Mégsem épül New Yorkban Amazon kampusz

Az e-kereskedelmi globális cég a két helyszínen 5 milliárd dollárért szerette volna megépíteni az új regionális központjait, ahol összesen 50 ezer szakember dolgozott volna. Az ingatlanok összalapterülete pedig elérhette volna az 1 millió négyzetmétert is mintegy 15 év alatt. New York különböző ösztönzőkkel összesen 2,8 milliárd dollárral, míg Virginia csaknem 600 millió dollárral támogatta volna […]

Az e-kereskedelmi globális cég a két helyszínen 5 milliárd dollárért szerette volna megépíteni az új regionális központjait, ahol összesen 50 ezer szakember dolgozott volna. Az ingatlanok összalapterülete pedig elérhette volna az 1 millió négyzetmétert is mintegy 15 év alatt.

New York különböző ösztönzőkkel összesen 2,8 milliárd dollárral, míg Virginia csaknem 600 millió dollárral támogatta volna az új kampuszok létrejöttét, hogy mindkét helyszínen mintegy 25 ezer munkahely jöjjön létre.

Az amerikai metropoliszban vegyes érzésekkel fogadták a jelentős adókedvezmények formájában és más módon nyújtott segítséget, sokan bírálták a városvezetést mondván, hogy eközben rohad a metróhálózat, és rengeteg más beruházást kellene végrehajtani az itt lakók életminőségének növelése érdekében.

Mivel ez ügyben nem alakult ki konszenzus, ezért az Amazon vezetői kihátráltak a tervekből, hiszen nem szerettek volna egy hatalmas vita kellős közepébe keveredni, amely nyilván ártott volna a vállalat reputációjának.

A vállalat eufemisztikus módon a minap bejelentette, hogy jelenleg nem keres új helyszínt a beruházásához, de Arlingtonban folytatja az új központ megvalósítását. Az Amazon emellett megépíti a Tennessee államban található Nashville-ben a technológiai központját is, ahol 5 ezer embert kívánnak alkalmazni. Illetve egész Amerika-szerte folytatódnak az egyes munkahelyeik fejlesztési folyamatai.

Az új helyszínekre többek között azért van szükség, hogy a versenyképes szoftverfejlesztésekhez még több tehetséget csábítsanak magukhoz. Egy-egy ilyen gigakampusz megjelenése egy adott városban együtt jár a megfizethetetlen árú bérlakáspiaccal és a növekvő forgalom okozta kellemetlenségekkel is.

Az Amazon egyébként  legutóbbi értékelések szerint 1 billió dollárt ér.

Fotó – Illusztráció – az Amazon központja Seattle-ben  Rocky Grimes / shutterstock.com

SOCIAL BOX