Egy új munkaállomás koncepció forradalmasíthatja az irodai tereket

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) WELL Munkacsoportja szakértők bevonásával olyan egészséges és közben az energiahatékonyságot támogató koncepciót alkotott, amely forradalmasíthatja az irodai munkahelyek szellőzését és kényelmét. A WELL Comfort munkaállomás prototípusa az év végéig több budapesti irodatérben nemcsak megtekinthető, de ki is próbálható.

Az irodai dolgozók gyakran panaszkodnak arra, hogy – mennyezeti légbefúvás esetén – a szellőzés az ő munkaasztaluknál nem megfelelő. A WHO adatai szerint a rossz levegőminőség évente 7 millió, vagyis minden nyolcadik ember halálát okozza világszerte. Valószínűsíthető, hogy idén az energiakrízis miatt Magyarországon is romlani fog a kültéri levegő minősége, hiszen a gázfűtés helyett sokan fordulnak majd a fa- vagy vegyestüzelés felé. A kültéri légszennyezettség emelkedése nagyobb szerepet juttat a belterekbe jutó levegő szűrésének és a mesterséges szellőzésnek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kutatásai szerint a koronavírus járványok 95%-a zárt terekben alakult ki, és a terjedésben dominált a légúti cseppekkel terjedés, de az aeroszolképződésnek is volt szerepe. A fentiek miatt időszerűvé vált a keveredéses szellőzés helyett a friss levegőt a felhasználók közelében a beltérbe juttatni.

A HuGBC WELL Munkacsoportja szakértők bevonásával létrehozott egy olyan munkaállomást, amely a WELL Building StandardTM nemzetközi minősítési rendszer ajánlásai alapján 6 megoldással támogatja az egészségesebb irodai munkavégzést: állítható magasságú asztal, asztalba épített légtechnika, intelligens levegőtisztító növényfal, álláskönnyítő támasz vagy szőnyeg, biodinamikus világítás, mentális egészség rendszeres mindfulness gyakorlatokkal. Így a munkaasztal egyszerre komfortosabb, energiatakarékosabb és biztonságosabb.

Az egyik legkiemelkedőbb előny, hogy a munkavállalók egyedi igényeikhez igazíthatják a közvetlen munkakörnyezetüket azzal, hogy a munkaállomás számos egyéni beállítási lehetőséget nyújt a fentieken túl. Például ilyenek az asztallapba integrált fűtőpanel, az akusztikai panel, a flexibilis monitorkar vagy a telefontöltési lehetőség.

A munkaállomás az év végéig több budapesti irodaházban, változatos munkakörnyezetben kipróbálható. A helyszínek és részletesebb információ itt érhető el.