Ékszerdobozok vidéken, európai irodaházak az egyetemvárosainkban

Forest Offices – Debrecen Debrecenben épül a vidék egyik legnagyobb irodakomplexuma, hiszen a 3 szárnyból álló Forest Offices összesen 22 ezer négyzetméternyi irodaterületet kínál majd, emellett 198 parkolóhely is biztosítva lesz a mélygarázsban. A projekt nagyságrendje helyi szinten csak a Nagyerdei Stadion volumenéhez mérhető. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Hunép Universal Építőipari Zrt. együttműködésében […]

Forest Offices – Debrecen

Debrecenben épül a vidék egyik legnagyobb irodakomplexuma, hiszen a 3 szárnyból álló Forest Offices összesen 22 ezer négyzetméternyi irodaterületet kínál majd, emellett 198 parkolóhely is biztosítva lesz a mélygarázsban. A projekt nagyságrendje helyi szinten csak a Nagyerdei Stadion volumenéhez mérhető. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Hunép Universal Építőipari Zrt. együttműködésében 10 milliárd forintért készül el az irodaház, amelyet a BORD Építész Stúdió Kft. tervezett. A LEED Gold minősítésű épületet a tervek szerint 2018. III. negyedévében adják át.

Az ingatlanegyüttes környezetbarát, energiahatékony építészeti megoldásokkal, világos belső terekkel, zöldtetővel, terasszal, kávézóval és étteremmel hangulatos környezetet teremt a nagyerdei övezetben. Az átadás után 2000-2500 új munkahely létesül majd itt az SSC-ipar számára. Az alaprajzi kialakításnál törekedtek arra, hogy a modern munkahelyi trendek érvényesülhessenek, így flexibilis irodákat lehet tervezni a belső terekben. A környéken számos modern ingatlan található, így itt épült fel korábban a Campus, a Főnix Csarnok és a Debreceni Sportuszoda.

Corso Irodaház – Pécs

Az irodaház a Búza tér mellett épülhet fel, amely kiváló helyszín, hiszen a történelmi belváros keleti szélén, a Pécsi Tudomány Egyetem és a kulturális negyed (Zsolnay, Kodály Központ, Tudásközpont) közelében található. A tervek hosszú évekre nyúlnak vissza, hiszen a Corso épületegyüttes kivitelezése már a válság előtt elkezdődött, azonban csupán a szálloda és a háromszintes mélygarázs készült el, a krízis miatt hosszú időre megtorpant a beruházás.

A területen egy 8800 négyzetméteres, háromszintes üzletházat alakítottak volna ki, amelybe kereskedelmi egységek mellett vendéglátóhelyeket is szántak. Most egy ötszintesre tervezett irodaház készül, amelyhez a mélygarázs fölött egy nyitott park is csatlakozna. Az irodakomplexumban a tervek szerint oktatóegység, egyéb szolgáltató- és kereskedelmi egységek kerülnek kialakításra.

Avalon Business Center – Miskolc

Miskolcon a város szívében építik meg az Avalon Business Centert a Szent István tér mellett, ahol Miskolc főterének kialakítását tervezik. A helyszínen most méltatlanul egy murvás parkoló üzemel az Erzsébet fürdő mögött. Itt már régóta tervezik a beépítést: korábban szállodát emeltek volna a telken, majd a terület a Hell csoporthoz került, és most felpörögtek az események, miközben a lakosság egy része attól tart, hogy egy újabb bevásárlóközpont készül el.

Az adatok azonban nem ezt mutatják, hiszen a tervek szerint 2020-ban nyílik meg a 10 ezer m2-es Avalon Business Center Miskolc. Összesen 7400 m2 irodai teret kínál majd az ingatlan, amelyeket kiskereskedelmi funkció egészít ki a földszinten. A 3 szintes mélygarázs pedig 350 autó befogadására lesz alkalmas. A komplexum illeszkedik majd a zöld város projekthez, amelynek része a Szinva patak környezetének megszépítése.

Tudományos és Innovációs Park – Szeged

A 2017-ben átadott összesen 24 ezer négyzetméternyi alapterülettel rendelkező ELI-ALPS Lézerkutató Központ mellett épül több fázisban a Tudományos és Innovációs Park (ELI Science Park). Itt nem is egy ingatlant készül el, hanem sok, kisebb irodaépület, laboratórium parkos, zöld környezetben, de terveznek főutcát, sétányokat, vízfelületeket, mintha egy nyüzsgő egyetemi kampuszon járnánk. A természetes környezetet támogatja az is, hogy az esővíz összegyűjtését a lézerkutató mellett lévő záportározó tó biztosítja, amelyet zöldfelületek vesznek körbe.

A fejlesztéseknek köszönhetően a szegedi volt szovjet katonai laktanya 80 hektáros területe teljesen megújul, új, kutatás-fejlesztésre specializálódott városrész születik, amelyből nagyjából 20 hektárt az egyetem céljából építenek be. Először az Inkubátorházat adják át, majd innovációs központ épül, a későbbi fázisokban az újabb ingatlanokba kisebb-nagyobb cégek települhetnek be. Az egykori szovjet laktanya adottságai kiválóak, az M5-ös M43-as autópálya csomópontjánál helyezkedik el, ahonnan Budapest, Szerbia és Románia is könnyen megközelíthető.

 

SOCIAL BOX