcsak jól bemutathatóak részleteiben a házak, amiket tervezünk, de a segítenek számos tervezési hiba kiküszöbölésében. Látványtervezőink 360fokos látványterveket is készítenek, de kísérletezünk a virtuális sétákkal, amit szintén tudunk a hagyományos prezentációk mellett használni. A tervezési folyamat során különösen fontos számunkra a fenntarthatóság, melyet szintén jól támogatnak az új technológiák.

Rézsó István: Elkötelezett támogatói vagyunk a proptech térnyerésének. Az ingatlanok üzemeltetésében a technológiát 20 éve egy excel file jelentette, amiből folyamatosan eljutottunk az automatizált épületekig, majd a „smart building” irányába, most pedig a well being koncepcióval összekapcsolva elsősorban a kereskedelmi ingatlanokat használók – tehát a bérlők – felhasználói élményének növelése a cél. A proptech viszont egy szélesebb spektrumot ölel majd át, összekapcsolva a Tulajdonos – Bérlő – Szolgáltató érdekeket egyaránt. Tanácsadóként az a feladatunk és küldetésünk, hogy a proptech-ben rejlő lehetőségeket az említett szereplők közös igényei és céljai szerint racionalizáljuk majd.

 

Tarts velünk Te is Magyarország első proptech konferenciáján! 

Időpont: 2018. május 30.

Helyszín: Budapest Music Center

Jegyvásárlás: www.proptechhungary.hu/#jegyvasarlas

 

SOCIAL BOX