Elkészült a Facebook új irodaháza Kaliforniában. Egyszerűen elképesztő!

Kevesebb mint 18 hónap alatt készült el az új, „MKP 21”  épület, amely különleges atmoszférát és formavilágot jelenít meg, kisebb épületek, kertek és udvarok sorozatából áll. Elképesztően zöld, hiszen szinte az egész épületet fedő tetőteraszon kétszáz fát ültettek és több száz méteres ösvényt alakítottak ki. Szinte nem tudjuk, hogy a természetben vagyunk vagy az emberi […]

Kevesebb mint 18 hónap alatt készült el az új, „MKP 21”  épület, amely különleges atmoszférát és formavilágot jelenít meg, kisebb épületek, kertek és udvarok sorozatából áll. Elképesztően zöld, hiszen szinte az egész épületet fedő tetőteraszon kétszáz fát ültettek és több száz méteres ösvényt alakítottak ki.

Szinte nem tudjuk, hogy a természetben vagyunk vagy az emberi civilizációban, egyfajta mix ez, amely abszolút új élményt ad nap mint nap az itt dolgozóknak. A várostérnek nevezett belső zöld udvaron például vörösfenyők hozzák közelebb a valódi természetet.

Az ingatlan egymással szorosan összekapcsolódó terekből áll, minden könnyen bejárható, a Facebook ezzel is a csapatmunkát kívánja erősíteni, hogy a dolgozók még jobban kihozzák magukból a bennük szunnyadó potenciált.

Az épület teljes hosszán végighaladó fő gerincútvonal öt éttermet, 15 művészeti installációt és egy kétezer fős rendezvényközpontot köt össze. Ez a kialakítás és térszerkezet az aktív mozgásra ösztönöz a szabadban és a belső terekben egyaránt. Mindenféle munkaállomás megtalálható itt, a változatosság gyönyörködtet.

A tervezés során arra törekedtek, hogy az új épület a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetére a víz- és energiahasználatban, illetve a hulladéktermelésben. A vízrendszer évente mintegy 17 millió gallon vizet takarít meg, míg a tetőn elhelyezett napelemek évente közel 2 millió kWh villamos energiát termelnek.

Továbbá a madárbarát üvegezés lehetővé teszi a tiszta kilátást és a természetes napfényt, ami csökkenti a mesterséges megvilágítás szükségességét a nappali órákban. Az épületet úgy tervezték, hogy megszerezze a LEED Platinum tanúsítványt.

2019-ben a Facebook szeretné még befejezni a szomszédos park kialakítását, ahol egy nyilvános tér és rendezvényközpont is helyet kap: itt lehet majd Facebook fesztiválokat, mezőgazdasági piacokat vagy más helyi rendezvényeket szervezni. A projekt részeként egy közösségi biciklis és gyalogos hidat is fognak építeni, amely összeköti majd a kampuszt és a szomszédos területeket különböző rekreációs parkokkal és útvonalakkal a San Francisco öböl mentén.

SOCIAL BOX