Átadták a Promenade Gardens irodaházat a Váci úton

Sorra épülnek az irodaházak a Váci úton, amelyek mindegyike egy-egy markáns elemmel tűnik ki a tömegből. A Promenade Gardens irodaház különleges rozsdabarna homlokzati elemeinek köszönhetően már-már ikonikus szintre emelkedett. A fejlesztőknek egyébként sincs könnyű dolguk Budapest első számú irodalokációjában, mert az elmúlt évtizedekben a legismertebb tervezők tették le itt a névjegyüket. Nem könnyű egyedi struktúrát […]

Sorra épülnek az irodaházak a Váci úton, amelyek mindegyike egy-egy markáns elemmel tűnik ki a tömegből. A Promenade Gardens irodaház különleges rozsdabarna homlokzati elemeinek köszönhetően már-már ikonikus szintre emelkedett. A fejlesztőknek egyébként sincs könnyű dolguk Budapest első számú irodalokációjában, mert az elmúlt évtizedekben a legismertebb tervezők tették le itt a névjegyüket.

Nem könnyű egyedi struktúrát és formavilágot kialakítani a sűrű beépítésű Váci úton, különösen úgy, hogy a határoló utcák már lakóövezetnek számítanak. A Horizon Development sikeresen megoldotta a feladatot, hiszen az egyes tömbök szellősen osztják a struktúrát, ha pedig belépünk a fogadó térbe, egy nagyvonalú közösségi hely bontakozik ki. Az oázisként funkcionáló belső kert egyfajta keleti nyugalmat áraszt: itt látszik igazán, hogy az irodaház milyen jól illeszkedik a mögötte álló lakóépületekhez és az óvodához.

A piac is maximálisan díjazta a fejlesztés minőségét, hiszen olyan bérlők választották többek között az épületet, mint a Celanese, a Citibank, vagy éppen az Electrolux. A Horizon Development az új épületével tovább halad azon a – nemzetközi díjakkal kikövezett – úton, amelyet olyan emblematikus ingatlanok fémjeleznek, mint az Eiffel Palace vagy éppen a Váci 1. Mindez azt is jelenti, hogy Magyarországon irodaház-átadási ceremóniákon részt venni nem csupán ingatlanpiaci esemény, hanem építészeti rendezvény is.

A megnyitó ünnepségen Tóth József, a XIII. kerület polgármestere elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben a Váci úton egymillió négyzetméternyi iroda épült, és meg van győződve arról, hogy az irodafolyosó továbbra is megőrzi első helyét a budapesti alpiacokon. Örömmel üdvözli a befektetőket, így az Erste Ingatlan Alapot is, amely megvásárolta az épületet. A fejlesztés színvonalára pedig már az is garanciát jelentett, hogy Kovács Attilával, a Horizon Development ügyvezető partnerével együtt vehettek részt nemrég Andorrában egy díjátadó ünnepségen, ahol a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán több magyar fejlesztés is győzött. (Horizon Development – Váci 1 – legjobb kereskedelmi létesítmények és örökségvédelem – első hely, XIII. Kerületi Önkormányzat – masterplan kategória –  ezüst díj – a szerk.)

Pázmány Balázs, az ERSTE Asset Management igazgatóságának elnöke elmondta, hogy évente sok-sok projektet vizsgálnak meg a munkatársaikkal, hogy melyeket vásárolják meg, de a Promenade Gardens esetében egyértelmű volt a választás, hiszen olyan magas színvonalú az épület építészetileg, műszakilag és a szolgáltatásait tekintve. Az Erste Ingatlan Alap elmúlt évekbeli akvizícióinak volumene is jól jelzi a hazai alapok térnyerését a befektetési piacon.

Kovács Attila, a fejlesztő Horizon Development ügyvezető partnere örömét fejezte ki, hogy sikerült egy világszínvonalú épülettel gazdagítaniuk a Váci úti irodafolyosót. A törekvéseiket a piac is visszaigazolta, hiszen az épület elkészültekor már 98%-os kihasználtsággal büszkélkedhetett. A munkakörnyezet magas színvonala érdekében még a fejlesztés kezdetén úgy döntöttek, hogy az eredetileg tervezettnél eggyel kevesebb szintet alakítanak ki az épületben, amely növelte a belmagasságot, ugyanakkor megtérülési szempontból kockázatosnak tűnt, mégis a minőség érdekében meghozták ezt a döntést, bizonyítva ezzel is a maximalizmusra való törekvésüket.

Az irodaház olyan fejlett környezettudatos technológiával épült meg, hogy mind a LEED Gold, mind a BREEAM Very Good minősítést megszerezte. Különleges műszaki megoldásai garantálják többek között a dolgozóbarát, egészséges és fenntartható munkahelyi légkör megteremtését az alkalmazottak számára, az irodaterek belmagassága pedig unikális. A fenntartható megoldások közé sorolhatjuk többek között a vízfelülettel kiegészülő belső kertet, a kerékpárral érkezőket fogadó komplex infrastruktúrát, vagy az épület energia- és vízhatékonyságához hozzájáruló megoldásait.

SOCIAL BOX