Javul a hazai cégek termelékenysége

A 2017-es beszámoló szezon vége fele közeledve már számot lehet vetni a hazai cégek előző évi termelékenységi és pénzügyi adatairól. Alapvetően jól alakultak a mutatók, a gazdaság növekedése meglátszik a beszámolókon is. Az egyik leglátványosabban növekvő mutató az egy alkalmazottra vetített árbevétel, amely több mint 13 százalékos növekedést mutatott 2016-hoz képest. A létszámarányos árbevétel évek […]

A 2017-es beszámoló szezon vége fele közeledve már számot lehet vetni a hazai cégek előző évi termelékenységi és pénzügyi adatairól. Alapvetően jól alakultak a mutatók, a gazdaság növekedése meglátszik a beszámolókon is. Az egyik leglátványosabban növekvő mutató az egy alkalmazottra vetített árbevétel, amely több mint 13 százalékos növekedést mutatott 2016-hoz képest. A létszámarányos árbevétel évek óta folyamatosan javul, de a 2017-es év kiugró értékeket hozott a korábbi évek pozitív trendjéhez képest is.

Létszámarányos árbevétel (Nettó árbevétel / Átlagos állományi létszám) a 10 Millió Ft-os éves árbevételt meghaladó cégek körében:

Az egy alkalmazottra vetített árbevétel természetesen átgyűrűzik a teljes cég eredményességébe, de az emelkedés ott már nem olyan látványos. Az inflációs hatások és a bérek alakulása erősen hatott a költség oldalra is, de összességében még így is szépen alakult a cégek árbevétel arányos eredménye.

Árbevétel arányos eredmény (Adózott eredmény /Nettó árbevétel) a 10 Millió Ft-os éves árbevételt meghaladó cégek körében:

A pozitív mutatók értékeléséhez hozzátartozik, hogy úgy sikerült a termelékenységi mutatókat növelni, hogy a folyamat nem járt az eladósodottság növekedésével, sőt a kötelezettség arány minimális csökkenése volt az általános trend.

Eladósodottság (Kötelezettségek/Eszközök összesen) a 10 Millió Ft-os éves árbevételt meghaladó cégek körében:

Természetesen a mutatók nagy szórást mutatnak ágazat és cégméret függvényében, de az összesített kép bizakodásra ad okot. A javuló mutatók a legnagyobb cégek körében is megfigyelhetők, így abszolút értékben is pozitív tendencia rajzolódik ki. Van is hova fejlődni, hiszen Magyarország egy lakosra jutó GDP tekintetében még 2-3 szoros elmaradásban van nyugat-európai társaihoz képest.

Létszámarányos árbevétel (Nettó árbevétel / Átlagos állományi létszám) a 3 Milliárd Ft-os éves árbevételt meghaladó cégek körében:

Árbevétel arányos eredmény (Adózott eredmény /Nettó árbevétel) a 3 Milliárd Ft-os éves árbevételt meghaladó cégek körében:

Eladósodottság (Kötelezettségek/Eszközök összesen) a 3 Milliárd Ft-os éves árbevételt meghaladó cégek körében:

 

SOCIAL BOX