Álláskeresők figyelem! Itt várható bővülés!

A cég keddi közleménye szerint a 2013 második negyedévére vonatkozó Manpower munkaerő-piaci mutató – amelyet a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolnak – mérsékelten erősödött. Az előző negyedévi  mínusz 2 százalékról plusz 5 százalékra emelkedett a mutató értéke. Ez a kutatás kezdete – 2009 harmadik negyedéve – óta a legmagasabb érték. Az előző év […]

A cég keddi közleménye szerint a 2013 második negyedévére vonatkozó Manpower munkaerő-piaci mutató – amelyet a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolnak – mérsékelten erősödött. Az előző negyedévi  mínusz 2 százalékról plusz 5 százalékra emelkedett a mutató értéke. Ez a kutatás kezdete – 2009 harmadik negyedéve – óta a legmagasabb érték. Az előző év azonos időszakához képest 8 százalékponttal erősödött a magyarországi mutató. A megkérdezett munkaadók 13 százaléka létszámbővülésre számít, 8 százalékuk viszont elbocsátást tervez, 76 százalék pedig semmiféle változtatásra nem készül 2013 április-júniusban.

   
A közlemény idézi  Kiss Juditot, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki szerint bár a magyar mutató a legoptimistább a kutatás kezdete óta, az adatot óvatos derűlátással érdemes nézni. Az előző 5 negyedévben ugyanis egyszer sem sikerült betörnie a mutatónak pozitív tartományba, vagyis a mostani várakozások csupán azt jelzik, hogy a magyar munkaerőpiac talán képes lesz elindulni felfelé a gödör aljáról – vélekedett. Kilenc szektorból nyolcban a munkaadók az alkalmazottak számának bővülésére számítanak. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a gyártás területéről jelentették. A munkaerő-piaci mutató értéke mindkét szektorban  plusz 10 százalék.
 
A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció plusz 6 százalékon áll, míg három szektor, a mezőgazdaság,vadászat, erdészet és halászat, a közüzemi szolgáltatások, valamint a köz- és szociális szféra plusz 4 százalékot jelentett.  Az építőipar munkaadói ugyanakkor további zuhanásra számítanak, az ágazat mutatója mínusz 6 százalékon áll. Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hétben a munkahelyek számának bővülésében bíznak. 17 százalékpontos növekedést jeleztek a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban, míg a mutató 13, illetve 12 százalékpontot erősödött a közüzemi szolgáltatások és a gyártás területén.
   
A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások mutatója 6 százalékpontot erősödött, és 5 százalékpontos növekedést jelentettek a köz- és szociális szférából, a vendéglátóiparból, valamint a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs szektorból. Az építőipar, valamint a nagy- és kiskereskedelem kilátásai relatíve stabilak maradtak. Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból hétben várható növekedés. A legjelentősebb javulást – 22, illetve 15 százalékpontosat – a köz- és szociális szféra, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói jelentették. Három ágazatban – a vendéglátóiparban és a szállítmányozás, raktározás valamint a kommunikáció területén – az egy évvel ezelőttihez képest 9 és 5 százalékponttal romlottak a kilátások.
   
A szektorális adatokat tekintve az autógyártás lehet Magyarországon a húzóágazat, hiszen a legnagyobb felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik – kommentálta az adatokat Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzáfűzte, hogy a közüzemi szolgáltatások területén jelzett pozitív várakozások meglepőek, hiszen a kormány 10 százalékos rezsicsökkentést írt elő, amelynek következtében a szolgáltatók várhatóan elhalasztják fejlesztéseiket. A várhatóan csökkenő profit ellenére az ágazat több mint két év óta a legoptimistább várakozásokat jelezte.
   
Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának bővülését várják a munkaadók 2013 második negyedévében. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a mutató  plusz 13 százalékon áll. A Dél-Alföld a második, plusz 10 százalékkal. A budapesti és a közép-dunántúli munkaadók bizonytalan kilátásokról számoltak be. A Manpower negyedévente készíti el munkaerő-piaci előrejelzését, hogy felmérje a munkaadók következő negyedévi szándékait a munkaerő létszámának csökkentésével, illetve növelésével kapcsolatban. Az előrejelzés 42 ország és régió több mint 65 ezer munkáltatójának megkérdezésével készül.

SOCIAL BOX