Átadták az Ericsson új hipermodern székházát a Duna-parton

A technológiai forradalom és a digitalizáció korában felértékelődik az infokommunikációs szektor, ennek is köszönhető, hogy a nemrég elkészült új Ericsson székház átadó ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök és Börje Ekholm Ericsson elnök-vezérigazgató is felszólalt. Maga az épület az Ericsson igényeire szabott BTS-fejlesztés, amelyet a Wing hosszú távra bérbe adott a svéd vállalatnak. Az irodaház falai között […]

A technológiai forradalom és a digitalizáció korában felértékelődik az infokommunikációs szektor, ennek is köszönhető, hogy a nemrég elkészült új Ericsson székház átadó ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök és Börje Ekholm Ericsson elnök-vezérigazgató is felszólalt.

Maga az épület az Ericsson igényeire szabott BTS-fejlesztés, amelyet a Wing hosszú távra bérbe adott a svéd vállalatnak. Az irodaház falai között kapott helyet a cég egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, hazánk egyik legkorszerűbb szerverterme, valamint az Ericsson Garázs névre hallgató innovációs műhely. Az új fejlesztéssel a rendszerváltás óta hazánkban működő cég – amely egyébként már 1911-ben is befektetett a magyar telekommunikációba – munkatársainak túlnyomó többsége végre egyetlen komplexumba költözhetett.

A Magyar Nobel-díjasok K+F Parkjának I. ütemeként felépült ingatlan a legújabb high-tech megoldásoknak köszönhetően a jövő igényeinek is megfelel, a LEED Gold minősítése által pedig a legszigorúbb környezettudatossági követelményeknek is eleget tesz. Az Ericsson Ház befejezésével elkezdődhet a szomszédos telken a park második ütemének fejlesztése is.

A budai rakparton található komplexum szoros kapcsolatban áll a közeli egyetemekkel, nagyszámú diáknak ad munkát, és megannyi oktatóval működik együtt a közös kutatási és fejlesztési projektjeik keretén belül. Ennek is köszönhető, hogy a Műegyetem és az Ericsson stratégiai együttműködési megállapodást is kötött a jeles nap alkalmával.

A fejlesztő Wing a tervezésnél és az alapanyag használat során a helyi gyártású, valamint az újrahasznosított anyagokat részesítette előnyben. A környezettudatosság része az energiahatékony működés, amelybe többek között a tudatos vízhasználat, az optimalizált, környezettudatos és LED-es világítás, integrált árnyékoló rendszerek, valamint az energiatakarékos üzemeltetés is beletartozik.

Geng Szabolcs, az Ericsson ingatlanfejlesztési- és kezelési igazgatója bemutatta a sajtó képviselőinek az irodaházat. Az épületben mintegy 1700 fő dolgozik, és nem számítva az 1000 négyzetméteres géptermet, nagyjából egy főre mintegy 12 négyzetméternyi terület jut, amely kifejezetten jónak számít. Az új munkahelyi igényeknek megfelelően nagy alapterületű, nyitott irodaszintek jöttek létre, ahol az open space típusú terek a meghatározók. Az alkalmazottak 80%-a dedikált munkaállomásnál kapott helyet, míg 20%-uk ún. free seating keretében dolgozhat. Még a vezérigazgató sem rendelkezik külön szobával, hanem az egyterű irodarészben foglal helyet.

A belsőépítészeti elemek és kialakítás az Ericsson Corporate Design alapján valósult meg, amely többek között a szín- és anyaghasználatra, a bútorok életkorára, és az egyes funkciójú terek darabszámára is megkötéseket tartalmaz. A cég központjában egy önálló csapat foglalkozik az irodaterekkel; az új generációk és a technológia igényeinek megfelelően pedig folyamatosan változnak a sztenderdek.

A terek kialakítását az aktivitás-alapú koncepció határozta meg, amely amúgy is  fontos trend az infokommunikációs vállalatoknál. A nagyteres helyiségek mellett csapatszobák, kollaborációs zónák, tárgyalók és telefonfülkék szegmentálják az irodaszinteket. A scrum munkamódszerek miatt ún. scrum szobákat alakítottak ki, ahol az adott projekt résztvevői összegyűlhetnek, de ugyanígy a nyitott kollaborációs terekben is dolgozhatnak. Összesen harminc tárgyaló áll a dolgozók rendelkezésére, amelyek egy része nem foglalásos alapon működik, így ha spontán megbeszélésre kerülne sor, akkor is igénybe lehet venni üres szobákat.

A szürke szín dominálta komplexum belső terei roppant világosak, a rengeteg üvegfelületnek köszönhetően minden légies és könnyed, az egyes terek szinte egymásba folynak, a különböző funkciók sem különülnek el élesen. A belső udvar egészen különleges, hiszen a második és az ötödik szinten hatalmas nyitott teraszok várják a dolgozókat, hogy relaxáljanak vagy itt folytassák a brainstormingot. A felső szinten a Dunára is pazar panoráma nyílik, ahol egyetlen pillantással megérthetjük, hogy miért is vonzó világváros Budapest.

„Az Ericsson új irodaháza az egyik legkorszerűbb épület az országban, büszkék vagyunk arra, hogy mi fejleszthettük, egy volumenében és technológiájában ilyen szintű épület megvalósítása ugyanis olyan kihívásokkal jár, amire csak kevesen képesek. Nemzetközi nagyvállalatok partnereként, azok ingatlanok iránti igényeire nyújtunk hosszú távon megoldást. Mi valósítottuk meg például az E.ON és az Allianz székházát, illetve jelenleg is építjük a Telekom székházat. Az Ericsson székház ebbe a sorba illeszkedik” – mondta Noah Steinberg, a Wing elnök-vezérigazgatója.

Az épület terveit a WING leányvállalata, az Aspectus Architect készítette Szerdahelyi László és Pesti József vezetésével, a generálkivitelező a Strabag MML. A beruházást egy banki konzorcium finanszírozza, amelynek tagjai az Unicredit Bank Hungary, az Unicredit Bank Austria és a K&H Bank.

SOCIAL BOX