Maximalizmust sugároz és tükrözi a cég tevékenységét a Péter Építő Kft. új irodája

A vasbeton épületszerkezet kivitelező 250 négyzetméretes irodája izgalmas kihívást jelentett a tervezők számára, az eredmény pedig önmagáért beszél, ráadásul optimális helyet biztosít az ott dolgozók számára.

Az adminisztratív és előkészítő mérnöki feladatok ellátásához szükséges saját iroda kialakítását a tulajdonos 2018-ban határozta el. A tervezett irodaépületben 10-15 fő irodai munkahely és vezetői irodaegységek optimális kialakítása mellett, a cég arculatát/identitását tükröző egységes építészeti és belsőépítészeti koncepció megalkotása volt a cél, melynek során négy vezérelvet fogalmaztak meg. Vizuális fronton az elegáns, letisztult, modern megjelenés volt a cél, a dolgozói igények integrálásával. Az anyaghasználat terén a beton és acél elemek változatos bemutatására törekedtek, természetes anyagokkal kiegészítve. Mindemellett egy részleteiben is gazdag, „többhéjú” jelentéstartalom kialakítását tűzték ki, ahol a szembetűnő és gyorsan megérthető koncepcionális elemeken túl újabb és újabb apróbb részletek fedezhetők fel.


A kétszintes lapostetős épületet U alakban körülölelő teraszok és előtetők horizontális fényárnyék-hatása szinte láthatatlanná teszi a döntően üvegfalak alkotta homlokzatot. A széles kiülésű és nagy fesztávú vasbeton szerkezeti elemek szinte semmibe veszik a gravitáció szabályait, ezzel is közvetítve a cég könnyed maximalizmusát. A bejáraton belépve a nagy belmagasságú galériás fogadótérbe érkezünk, amelyből mindkét szinten irodaterek és kiszolgáló funkciók helyiségei nyílnak. A központi tér szimmetriatengelyében álló félköríves lépcső vezeti a tekintetet a galéria irányába. A látszó felületű egyedi vasbeton szerkezet kecsességét fokozza a hajlított lemez alsó felületének tükörsima megjelenése.

A szoborszerű lépcső hátterét a kétszintes vasbeton fal adja, mely egyben az épület tartószerkezete is. A betonfelületek „brutalitását” ellensúlyozza az egy elemből készült íves fa lépcsőkorlát, valamint a vasbeton hátfalon elhelyezett betonvasból kihajtogatott betűk, melyek a cég mottójául is szolgáló szavakká állnak össze. A félköríves lépcső előtt – ahhoz illeszkedő – kör alaprajzú süllyeszték kapott helyet, ahová tekintélyesebb méretű élő fa is beültethető, míg kétoldalt mohafal fut az emelet irányába.

A központi tér a földszinti homlokzati üvegfelületén túl a lapostetőn elhelyezett három nagyobb tetőbevilágítón keresztül kap természetes bevilágítást, ezzel is csökkentve a mesterséges megvilágítás szükségességét. Az épületben dolgozó energiatakarékos gépészeti rendszer is a cég környezettudatos hozzáállásáról tanúskodik, ennek a gondolatnak belsőépítészeti leképezése a terekben megjelenő növényzet és egyéb zöldfelületek is.

A térszervezés, valamint a forma- és anyaghasználat elsődleges koncepcióját gazdagító kiegészítő-ötletek újabb és újabb látnivalót adnak a figyelmes szemlélő számára. Ilyen részletek a látszó vasbeton födémbe öntött 3D-s céglogó, a szélfogó üvegfelületét díszítő Budapest-térkép, melynek osztása a Duna kanyargós vonalát követi vagy a kétoldalt található “láthatatlan” vasbeton oszlop, mely a betonba rejtett acélszerkezetek esztétikáját hivatott megmutatni.

Tetszik az iroda? ITT szavazhatsz rá!
Ha pedig megnéznéd a többi nevező pályázatát ITT megteheted!