Kevesebb volt az állás, több az álláskereső

Tavaly 9%-kal kevesebb álláshirdetés jelent meg az internetes oldalon, mint egy évvel korábban, miközben az álláskeresők száma éves szinten 17%-kal növekedett – olvasható a BrandTrend oldalán. A cégek leginkább nyár előtt toboroznak, a legtöbb önéletrajz pedig januárban kerül a világhálóra. A Workania.hu internetes állásportál éves kimutatást készített a 2012-es munkaerőpiacról. Az eredmények alapján kiderült, hogy […]

Tavaly 9%-kal kevesebb álláshirdetés jelent meg az internetes oldalon, mint egy évvel korábban, miközben az álláskeresők száma éves szinten 17%-kal növekedett – olvasható a BrandTrend oldalán.

A cégek leginkább nyár előtt toboroznak, a legtöbb önéletrajz pedig januárban kerül a világhálóra.

A Workania.hu internetes állásportál éves kimutatást készített a 2012-es munkaerőpiacról.

Az eredmények alapján kiderült, hogy 2012-ben a munkaadók a nyár előtt voltak a legaktívabbak, a legtöbb álláshirdetés  – az egész éves termés 11-11%-a – ugyanis május illetve június során lett meghirdetve, a legkevesebb – 6% – pedig az év végi hajrá alatt, decemberben.

Az álláskeresők viszont továbbra is az újévi fogadalmakban és a nyári pihenéseket követő újrakezdésben hisznek: az álláskeresők 11,5%-a ugyanis januárban, 10,5% pedig szeptemberben illetve októberben csatolta önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás az álláskeresőknél is decemberben volt: csupán 5%-uk próbált ekkortájt munkát elhelyezkedni.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 12% pedig Győr-Moson-Sopron megyében lett meghirdetve. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye – az éves termés 11%-ával -, majd Fejér megye következik 4, illetve Csongrád 3%-kal.

Komárom-Esztergom megye 2011-hez képest tavaly erősen visszaesett, hiszen ebben a régióban csupán az éves termés alig 2%-a jelent meg.  Vas megye is erősen visszaesett 2,5-ről 1,5%-ra.

A legkevesebb álláshirdetés Békés, Nógrád illetve Tolna megyében volt.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük – 26%-uk – ugyanis a fővárosban próbál elhelyezkedni, 10%-uk Pest megyében, 6% Győr-Moson-Sopron megyében, 4% pedig Fejér megyében. Több, mint 3%-a az álláskeresőknek Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Komárom-Esztergom megyében szeretne dolgozni. Csakúgy mint tavaly, idén is a legkevesebben – 0,8% – Nógrád megyében próbálnának szerencsét.

Ami a kategóriák szerinti eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 15%-a az értékesítés-kereskedelem, 12% az információs technológiák, 8% a közgazdaság, pénzügyek, könyvelés, 7-7% pedig az adminisztráció, valamint a gépipar területére szólt 2012-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része szintén hasonló területen dolgozna: az értékesítés-kereskedelem az önéletrajzok 12%-ában, az adminisztráció 11%-ban, a segédmunka pedig 10%-nál szerepel. A gyártás-termelés területén az álláskeresők 8%-a dolgozna, majd a szállítmányozás-logisztika valamint az idegenforgalom és vendéglátóipar következik 7-7%-kal.

SOCIAL BOX