Milyen szolgáltatásokat várnak el a bérlők az irodaházaktól?

Mindennapunk része az iroda és környezete. Gyakran nem napi 8 órát, hanem sokkal többet töltünk irodában. Jelenleg Budapesten közel 3 ,6 millió négyzetméter modern A és B kategóriás iroda található, ami azt jelenti, hogy közel 300 000 ember mindennapját határozza meg az irodai környezet minősége a fővárosban. Nem csoda, hogy a jó munkaerő megtartása érdekében, ennek […]

Mindennapunk része az iroda és környezete. Gyakran nem napi 8 órát, hanem sokkal többet töltünk irodában. Jelenleg Budapesten közel 3 ,6 millió négyzetméter modern A és B kategóriás iroda található, ami azt jelenti, hogy közel 300 000 ember mindennapját határozza meg az irodai környezet minősége a fővárosban. Nem csoda, hogy a jó munkaerő megtartása érdekében, ennek is megkérdőjelezhetetlenül kiemelkedő szerepe van.

„A bérlők leggyakrabban feltett kérdése, hogy egy magasabb kategóriájú irodaépület mennyivel tud többet kínálni? A több szolgáltatás képes-e valóban annyit hozzátenni az összképhez, amiért megéri elgondolkodni a költözésen. Csak a szolgáltatások miatt megéri új épületbe költözni, vagy komplexebb oldalról érdemes megközelíteni a kérdést. Ha valaki azt fontolgatja, hogy elköltözteti a teljes operációját három nagyon fontos szempontot érdemes megvizsgálni: lokáció, minőség, valamint szolgáltatások az épületben és környékén.” – összegezte Cifer Martina, a Robertson Hungary irodabérbeadással foglalkozó tanácsadója.

A régi bölcselet szerint az ingatlanválasztás három legfontosabb szempontja a lokáció, a lokáció és a lokáció. Ez az aranyigazság továbbra is érvényes. A cég habitusa, a dolgozók átlagéletkora és lakhelye hamar képet ad, hogy a város melyik része lehet ideális választás. A tökéletes helyszín kiválasztásánál természetesen nem maradhat el a mikrókörnyezet megvizsgálása, hogy milyen éttermek, hotelek és egyéb szolgáltatások találhatók a környéken. Amennyiben tisztáztuk a lokáció kérdését érdemes a technikai minőség felé fordulni. Az új irodaházak legfontosabb szolgáltatása a naprakész technikai minőség, ahol a jobb levegő vagy a napszaknak megfelelő színek és világítás, valamint az energiahatékonyság lehetnek a legvonzóbb tényezők.

A legizgalmasabb kérdés minden esetben a szolgáltatások kérdése. Az utóbbi időben az elérhető szolgáltatások mennyisége és minősége a technikai követelményekkel lett egyenrangú, változott a bérlők elvárási szintje. A munkavállaló és a munkavállaló kényelme került az előtérbe.  Az egypár évvel ezelőtt még komoly előnynek számító szolgáltatások, mint pl. a kerekpártároló és zuhanyzó ma már alapelvárás a bérlők részéről. Az elektromos-autótöltők manapság még extraként jelennek meg, de rohamosan terjednek. Ugyanez a helyzet az épületek zöld minősítésével, pár évvel korábban még plusz vonzerőt jelentettek, ma már nem is indulnak fejlesztések zöld minősítés nélkül.

A bérlők kényelmét a tulajdonosok elsősorban a közös területek minőségi kialakításával tudják szolgálni. A recepció már nemcsak tájékozódási lehetőséget, találkozási pontot jelent, hanem rövid pihenésre is alkalmas kreatív tér.  Egyre több irodaháznál találhatunk a bérlők számára közös területen kialakított „relax részleget”, vagy nem beépített területeken sport és kültéri munkavégzési lehetőséget kinti meeting helyekkel. Egyes tulajdonosok olyan koncepciót dolgoztak ki, ami több különböző irodaházukban is megjelenik, egységes arculatot biztosítva.

