Mitől menők a CPI budapesti irodaházai? Meddig tart az aranykor? – interjú Gereben Mátyással

– A CPI néhány évvel ezelőtt hirdette meg irodafelújítási programját. Milyen eredményeket értek el, és hol tart jelenleg a program? – Amikor 2014 elején a CPI megvásárolta az Ablon és Orco ingatlanportfólióit, akkor egy olyan épületállomány került a vállalatunk tulajdonába, amely nem minden szempontból felelt meg a mostani piaci elvárásoknak. Ezért egy olyan programot indítottunk […]

– A CPI néhány évvel ezelőtt hirdette meg irodafelújítási programját. Milyen eredményeket értek el, és hol tart jelenleg a program?

– Amikor 2014 elején a CPI megvásárolta az Ablon és Orco ingatlanportfólióit, akkor egy olyan épületállomány került a vállalatunk tulajdonába, amely nem minden szempontból felelt meg a mostani piaci elvárásoknak. Ezért egy olyan programot indítottunk el, amely a meglévő épületek versenyképességét növelte, így például a közös területeket megújítottuk, illetve energiahatékony megoldásokat vezettünk be. Ez a komplex program gyakorlatilag az Aréna Corner megújított lobbi területe átadásával lezárult, így elmondhatjuk, hogy minden ingatlanunk a mai kor igényeinek megfelelően szolgálja a bérlőket.

– Úgy tűnik, hogy megjött időközben a CPI étvágya, hiszen a régebbi irodaházak versenyképessé tétele mellett vadonatúj épületekben is gondolkodnak.

– Valóban, a pozitív piaci környezet és a CPI magyarországi sikerei lehetővé tették, hogy a vállalat olyan beruházásokat is elindíthasson, amely nem revitalizáció, hanem új épületek kivitelezése. E tekintetben az első projektünk valójában a Balance Loft, amely bár egy meglévő ingatlan volt, azonban az épületet szinte a vázig visszabontottunk, új szerkezetet és műszaki rendszert alakítottunk ki, hogy egy A kategóriás épület szülessen. Majd most a következő fázisban két teljesen új ingatlant is emelünk: az egyik a Balance Hall, míg a másik az Airport City Logisztikai Parkban egy új épület. Emellett több projektünk megvalósítása is zajlik, az egyik a Campona bevásárlóközpont teljes körű felújítása, illetve egy belvárosi szállodánk újjáépítése, szolgáltatásainak javítása.

– Izgalmas projekt a Balance Loft, hiszen bár nálunk is divatos a loft, azonban ez főként szavakban nyilvánul meg, kevés az ilyen típusú beruházás. Mennyiben más egy indusztriális hatásokat mutató ingatlant fejlesztői szemmel megközelíteni, üzemeltetni, mint egy hagyományos épületet, illetve hogyan működik a mindennapokban egy ilyen épület?

– Kicsit az ismeretlen felé léptünk ezzel a projekttel, hiszen az épület anno egy nagy belmagassággal rendelkező ampullagyár volt. Eleinte nem tudtuk pontosan, hogy a loftos hangulatra hogyan reagál majd a piac, de mire a beruházás befejeződött tavaly novemberben, már 90%-os bérbeadottsági mutatóval rendelkeztünk. Vagyis a bérlőknek van igénye a kicsit innovatívabb, lendületesebb megoldásokra is, mint amit a Balance Loftban is tapasztalhatnak és megélhetnek nap mint nap.

– A CPI egy úgynevezett Humán Innovációs Programot is hirdetett, amely valójában a nagyvilágban is megatrendként hódító alkalmazotti jóllétre fókuszál. Ráadásul már nem csak az iroda falain belül fontos a kényelem, hanem magának az irodaháznak is energiát kell fektetnie a wellbeingre. Milyen tapasztalatokat szűrhetünk le az elmúlt rövid időszak alapján?

– A koncepciónk az volt, hogy egyetlen helyszínen több tevékenységre is fókuszálhassanak az alkalmazottak. A munkatársak az irodaházakban dolgoznak, de emellett számos magánjellegű feladatot is meg kell oldaniuk – mint például elmenni a tisztítóba vagy az okmányirodába –, amelyekre alig marad idejük. Mi ezért az irodaházakba telepítettük azokat a szolgáltatásokat, amelyek növelik a kollégák kényelmét. Így többek között az időszakos mozgó piacunk biotermékeket kínál, a humán recepciósunk számost kérést meg tud oldani, így intézi a ruhatisztítást, a jegyrendelést stb. Illetve egyre fontosabb az irodisták számára az egészséges életmód és környezet, ezért ilyen jellegű tevékenységeket is szervezünk, mint például masszázs, jóga, vagyis egyetlen helyszínen a munka mellett relaxálni, regenerálódni is lehet.

– Bár most az ingatlanpiac szárnyal, jobbnál jobb híreket kapunk, mégis néhány elemzés már született arról, hogy ez az ingatlanpiaci ciklus a végéhez közeledik, és egy kevésbé laza, szigorúbb pénzügyi időszak következik be, amely kihat a fejlesztői tevékenységre. Önök hogyan készülnek a jövőre, lehet-e egyáltalán erre készülni?

– Kicsit menjünk vissza időben: 2015-16-ig a magyar ingatlanpiac szinte tetszhalott állapotban volt, ezért a válság elmúltával hatalmas igény keletkezett új irodák iránt, amelyet nem tudott kiszolgálni a piac. Most jelen pillanatban még mindig a korábbi igényeket elégítjük ki, vagyis a piaci szereplők még mindig csak utol szeretnék érni az elmúlt években felhalmozott igényeket. Ezt jól jelzi, hogy a kihasználatlansági mutató történelmi mélyponton van, szinte minden ki van adva.

A keresések és a saját bérlőink igényei alapján azt tapasztaljuk, hogy a gazdaságot még jelenleg a konjunktúra és a pozitív gondolkodás jellemzi, amely a cégeket a bővülésre, növekedésre ösztönzi. Amíg ezek az igények határozzák meg a piacot, addig mi bérbeadóként új irodaházak építését realizáljuk. Az, hogy a piacon ez a folyamat meddig tart, és milyen ütemben és intenzitással jelentkezik majd az esetleges stagnálás, azt nyilván nagyon nehéz megmondani. Most azonban az a feladatunk, hogy fejlesszünk, hiszen nagyon sok pénz mozog a piacon, amelyet az ingatlanalapoknak és a bankoknak ki kell helyezniük.