Töretlenül fejlődik a 20 éves Graphisoft Park

A jelentős bővülésnek köszönhetően immár 75 ezer négyzetméteren fogadja a bérlőit a Graphisoft Park az egykori Óbudai Gázgyár helyén, ahol összesen már több mint 5000 IT szakember dolgozik és több mint 1000 diák tanul. A helyszín kapcsán egy mini Szilícium-völgyről beszélhetünk, ahol kutatóközpontok és technológiai vállalkozások találtak otthonra. Az új irodatereket a SAP vette birtokba, […]

A jelentős bővülésnek köszönhetően immár 75 ezer négyzetméteren fogadja a bérlőit a Graphisoft Park az egykori Óbudai Gázgyár helyén, ahol összesen már több mint 5000 IT szakember dolgozik és több mint 1000 diák tanul. A helyszín kapcsán egy mini Szilícium-völgyről beszélhetünk, ahol kutatóközpontok és technológiai vállalkozások találtak otthonra. Az új irodatereket a SAP vette birtokba, emellett elkészült az ún. Startup House is, amely az irodapark fogadó épülete, és ahol a bérlők mellett a menedzsment is helyet kapott.

A Graphisoft célja a park húsz évvel ezelőtti alapításakor az volt, hogy egy kreatív munkakörnyezetet hozzanak létre, amely nyugati mércével is versenyképes és kényelmes irodateret kínál a bérlők számára. A terület a budapesti rozsdaövezeti revitalizáció kiemelkedő példája, hiszen a régi gázgyár területén egy zöld, kampusz-jellegű irodaparkot hoztak létre.

A Graphisoft eredetileg magának építette fel itt a központját 1998-ban, később az irodapark emberközpontú kialakítása és színvonalas szolgáltatásai számos csúcstechnológiai vállalatot vonzottak ide. Az épületek megjelenése utal a gázgyár építészeti örökségére, amelyet a téglaburkolatú homlokzatok is reprezentálnak. Az ingatlanfejlesztési részleg 2006-ban kivált a szoftverfejlesztő Graphisoft vállalatból, és létrejött a Graphisoft Park SE, amely január 1-től szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) működik.

A Radius B+S által tervezett fogadó épület áttetszőségével a nyitottságot és a befogadás kultúráját hivatott szolgálni. A homlokzati üveglamellákon megjelenő szitázott mintázat a technológiai innovációt jeleníti meg képző- és iparművészeti eszközökkel. Idén februárban Az Év Irodája versenyen az épület elnyerte Az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat is.

Olyan találkozási pont a Startup House, amely egyrészt megteremti az itt dolgozók közötti kommunikációt, közösségi helyként működik, másrészt a Graphisoft Park és a város közötti összekötő kapocsként is funkcionál. Az új épület szerkezete a kint és a bent kettősségét harmonikusan jeleníti meg, az üvegfelületek transzparenciája légiessé teszi az épületet.

Az irodapark meghatározó bérlője az SAP, amelynek újabb épületét a Vikár és Lukács építésziroda tervezte. Az ingatlan egyik oldalán a park felé üveg homlokzattal nyíló többszintes átrium létesült. A 8000 négyzetméter alapterületű irodaházzal a szoftverfejlesztő már több mint 21 ezer m2-nyi irodát foglal el a Graphisoft Parkban.

Az irodaparkban két sétány halad végig, amelyeket passzázs- és térrendszer kapcsol össze. Továbbra is az a törekvés, hogy a gázgyár régi épületei és az irodaházak harmonikus egészt alkossanak, az emberközpontúság jegyében viszonylag kis ingatlanokról beszélhetünk, miközben az autók földalatti garázsokban kaptak helyet. A fejlesztések azonban nem fejeződtek be, hiszen további bővülés várható még a területen.

Képek. Graphisoft Park