Vannak olyan épületek, ahol megjelent a „concierge szolgáltatás”, ahol a recepciós mellett egy külön személy foglalkozik a munkavállalók életének még kényelmesebbé tételével. Itt gondolhatunk az autónak a szervízbe való elszállítására, színházjegy rendelésre, a masszázs vagy ebéd megrendelésig bármire. Az épület tulajdonosai, üzemeltetői arra törekednek, hogy minél változatosabbak és élményszámba menő kényelmi szolgáltatásokat kínáljanak. Egyre több helyen jellemző az időszakosan szervezett őstermelői piac is, vagy hetente változó food truck kínálat. Van olyan irodaház is, ahol kortárs művészek időszakos kiállításának ad helyet a lobby.

A tulajdonosok és fejlesztők ma már sokkal komplexebben értelmezik a szolgáltatások kérdését és magasabb szolgáltatási színvonal elérését célozzák meg. Nagyon sok épületben nem egyszerűen étkezde, hanem minőségi szolgáltatást nyújtó étterem található, ami üzleti ebédek lebonyolítására is alkalmas. Egyre fontosabb a bérlők számára a minőségi étterem és a változatos kínálat. A jövőbeli irányvonal egyre inkább a „város a városban” koncepció felé mutat, ahol közvetlenül az irodák mellett kiskereskedelmi egységek és hotelfejlesztések is helyet kapnak.

A földszintet kiskereskedelmi egységek foglalják el, ahol a legfontosabb szerepet az étterem és kávézó kapja. Az étterem, kávézó mellett rendszeres szereplők a bankfiókok, fitnesz, szépség stúdiók, autómosó, élelmiszer boltok és az utóbbi időben jelentős szerepet kaptak az óvodák is. Az egységek kifelé is nyitottak, az utca emberei számára is elérhetők. A főváros budai és pesti oldalán is több olyan fejlesztés található, amely erre a koncepcióra épít. A legutóbbi trendek szerint pedig párhuzamosan épülnek lakó-és kereskedelmi ingatlanok kihasználva a két szektor színenergiáit.

Az intelligens épületek terjedésével egy új korszak kopogtat, olyan új, innovatív megoldásokkal, amelyek elsőre idegennek és futurisztikusnak tűnnek, de megkönnyítik és leegyszerűsítik a bérlők életét. Ilyen pl. a QR kódos beléptető rendszer, az applikáción keresztül elérhető szolgáltatások. A legnépszerűbb a mobil applikáción keresztül elérhető parkolási rendszer. A lobby-ban elhelyezett BKK járatokat figyelő kijelző szintén a mindennapok kihívásait egyszerűsíti le. Üzemeltetési oldalról rengeteg lehetőség rejlik a digitalizációban, amire a legnagyobb tulajdonosok már felkészültek. A jövő az intelligens épületek, intelligens épületüzemeltetés irányába mutat.

„Manapság a bérlő a bérleménnyel már nemcsak munkahelyet kap, hanem életstílust, ahol az épületbe való megérkezéskor, mint egy szálloda VIP vendége érezheti magát. A munkavállaló mindennapi kényelme és jó életérzése került az előtérbe, hogy a dolgozók munkaidőben a munkára koncentráljanak. A kérdésre, hogy érdemes-e a szolgáltatások miatt áthelyezni egy cég székhelyét, nem tudunk egyértelműen igennel felelni, mivel több tényezőt érdemes együttesen vizsgálni. Megismerkedni az új lehetőségekkel mindenképpen célszerű, hiszen sohasem lehet tudni mi az az innovatív újdonság, amibe beleszeret egy cégvezető és egyben könnyebbé teszi munkavállalói és a vállalat életét”. – fejezte be Cifer Martina.

Fotó: leolintang / shutterstock.com

SOCIAL BOX