Lazítanak a SZIT-törvényen?

A jövő évi adócsomag részeként több ponton változhat a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvény – derül ki a beterjesztett javaslatból. A módosítások egy része technikai jellegű, két pontban viszont érdemi változtatásokra kerülhet sor – mondta a Világgazdaság kérdésére Kóka Gábor, a Deloitte partnere, írja a Világgazdaság. A módosítás egyik legfontosabb eleme az, hogy a […]

A jövő évi adócsomag részeként több ponton változhat a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvény – derül ki a beterjesztett javaslatból. A módosítások egy része technikai jellegű, két pontban viszont érdemi változtatásokra kerülhet sor – mondta a Világgazdaság kérdésére Kóka Gábor, a Deloitte partnere, írja a Világgazdaság.

A módosítás egyik legfontosabb eleme az, hogy a SZIT formájában működő társaságok számára egyértelműsítik, hogy ingatlanfejlesztési projektjeikben szervezési tevékenységet – építés, felújítás – végezhetnek, de anélkül, hogy az épületek tényleges kivitelezésében részt vennének.

Mindez azért üdvözítő – tette hozzá Sajgál Gábor, a Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) vezérigazgatója –, mert a törvény normaszövege nem teszi lehetővé a SZIT-ek számára, hogy bárminemű ingatlanfejlesztési tevékenységet végezzenek. A SZIT-ek gazdasági tevékenysége ezáltal indokolatlanul szűk korlátok közé szorult, a BIF ezért pozitívnak tartja a tervezett módosítást.

„A javaslat lehetővé tenné a klasszikus ingatlanüzemeltetést és -fejlesztést végző gazdasági társaságok számára, hogy a SZIT-státusz sérelme nélkül szervezzenek a jövőben építési projekteket” – érvelt Sajgál Gábor.

A jogalkotó továbbra sem tenné lehetővé a SZIT-ek számára az ingatlankivitelezést. A tiltással azt a kockázatot akarták elkerülni, amellyel a tényleges kivitelezés jár, és amelyhez széles körű műszaki kapacitás szükséges.

SOCIAL BOX