Bejártuk a Magyar Telekom új birodalmát, a magyar ingatlanpiac katedrálisát

A Magyar Telekom új székháza több szempontból is meghatározó beruházás Budapest és Magyarország életében. Egyrészt a főváros keleti kapujaként is funkcionál, hiszen ha a Budapest Airport felől érkezünk, akkor szinte ez az első nagy volumenű komplexum, amellyel találkozhatunk. Másrészt a lokációja is elsőrangú, hiszen a Hungária körgyűrűn olyan létesítmények és helyszínek veszik körbe, mint a […]

A Magyar Telekom új székháza több szempontból is meghatározó beruházás Budapest és Magyarország életében. Egyrészt a főváros keleti kapujaként is funkcionál, hiszen ha a Budapest Airport felől érkezünk, akkor szinte ez az első nagy volumenű komplexum, amellyel találkozhatunk. Másrészt a lokációja is elsőrangú, hiszen a Hungária körgyűrűn olyan létesítmények és helyszínek veszik körbe, mint a Groupama Aréna, a buszpályaudvar, a Népliget Center és természetesen maga a Népliget, illetve a vonzáskörzetében található a Lurdy Ház is. A szomszédos területeken pedig még fejlesztésre váró telkek találhatók, így a közeljövőben még inkább kiépül a Könyves Kálmán körútnak ez a szakasza, vagyis itt egy igazán impozáns kerületi alközpont formálódik.

A mintegy 100 ezer négyzetméteres, több mint 4000 dolgozót befogadó Magyar Telekom-T-Systems közös székház még abból a szempontból is jelentős produktum, hogy kiválóan jelzi a technológiai forradalom volumenét és jelentőségét Magyarországon is. Ami Amerikában a Szilícium-völgy és a globális cégek – mint a Google vagy éppen a Facebook – munkahelyi kampuszai, az nálunk a Nokia, az Ericsson és most már a Magyar Telekom székháza. Utóbbi hatalmas méreteivel és komplexitásával annak a szimbóluma, hogy egy új világ van születőben, és ez az innovációra, az ipar 4.0-ra és más digitális újdonságokra alapuló gazdaság minket is elért, sőt, ezekkel az ingatlanokkal a fejlődés élvonalába kerülhetünk.

Ha pedig a hazai kereskedelmi ingatlanpiacot, és ezen belül az irodapiacot szemléljük, akkor a WING-fejlesztés megint csak csúcsteljesítmény, hiszen az elmúlt pár év virágzásának legjavát hozza műszaki technológiáját, zöld megoldásait, wellbeing szemléletét, valamint a nagybetűs embert a középpontba állító munkahelyi kultúráját tekintve. Van itt minden, futópálya és fitneszközpont a tetőszinten, önálló konferenciaközpont, igényes kávézók és éttermek, hatalmas, kétezer m2-es zöld park tóval és kültéri meeting pontokkal, és még sorolhatnánk.

De említsük meg az építészeti elemeket is, hiszen Tiba János terve szofisztikált megoldásokkal operál annak érdekében, hogy a három irodaházzal felérő 100 ezer négyzetméter ne csak jellegtelen, hatalmas tömbként húzódjon végig a Hungária körgyűrűn, hanem úgy szegmentálódjon, hogy a sokszínű arculat megtörje a monotonitást. A főbejáratnál található huszonkét méter magas, szinte random jelleggel elszórt óriás pillérek, amelyek két hídelemet tartanak, az aranyozott bemetszések, amelyek a belső terekben kialakított közösségi helyszíneket jelölik, vagy éppen a hatalmas átrium, amely az építészet katedrálisa, mind-mind reflektorfénybe állítják az irodaházat, és az átlagemberek számára is szerethetővé teszik ezt az amúgy gigantikus építményt.

„A Telekom székház a bizonyíték arra, hogy professzionális teljesítménnyel képesek vagyunk nemzetközi szintű épületet létrehozni Magyarországon. A WING olyan hazai ingatlanvállalkozás, amely képes multinacionális vállalatok székházigényeit magas minőségben kielégíteni, ahogyan ezt megelőzően az Ericsson, az E.ON vagy az Allianz érdekében is megtettük, és ahogyan ezt a folyamatban lévő Siemens-evosoft székház fejlesztése során is meg fogjuk valósítani. Vállalatunk húsz éves működése során bizonyította piaci szakértelmét, tisztességes partneri hozzáállását, és hogy stabil pénzügyi hátteret tud biztosítani olyan komplex nagyberuházások létrehozásához is, mint amilyen az ország legnagyobb irodaháza, a Telekom és a T-Systems közös székháza” – mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök vezérigazgatója a sajtóbejáráson.

A beruházáson átlagosan naponta megközelítőleg 1000 szakember, 150 beszállító és alvállalkozó dolgozott 28 hónapon keresztül. Az épület műszaki átadása már megtörtént, így immáron készen áll a bútorozásra, az IT-infrastruktúra beszerelésére és a beköltözésre. Az irodaház a WING Zrt. tulajdonában áll és a vállalat fejlesztésében valósult meg, az épületet hosszú távú bérleti szerződés keretében használja a Telekom és a T-Systems. Az irodaház tervezésekor a fenntarthatóság mellett fő szempont volt a kreatív és inspiráló munkakörnyezet kialakítása. A székház építészeti terveit a TIBA Építész Stúdió készítette, a kivitelezési munkákat a Market Építő végezte.

SOCIAL BOX