Bombameglepetés a megnyitón. Mini felhőkarcoló épül a Váci úton

A Váci út 99. szám alatt található 22 ezer négyzetméteres irodaházat ünnepélyes keretek között adták át, amelynek az az egyedisége, hogy egy régi loftos gyárszerkezet – a hajdani Felvonógyár – köré egy vadonatúj épületet emeltek. Többek között a BlackRock, mint a világ legnagyobb pénzügyi alapkezelője itt alakítja ki legújabb technológiai és innovációs központját. A különleges ingatlan igazán nagy […]

A Váci út 99. szám alatt található 22 ezer négyzetméteres irodaházat ünnepélyes keretek között adták át, amelynek az az egyedisége, hogy egy régi loftos gyárszerkezet – a hajdani Felvonógyár – köré egy vadonatúj épületet emeltek. Többek között a BlackRock, mint a világ legnagyobb pénzügyi alapkezelője itt alakítja ki legújabb technológiai és innovációs központját. A különleges ingatlan igazán nagy hatást gyakorol a látogatókra, ezt a hatást csak fokozta tegnap este Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, amikor elmondta az ünnepi beszédét.

A kerület első embere ugyanis bejelentette, hogy  a GTC egy új projektet is tervez Twist – Budapest City Tower irodaház néven, amely hamarosan megkaphatja az építési engedélyt, így megépülhet Pest első mini felhőkarcolója. Kilencven méter magasra nyúlna az épület, amely a meghatározás szerint magasháznak számít, a felhőkarcoló a nemzetközileg bevett gyakorlat szerint 150 méternél kezdődik, de nagyvilágban ennél jóval alacsonyabb épületekre is alkalmazzák a kifejezést.

A kis felhőkarcoló egyedisége a tömege mellett a csavart formája, amely egészen különleges hatást mutat már messziről is. Mintegy hídfő szerepet is betölthet az épület Buda és Pest között, hiszen az Árpád híd hatalmas forgalmat bonyolít le. A toronyépület 23 emeleten mintegy 36 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel fog rendelkezni, a helyszín is elsőrangú: a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésben fog felépülni a tervek szerint. A beruházás azért is érdekes, mert átlósan szemben készül az AGORA Budapest irodanegyed a HB Reavis fejlesztésében. A szlovák központú cégcsoport két típusú ingatlannal számol, amelyek közül az egyik szintén magasházakat jelent, bár még ezek közül nem épül egy sem.

Városközpont születik

Budapest egyik legfontosabb csomópontjában már évszázados tervek születtek arra, hogy itt egy regionális városközpont jöjjön létre. Az új centrum létrehozását Budapest városfejlesztési koncepciója is támogatta, amely szerint regionális központokat kell létrehozni Észak- és Dél-Pesten, valamint Észak- és Dél-Budán. 2006-ban a XIII. kerület kiírt egy ötletpályázatot a városrészközpont térfalainak építészeti kialakítására, amely igazolta, hogy hagyományos térfalakban nem érdemes gondolkodni. Ekkoriban már zajlott a vita a környékre tervezett toronyházak ügyében, hiszen Finta József húzott volna fel egy kisebb felhőkarcolót, ám a főváros szakértői nem támogatták a terveket, emiatt csupán két magasház épült meg (Duna Tower és Erste székház). Valószínűleg a viták most sem maradnak el.

2007-ben az AL Holding (Angyalföldi Lakásépítő) új városközpontot álmodott az Árpád híd környékére. A buszpályaudvarként működő területet és a régi Sconto áruházat vásárolták meg, de a válság elsodorta a terveket. Aztán 2016-ban célegyenesbe fordultak a dolgok, hiszen a HB Reavis bejelentette a gigaprojektjét. A 3 hektáros területen 136 ezer m2-es irodaparkot és szolgáltató egységeket épít több fázisban, vagyis megvalósul az új városközpont, amelyet csaknem 100 éve dédelgetnek.

A GTC magyarországi portfóliója a White House átadásával 140.000 m2-re nőtt. A cégcsoportnak Magyarországon több irodaháza is van, többek között a Duna Tower, a Center Point, a GTC Metro és a Spirál irodaházak. Még 2015-ben vásárolta meg a folyóparti Duna Towert, amelynek a közös területeit felújította, valamint a műszaki megoldásokat is korszerűsítette.

Videó is megtekinthető a projektről a GTC honlapján, amelyen egyébként hiányzik a szomszédos Államkincstár tömbje, és jól láthatóan eltörpülnek a Twist mellett az épületek.

http://gtc.com.pl/projekt/v-rk-budapest-city-tower-2/

SOCIAL BOX