Új galaxis épült Zaha Hadid módra

A Galaxy SOHO megaprojekt Peking belvárosában valósult meg 2012-ben, és persze a számok és nagyságrendek is igazodnak a kínai léptékhez. Ennek megfelelően a komplexum 333 ezer m2-nyi irodát, kiskereskedelmi és szórakoztató egységeket foglal magában. Vagyis újabb multifunkcionális projekt, amely az élő várost jelképezi, hiszen nappal dolgoznak, éjszaka pedig szórakoznak. Így nem állhat elő az a […]

A Galaxy SOHO megaprojekt Peking belvárosában valósult meg 2012-ben, és persze a számok és nagyságrendek is igazodnak a kínai léptékhez. Ennek megfelelően a komplexum 333 ezer m2-nyi irodát, kiskereskedelmi és szórakoztató egységeket foglal magában. Vagyis újabb multifunkcionális projekt, amely az élő várost jelképezi, hiszen nappal dolgoznak, éjszaka pedig szórakoznak. Így nem állhat elő az a probléma, amely a nyugati civilizációra jellemző, hogy este kihalnak a metropoliszok üzleti negyedei.

Persze a formavilág amolyan Zaha Hadidos, nagyot akar markolni, és ki-ki ízlése szerint megállapíthatja, hogy sikerült-e neki. A komplexum öt hatalmas tömbből áll, amelyeket hidak kötnek össze. A formai kompozíciót nem törik meg sarokelemek, vagyis egyfajta gigantikus hullámzás jellemzi az épületegyüttest. Minden kerekded, az átmenetek zökkenőmentesek, így ha sokáig bámuljuk a képeket, akkor szép lassan nyugodalmas álomba szenderedünk.

A nagy belső udvarok a tradicionális kínai építészetre reflektálnak, ahol elcsendesedhet, egyfajta belső világba merülhet az ember. Ha pedig a látogató az épület belső tereit is végigjárja, akkor a külső formavilág továbbélését láthatja. Az alsó három szinten találhatók a kiskereskedelmi és szórakoztató funkciók, felettük pedig az irodák lettek kialakítva. Legfelül rálelelhetünk a bárokra, az éttermekre és kávézókra, ahol nem mellesleg pazar kilátás nyílik a megapoliszra. 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Ivan Baan

SOCIAL BOX