Egy hongkongi milliárdos 1,4 milliárd dolláros kulturális komplexumot épít a kínai Sencsen partjainál

Adrian Cheng legújabb fejlesztése, a K11 ECOAST a tervek szerint 2024-ben nyílik meg.

A 42 éves hongkongi milliárdos, műgyűjtő és ingatlanfejlesztő, Adrian Cheng felfedte terveit egy kiterjedt kulturális-kiskereskedelmi komplexum megnyitásáról Kínában.

A K11 ECOAST névre keresztelt 1,4 milliárd dollár értékű fejlesztés több mint 2 millió négyzetméter területet fog felölelni. A Délkelet-Kína egyik gyorsan növekvő régiójában, Sencsen vízpartján található komplexum a tervek szerint 2024-ben nyitja meg kapuit, és a tervek szerint művészeti tér, irodaház és sétány is helyet kap majd benne.

A hongkongi Cheng’s New World Development Company Limited és a sencseni kínai Merchants Shekou Holdings által közösen kifejlesztett tengerparti projekt része a kínai kormány azon erőfeszítéseinek, hogy az ország kilenc déli államot, például Kantont és Sencsent magában foglaló művészeti és üzleti központokat létesítsen 2035-re. Ez összhangban van a milliárdos fejlesztő azon magasztos törekvéseivel, hogy a K11 ECOAST-ot a Greater Bay Area új kreatív kulturális etalonjává tegyék.

A készülő komplexum nem az első Cheng ingatlanos betörései közül Kínában. A műgyűjtő, aki 2014 óta szerepel az ArtReview Power 100-as listáján, 2008-ban indította útjára a K11-et. Hongkongban és Kínában számos bevásárlóközpont egyesíti a művészetet és a kereskedelmet azáltal, hogy nagyszabású kiállításokat rendez az üzletek körüli terekben. Az egyik első vállalkozása a Shanghai K11 Art Mall volt, amely 2013 júniusában nyílt meg a cég weboldala szerint.

A gyűjtő egy évvel korábban átvette a New-World Development-et azzal a szándékkal, hogy más irányba terelje a hozzá tartozó létesítményeket és luxus lakóingatlanokat, amelyeket művészek és kézművesek munkáival tölt meg.

Egy olyan városban, amelynek növekedése nagymértékben függ a pénzügyektől és az ingatlanoktól, a New World Development egyike Hongkong öt legnagyobb építtetőjének, amelyek mindegyike Hongkong leggazdagabb családjainak tulajdonában van, összesen 125 milliárd dolláros vagyonnal, ami a város GDP-jének egyharmada.

2019-ben Cheng teljesen új szintre emelte a művészet és a kiskereskedelem sajátos ötvözetét a hongkongi Tsim Sha Tsui vízparton található Victoria Dockside 2,6 milliárd dolláros átépítésével, ahol a fő látnivaló a K11 MUSEA.

Az alapítója által „a kultúra Szilícium-völgyének” nevezett K11 MUSEA a legjobban példázza Cheng megközelítését, amely szerint a művészetet és a kultúrát – installációkat, kiállításokat, pop-up eseményeket és filmvetítéseket elismert helyi és nemzetközi kreatívok részvételével a mindennapok szerves részévé tegye.

A K11 MUSEA-hoz hasonlóan Cheng a K11 ECOAST vezető művészeinek és építészeinek széles körével fog együttműködni. Az Egyesült Királyságban élő építész, David Chipperfield, valamint Rem Koolhaas OMA és Sou Fujimoto Japánból meghívást kapott, hogy dolgozzanak a hatalmas komplexumban. Kínából és a világ más részeiről érkezett művészek alkotásait a K11 ECOAST különböző tereiben mutatják be, többek közt Phyllida Barlow brit művésznővel és a lengyel Monika Sosnowskával.

Forrás: theartnewspaper.com