Okos irodaházak a munkahelyi jóllét szolgálatában

A magyar irodapiac legújabb épületei már nem csak a környezettudatosság globális eszméje miatt rendelkeznek zöld minősítéssel, hanem csaknem ugyanakkora hangsúlyt helyeznek a fejlesztők az irodaház kényelmi szolgáltatásaira is. E két szempont azonban nem független egymástól, jól példázza ezt a CPI tudatos épület koncepciója. Nemrég tették le a Váci úton a Balance Hall alapkövét, ahol megismerkedhettünk […]

A magyar irodapiac legújabb épületei már nem csak a környezettudatosság globális eszméje miatt rendelkeznek zöld minősítéssel, hanem csaknem ugyanakkora hangsúlyt helyeznek a fejlesztők az irodaház kényelmi szolgáltatásaira is. E két szempont azonban nem független egymástól, jól példázza ezt a CPI tudatos épület koncepciója.

Nemrég tették le a Váci úton a Balance Hall alapkövét, ahol megismerkedhettünk a tudatos épület fogalmával. Ez valójában azt jelenti, hogy nem csak az ingatlan adottságai teszik lehetővé a fenntarthatóságot, hanem a bérlők tudatossága is fontos szempont. Általános tendencia, hogy bár egy modern, zöld irodaház számos energiahatékony megoldással rendelkezik, a bérlők régi beidegződésből vagy tudatlanságból ezeket rossz hatékonysággal tudják kezelni.

A CPI célja, hogy leendő bérlői tudatosan használják környezetüket. Ennek érdekében a Balance Hallt is úgy tervezték meg, hogy az épület egy on-line felületen állandó visszajelzést adjon a felhasznált és megtakarított energiáról. A bérlők is bármikor megnézhetik, hogy mennyi energiát fogyasztottak.

„Az intelligens épületfelügyeleti szisztémánk reagál a környezeti változásokra, így az energiát felhasználó rendszerek könnyen tudnak alkalmazkodni a napi szükségletekhez és öntanulásra is képesek lesznek. Tudatos odafigyeléssel és okos fejlesztésekkel a munkahelyi lét a fenntartható fejlődés egyik alapköve lehet. A környezet és az épület harmóniájára törekszünk, folyamatosan felhívjuk bérlőink figyelmét arra, hogy nemcsak kötelességünk gondoskodni a környezetünkről, de anyagilag meg is éri” – magyarázta a tudatos épület lényegét Győri Gyula, a CPI Hungary Facility Management igazgatója az alapkőletételi ünnepségen.

Az épület okosságát a beépített technológia és az épületbe beérkező adatok elemzése adja. Egy olyan információs felületet hoznak létre, amely applikációk és hivatkozások összességét mutatja. A bérlők nem csak tudatosan használhatják az irodájukat, hanem még energiát is termelhetnek, és megismerkedhetnek ezekkel a technológiai folyamatokkal, vagyis a számukra ismeretlen műszaki tartalmat kézzelfoghatóvá és közérthetővé teszik.

Számtalan példát említhetnénk, így például a bérlők egy felületen tudják kísérni a ház vagy saját villamos energia fogyasztását. Sőt, a bérlők saját maguk termelhetnek energiát, hiszen például a bérlők egy áramot termelő, könnyen tekerhető fitnesz géppel csökkenthetik villanyszámlájukat vagy feltölthetik mobiljukat. Minden általuk megtermelt energiából dupla annyit kapnak vissza a villanyszámlában. Ezeket az energiákat leginkább telefonok és egyéb eszközök feltöltésére használhatják.

Az üzemeltetők a bérlői dedikált fogyasztói pontok elhelyezésén túl minél több berendezés energiafelhasználását regisztrálják, majd elemzik. A rendszer üzeneteket küld SMS-ben és e-mailben, valamint a rendszert QR-kóddal is lehet látni, amelynek révén a gépek, események, helyszínek mobilról is könnyen elérhetők.

A napi üzemeltetési adatok (pl. villamos energia, víz) a lobbyban, illetve a felhasználók személyre szabott oldalán is megjelennek majd. További adatok nyerhetők ki a rendszerből pl. a parkoló foglalásról, Google alapú navigációról (intelligens vendégvárás, előregisztrálás), tömegközlekedési információkról. Mindezek összessége maga a nagybetűs PropTech, azaz a property technology. Már nem csak a spájzban van, hanem elfoglalja az irodaház lobbyját is.

SOCIAL BOX