A világ legfenntarthatóbb irodaépülete!

Az épület 102.193 négyzetméteren kínál irodákat a vállalatoknak, de persze csak a saját irodájuk után, ahol összesen 4000 kolléga dolgozik nap mint nap. Igazából nem is egy, hanem két (majdnem) háromszög alakú épület adja ki a komplexumot, melyet több ponton üveghidak kötnek össze. Mind az építész, Norman Foster, mind az ügyfél, Michael Bloomberg egyetértett a […]

Az épület 102.193 négyzetméteren kínál irodákat a vállalatoknak, de persze csak a saját irodájuk után, ahol összesen 4000 kolléga dolgozik nap mint nap. Igazából nem is egy, hanem két (majdnem) háromszög alakú épület adja ki a komplexumot, melyet több ponton üveghidak kötnek össze.

Mind az építész, Norman Foster, mind az ügyfél, Michael Bloomberg egyetértett a abban, hogy az új központnál a fenntartható épülettervezés legmagasabb színvonalát alkalmazzák. Így született meg a BREEAM irodaház – kereskedelmi épület ezelőtt még sohasem volt ilyen környezettudatos! Erről tanúskodik az a tény is, miszerint a minősítés során a legmagasabb „Kiváló” (Outstanding) kategóriába sorolták, méghozzá 98,5% -os értékeléssel. Ez pedig a legmagasabb BREEAM pontszám, amelyet valaha nagy irodai fejlesztés elért!

Levegő

Az épület burkolata nagyon különleges: a jellegzetes bronzpengeszerű külső elemek két célt szolgálnak. Először is, hogy megfelelően árnyékolják a padlótól a mennyezetig érő ablakokat, másrészt pedig a természetes ventillációról gondoskodnak. A szellőzőnyílások az időjárásnak megfelelően nyithatók és zárhatók; az irodaterületen keresztül az átriumon át egészen a tetőig cirkulál a levegő. Az intelligens érzékelők állíthatják be a megfelelő a légáramlást, ezzel a módszerrel pedig a rendszer évente 300 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Világítás

A világítást mintegy 500 000 LED biztosítja, amelyek körülbelül 40% -kal kevesebb energiát használnak a hagyományos izzókhoz képest. Ezek a LED-ek beépített mennyezeti panelek között találhatóak, amelyek ötvözik a fűtést, a hűtést és az akusztikát is egy elegáns és innovatív sziromlevél kialakítással.

Energia

Szokatlan módon a Bloomberg épületnek saját erőműve van a helyszínen, mely földgázból áramot generál. Mivel a vállalat maga termel energiát, ezért a keletkezett hulladékhővel valamit kezdeni kell. A keletkezett felesleges hő télen az épület felmelegítésére, nyáron pedig – vízhűtéses-keringető technikával – hűtésére szolgál.

Víz

A Bloomberg a tipikus irodaházakhoz képest 73% -kal csökkentette az épület vízfelhasználást. Hogy hogyan? A tetőről összegyűjtött esővizet a mosdóknál hasznosítják újra, az így keletkező szürkevizet pedig vákuumöblítős WC-knél használják fel. A vízgazdálkodási rendszernek köszönhetően évente 25 millió liter vízmennyiséget takarítanak meg, ami elegendő lenne ahhoz, hogy tíz olimpiai méretű medencét töltsünk meg.

 

Többek között ezek a funkciók tették az épületet a világ fenntarthatóbb irodaházává. A tervezők remélik, hogy a projektben alkalmazott rendszerek a jövőben más irodaházak számára is inspirálók lesznek.

Képek: Foster + Partners, Bloomberg, Aaron Hargreaves, Rudwall

g több irodadizájnra vágysz? Látogass el Instagram oldalunkra!

 

 

SOCIAL BOX